Про що говорить імплантанційне западіння базальної температури

1792

Зміст:

  • Визначення поняття
  • Правила вимірювання температури
  • Розшифровка
  • Завжди буває імплантанційне западіння
  • Додаткові ознаки
  • Жінки, які планують вагітність, часто ведуть графік базальної температури. Це дозволяє відстежити час настання овуляції і розрахувати оптимальні дні для зачаття. На цьому кресленні можна побачити імплантанційне западіння базальної температури, яке розцінюється як ознака настання вагітності.

    Визначення поняття

    Базальна температура є показником стану внутрішнього середовища організму. У жінок вона залежить від співвідношення двох гормонів — естрогену і прогестерону. Базальна температура змінюється протягом менструального циклу.

    Імплантанційне западіння базальної температури — це ознака впровадження заплідненої жіночої яйцеклітини в стінку матки. Саме цей процес свідчить про настання вагітності. Візуально на кресленні западіння нагадує галочку, спрямовану вістрям вниз.

    Імплантанційне западіння базальної температури — ознака впровадження яйцеклітини в стінку матки

    Правила вимірювання температури

    Внутрішня температура організму постійно змінюється. Залежить це від багатьох факторів:

    • часу доби;
    • стану спокою або фізичної активності;
    • прийому їжі, алкоголю;
    • емоційного стану.

    Щоб максимально точно визначити рівень базальної температури і відстежити її зміни, потрібно дотримуватися кількох правил:

  • Вимірюють температуру вранці, в один і той же час. Вночі вона найнижча, до ранку починає підвищуватися — на один градус за кожну годину. Тому вимірювання в різний час дасть недостовірну інформацію.
  • Вимірювання проводять в прямій кишці. Цифри тут максимально точно відображають стан внутрішнього середовища організму, так як в слизовій оболонці дуже багато кровоносних судин.
  • Виміри роблять, не встаючи з ліжка. Будь-який рух призводить до підвищення базальної температури. Термометр потрібно покласти на відстані витягнутої руки.
  • Щоб отримати достовірні результати і мати можливість планувати зачаття, вимірювання потрібно проводити не менш 3 місяців.
  • Результат кожного вимірювання відзначають в календарі або на спеціальному графіку. Тут же роблять помітки про події, що відбувалися напередодні — фізична або емоційна активність, пізній прийом їжі, вживання алкоголю. Це дозволить відстежити вплив різних факторів на рівень базальної температури. Щоб отримати точні значення, потрібно уникати фізичного та емоційного навантаження, прийому їжі перед сном.

    Розшифровка

    Рівень базальної температури у жінки залежить від фази менструального циклу. Починається він з менструального кровотечі, яке відповідає виходу незаплідненої і не прикрепившейся яйцеклітини з отслоившимся ендометрієм. В першу фазу циклу в організмі жінки переважає гормон естроген. Цифри на термометрі не перевищують 36,8 градусів.

    Приблизно через 10 днів після закінчення менструальної кровотечі настає овуляція — вихід зрілої яйцеклітини з фолікула. Базальна температура при цьому знижується на 0,2-0,4 градуса. Через добу в організмі починає переважати прогестерон. Термометр буде показувати цифри 37-37,2 градуса. Прогестерон — це гормон вагітності, який підтримує її нормальний перебіг, забезпечує повноцінний розвиток плодового яйця.

    Якщо відбулося запліднення яйцеклітини, вона буде просуватися в порожнину матки, щоб закріпитися там. Про успішне впровадження бластоцисти в ендометрій говорить імплантанційне западіння. Температура різко знижується до 36,4-36,6 градусів. Через добу вона піднімається до цифри 37, і на цій позначці буде зберігатися протягом всієї вагітності. Зниження температури пояснюється короткочасним припиненням вироблення прогестерону і переважанням естрогену. Потім гормональний фон встановлюється остаточно.

    на какой день происходитВідстежувати, на який день відбувається западіння, краще всього за допомогою графіка

    Завжди буває імплантанційне западіння

    Реакція організму на впровадження плодового яйця є завжди. Але жінка може не помітити момент імплантаційного западання з ряду причин:

    • неправильне проведення вимірів;
    • недотримання режиму;
    • простудне захворювання.

    Те, на який день відбувається імплантанційне зниження температури, залежить від тривалості менструації, особливостей організму. Зазвичай яйцеклітині потрібно 5-7 днів, щоб досягти матки. Відповідно, западіння буде виявлятися на 20-22 день циклу. Якщо у жінки тривалий цикл, є захворювання матки та маткових труб, яйцеклітина буде просуватися повільніше. Тоді зниження показників можна виявити на 25-28 день. Обидва варіанти є нормальними.

    Скільки триває період западання, майже не залежить від особливостей організму. Встановлення гормонального фону, необхідного для підтримки вагітності, займає 24 години. Через добу базальна температура досягає максимального значення і буде залишатися такою протягом всієї вагітності. На скільки градусів знизиться температура при імплантації, залежить від рівня гормонів. В середньому 0,2-0,4 градуса. Якщо цифри термометра після періоду імплантаційного западання знову знижуються — значить, сталася відшарування плодового яйця. Це мимовільне припинення вагітності, яке може виникнути з різних причин.

    Додаткові ознаки

    Імплантація яйцеклітини супроводжується не тільки зниженням базальної температури. Виникають суб’єктивні і об’єктивні прояви:

    • зміна настрою;
    • хворобливість грудей;
    • тягнуть болі внизу живота;
    • нудота, нездужання;
    • короткочасні кров’янисті виділення.

    Поява крові в білях пов’язана з ушкодженням дрібних судин ендометрія прикрепляющимся плодовим яйцем. Кількість виходить крові невелике, не кожна жінка його помітить. Виділення, що мажуться, набувають коричневий або бежевий колір. Якщо ж крові у виділеннях багато, вона виходить на протязі декількох днів — це патологічний ознака, при виявленні якого слід звернутися до лікаря.

    Імплантанційне западіння — це одна з ознак настання вагітності. Але на підставі тільки цього показника не можна достовірно підтвердити її наступ і спрогнозувати подальший перебіг. Рекомендується зробити тест на ХГЛ і звернутися до гінеколога для огляду.

    Дивіться далі: базальна температура при овуляції