Застосування фурациліну при вагітності

1583

Зміст:

  • Чи можна застосовувати фурацилін майбутнім мамам
  • Дозволено полоскати горло вагітним
  • Як промити ніс
  • Застереження щодо застосування
  • Фурацилін при вагітності вважається безпечним препаратом і широко використовується для вирішення безлічі проблем. Його популярність виправдана, хоча застосування має деякі особливості, про яких чекає дитину жінці потрібно знати.

    Чи можна застосовувати фурацилін майбутнім мамам

    Це хороший антисептик, до складу якого входить нітрофурану. Він вбиває мікроби і грибки, володіє загоюючими властивостями. Дія препарату розвивається досить швидко, завдяки чому мікроорганізми не встигають виробити імунітет до нього. Прийом фурациліну всередину при вагітності заборонено, зате зовнішньо він допомагає при лікуванні ряду захворювань.

    Фурацилін при вагітності може застосовуватися на будь-якому терміні

    Він випускається у вигляді готових розчинів, порошків або таблеток, входить до складу мазей. З нього роблять примочки, притирання для шкіри, для полоскання горла чи носа. При такому застосуванні ліки не потрапляє в кров. Концентрація сумішей невелика, і ті краплі, які через слизову оболонку проникають в організм, не мають жодного впливу на здоров’я жінки і стан плода.

    Розчин готується на водній або спиртовій основі. Перший варіант кращий, особливо на ранніх термінах, коли будь-який запах гостро відчувається і викликає спазми шлунка і неприємні відчуття. В цей час краще відмовитися від ліків, а фурацилін наносити тільки зовнішньо, повністю виключаючи попадання препарату всередину. Протягом всієї вагітності треба стежити за реакцією на використання засобу. Воно здатне викликати алергію, погіршує апетит, у рідкісних випадках провокує запалення слизових оболонок.

    Дозволено полоскати горло вагітним

    При гострих захворюваннях верхніх дихальних шляхів, стоматитах фурацилін допомагає боротися зі стрептококами, що викликають інфекції, що вражають слизову рота і горла. Щоб приготувати розчин, знадобляться таблетки і кип’ячена вода. При полосканні слід дотримуватися ряду правил:

    • Використовуйте нещодавно приготований розчин. Не потрібно заготовлювати його у великих кількостях про запас. Змішуйте разову дозу, подрібнивши в порошок 1таблетку і заливши склянкою теплої рідини. Допускається зберігання розчиненого фурациліну в щільно закритій скляній ємності, яку слід поставити в прохолодне темне місце.
    • При ангіні попередньо прополощіть горло водою, додавши в неї половину чайної ложки соди. Це дозволить прибрати слиз і збільшить ефективність препарату. У складних випадках капніть в склянку з розчином фурациліну трохи настоянки календули або влийте столову ложку перекису водню.
    • Не поспішайте, полощіть ретельно. Набравши в рот один ковток, продовжуйте приблизно хвилину, намагайтеся окропити всю область рота.
    • Повторюйте дії кілька разів, поки не закінчиться приготовлена суміш.

    Таку процедуру дозволено робити 3 рази в день протягом тижня. Не намагайтеся залити засіб глибше в горло, щоб його не випадково ковтнути. Особливу обережність дотримуйтесь в першому триместрі, коли жіночий організм перебудовується і нестандартно реагує на ліки. Якщо інфекція не проходить, зверніться до лікаря, не продляйте на свій розсуд термін полоскання.

    Як промити ніс

    Звичайний нежить краще лікувати солоною водою, розмішати чайну ложку в склянці і роблячи промивання. При гаймориті або застуді знадобиться фурацилін, який допоможе позбутися від скопилася в пазухах слизу і гнійних виділень. Засіб розводиться в гарячій воді, тільки перед цим таблетка більш ретельно подрібнюється, щоб не було нерозчинених частинок. Отримана рідина повинна бути однорідною, без зважених часток. Перед застосуванням дозвольте їй охолонути до кімнатної температури.

    можно лиПотрібно дізнатися у лікаря, чи можна суміщати фурацилін з іншими ліками

    Для впорскування суміші використовуйте гумову грушу або шприц. Набирайте по 5 мл рідини і під невеликим тиском вливайте по черзі в кожну ніздрю. Виконуйте 6-7 підходів. Засіб дозволить обійтися без антибіотиків, швидко покращить стан. Але при сильних нагноєннях обов’язково зверніться до лікаря і виконуйте всі дії під його контролем.

    Не варто використовувати небулайзер для інгаляції з фурациліном. У цьому випадку дрібні частинки розчину минуть пазухи і потрапляють в легені. Це шкідливо для вагітних і неефективно при гаймориті. Щоб не захворіти, для профілактики перед виходом на вулицю змажте носові ходи фурацилиновою маззю.

    Застереження щодо застосування

    Цей засіб використовується при наривах, отитах, інфекційних захворюваннях. Проведені дослідження не виявили шкідливого впливу на плід. Попередньо майбутній мамі треба відвідати свого лікаря і в процесі лікування уважно слідкувати за реакцією організму. При появі неприємних симптомів, висипань на шкірі, погіршення самопочуття від препарату потрібно відмовитися і звернутися за медичною допомогою.

    Зазвичай безпечний і ефективний фурацилін може не підійти в конкретному випадку. Враховуючи відповідальність за здоров’я зростаючої дитини, жінці слід уважно стежити за своїм станом, вживати профілактичних заходів, проводити всі процедури з дотриманням інструкції і під лікарським контролем.

    Також рекомендуємо почитати: цервіцит при вагітності