Для чого потрібен зварювання напівавтомат

10-10-2021

Асортимент такої техніки в магазині «Джейсик Україна»  зварювального обладнання дуже великий, але потрібно підібрати саме ту модель, яка буде підходити вам за технічними характеристиками і за ціною найкращим чином. Перходьте за посиланням https://jasic.ua/category/svarochnoe-oborydovanie/apparaty-dlya-poluavtomaticheskoy-svarki, вивчайте асортимент та можливості тої, чи іншої моделі, та обирайте потрібну.

Для того, щоб значно спростити процес зварювання металовиробів і підвищити продуктивність праці зварників, були створені спеціальні прилади — автомати і універсальні зварювальні напівавтомати.

З автоматами все ясно — вони самі виробляють весь процес зварювання, а майстер лише контролює роботу агрегату, але що таке напівавтомати і який принцип їх дії?

Що таке зварювальний напівавтомат і в чому особливості універсальних моделей?


Основна перевага напівавтомата — він сам, автоматично, подає витратні матеріали, а точніше електродний дріт, за допомогою якого здійснюється запалювання дуги і зварювання металовиробів. Даний апарат отримав назву полуавтомата тому, що дозволяє лише частково механізувати процес зварювання. На відміну від автоматичного зварювання, яке повністю виконується запрограмованим обладнанням, в напівавтоматичному зварюванні механізований тільки процес подачі дроту. Проте, така механізація дозволила значно збільшити продуктивність: зварнику немає необхідності перериватися для того, щоб замінити електрод, дуга горить більш стабільно. Крім того, зварювальні напівавтомати, на відміну від автоматів, дозволяють безпосередньо контролювати процес утворення шва. А значить, такі сполуки виходять більш якісними і вимагають менших доробок.

Існують як універсальні напівавтомати, так і звичайні. Об’єднує їх те, що всі вони оснащені механізмом подачі електродного дроту. Однак, універсальні зварювальні напівавтомати відрізняються тим, що мають більш широке застосування, ніж звичайні пристрої.

Універсальні напівавтомати можуть застосовуватися як для зварювання в середовищі захисних газів в режимах MIG / MAG, так і для зварювання самозахисного дротом . Режим MIG застосовується для зварювання в середовищі інертних газів, наприклад, аргон або гелій. MAG-зварювання проводиться в середовищі активних газів.

Крім цього, деякі моделі мають режим MMA. Цей режим можна використовувати при роботі як з чорними, так і з кольоровими металами. В даному випадку напівавтомат використовується для здійснення ручного дугового зварювання, яка виробляється штучними електродами. Даний вид робіт проводиться при постійному струмі, електронна начинка сама управляє зварювальним струмом, в результаті чого шви виходять рівними і акуратними.

Ще одна особливість універсалів — можливість проводити зварювання на різному струмі: постійному і змінному, а також різної дротом: плавиться, не плавляться, самозахисного. На багатьох апаратах передбачена можливість підключення обладнання для проведення зварювання під флюсом. Однак, існують різні моделі, які можуть передбачати різний набір функцій, режимів зварювання та ін.

Але в будь-якому випадку, універсальні напівавтомати в одному корпусі поєднують відразу кілька режимів роботи, що є їх основною відмінністю і значно спрощує працю зварника.

Основні плюси універсальних напівавтоматів


Сучасні універсальні напівавтомати мають ряд відмітних переваг, за які їх і цінують зварювальники. Серед них можна виділити:

  • Зручність у використанні за рахунок механізації процесу подачі дроту, використання різних режимів зварювання, можливості підключення різного устаткування.
  • Можливість зварювати різні метали і їх сплави.
  • Компактність і не дуже велику вагу, що дозволять переміщати апарат поодинці.
  • Можливість плавно регулювати напругу зварювання, точно встановлювати різні параметри в залежності від властивостей металу.
  • Зварювальні напівавтомати можна легко перевозити, а для легкості при транспортуванні до деяких моделей прироблені колеса.

Застосування універсальних напівавтоматів.
Напівавтомати застосовують для зварювання металовиробів, товщина яких становить не менше півсантиметра і не перевищує одного. Застосовуватися може напівавтомат як для зварювання чорних, так і деяких кольорових металів. Використовують цей апарат як в промисловості, так і в побуті.

Який напівавтомат вибрати?


Вибір напівавтоматів здійснюється в залежності від умов, в яких планується його використовувати. Для виконання зварювальних робіт будинку, тобто в побутових умовах, цілком підійдуть моделі, вага яких становить не більше 50 кілограм, а потужність — до 5 кВт. Професіоналам же радимо вибирати моделі Помічна. Також, для побутового застосування потрібно купити напівавтомат, живлення якого здійснюється від звичайної мережі в 220 В, так як моделі на 380 В в побуті використовувати не вийде. Найбільш оптимальним буде вибір пристрою, який може харчуватися і від 220, і від 380 Вольт.