Спазмофілія у дітей

1139

Зміст:

  • Чому розвивається захворювання
  • Види захворювання
  • Клінічна картина
  • Діагностика
  • Як полегшити стан дитини при нападі
  • Лікування
  • Профілактичні заходи

Спазмофілія у дітей – стан, що виникає на тлі порушеного мінерального обміну, що проявляється підвищеною нервово-м’язовою збудливістю, схильністю до судомних станів. Зустрічається у дітей від 2 місяців до 2 років, має прямий зв’язок з рахітом. У медичній статистиці зазначено, що частіше патологією страждають хлопчики.

Чому розвивається захворювання

Основною причиною розвитку захворювання є порушений обмінний процес, дисбаланс у співвідношенні фосфору з кальцієм. Захворювання схильні діти до 2 років. Але можливо його прояв і в більш старшому віці. Причини розвитку патології у дитинстві:

  • надлишок або нестача вітаміну Д, який призначається для терапії рахіту;
  • неправильно організований поживний процес;
  • недоношеність;
  • мала вага при пологах.

Спазмофілія у дітей проявляється до дворічного віку

До причин розвитку захворювання в більш старшому віці відносять наступні фактори:

  • внутрішні кровотечі;
  • оперативні втручання на щитовидній залозі;
  • новоутворення щитовидної залози, які порушують її функціонування;
  • інфекційні ураження;
  • підліткова вагітність;
  • гіпотрофія, що виявляється недоліком ваги по відношенню до росту дитини;
  • емоційна перевантаження.

М’язові спазми найчастіше проявляються на початку весни. Це пов’язано з зміною погодних умов, зростанням кількості сонячних днів, інтенсифікації впливу сонця на шкірний покрив. На тлі цих факторів синтезується вітамін Д, який відповідає за ріст і розвиток кісткової тканини. Якщо в організм дитини надходить мала кількість кальцію, то підвищується нервово-м’язова збудливість, розвивається судомний синдром, який виникає в результаті дії різних подразників:

  • надмірної емоційності, причому це можуть бути як негативні, так і позитивні емоції;
  • посиленою блювоти;
  • підвищення температури при інфекціях.

Діти, що знаходяться на грудному вигодовуванні, рідше страждають від цього захворювання. Збільшується ризик його розвитку при годуванні коров’ячим молоком.

Види захворювання

У медицині виділяють кілька різновидів спазмофілії:

  • ларингоспазм. В цьому випадку відбувається ураження гортані. Дитина важко дихає, йому недостатньо вдихуваного повітря. Під час вдиху чути хрип. Важкі випадки супроводжуються повним перекриттям просвіту гортані. У цей момент шкірний покрив набуває синюшний відтінок, відбувається втрата свідомості, дитина знаходиться в холодному поту. Після того, як спазми проходять, відбувається свистячий видих;
  • корпопедальная, яку характеризує спазм всього тіла. У дитини зігнуті, стиснуті ноги. Напад триває не більше хвилини. Після того, як він пройде, помітна набряклість ніг;
  • еклампсія характеризується втратою свідомості, розвитком судомного нападу Дана форма вважається найбільш важкою, може призвести до зупинки серця, дихання.

Крім того, захворювання може протікати латентно. При цьому зовнішні симптоми практично відсутні, їх може виявити тільки лікар при огляді дитини і проведенні спеціальних проб. Зазвичай це робить невролог.

Клінічна картина

При латентному перебігу визначити патологію можна лише шляхом проведення спеціальних проб. При цьому складно виявити які-небудь специфічні симптоми захворювання:

  • підвищена пітливість;
  • погіршення сну;
  • емоційна нестабільність;
  • надмірна тривожність;
  • лякливість.

Симптомами ларингоспазму, мимовільного скорочення гортані, є:

  • синюшний відтінок шкірних покривів;
  • під час вдиху видаються звуки, схожі з криком півня;
  • вирячені очі, підвищене потовиділення.

Ларингоспазм триває протягом 2 хвилин. Можливо кількаразове повторення нападів за день. Судоми в кінцівках, зазвичай тривають не більше 2-3 хвилин, але напади можуть повторюватися один за одним. Під впливом судом відбувається неконтрольована дефекація, сечовипускання. Найбільш небезпечним ускладненням судом є зупинка дихання.

Діагностика

Наявність захворювання підтверджується біохімічним аналізом крові, який дозволяє визначити кількість фосфору, кальцію. Для діагностики буде достатньо скарг на судомний синдром, втрату свідомості. Визначити латентний протягом допоможуть наступні тести, проведені дитячим неврологом:

  • якщо постукати між кутом ротової порожнини і скулою, то відбувається мимовільне скорочення століття на цій же стороні;
  • якщо здавити на 3 хвилини плече за допомогою еластичного бинта, то відбувається судорожне скорочення м’язів кисті;
  • на фоні роздратування шкірного покриву голкою спостерігається затримка дихання;
  • при простукуванні гомілки ноги згинаються в бік підошви.

Дитину направляють на рентген довгих кісток, щоб визначити їх стан. Завданням діагностики є відміну спазмофілії від патологій, які мають схожу протягом — епілепсії, стридора.

симптомыДіагностуванням спазмофілії у дітей за допомогою тестів займаються дитячі неврологи

Як полегшити стан дитини при нападі

Якщо у дитини почався спазм, необхідно надати невідкладну допомогу. Перш за все, відкрийте всі кватирки, забезпечте надходження в приміщення свіжого повітря. Для відновлення дихання злегка поплескайте дитини по сідницях, поміняйте положення тіла. Дитина повинна лежати на боці, щоб не допустити западіння мови, з піднятою верхньою частиною тіла. Зніміть вузьку, стискує подих одяг, розстебніть комір.

Невідкладна допомога полягає в забезпеченні достатнього припливу повітря дитині, негайного виклику швидкої допомоги. Слідкуйте, щоб дитина не вдарився під час судомного нападу.

Якщо це не перший напад судом, то в домашній аптечці повинні бути присутніми протисудомні засоби, обговорені з лікарем. Важливо дотримання точно призначеної дозування. Якщо ж напад стався вперше, то не треба давати ніяких лікарських засобів до приїзду швидкої допомоги. Проводиться обов’язкова госпіталізація, оскільки спазми можуть повторюватися протягом декількох діб.

Лікування

Дитина зі спазмофілією потребує медичної допомоги. Патологія вимагає уважного контролю лікарів і батьків. При явному судомному синдромі для лікування використовують протисудомні засоби, вітаміни, препарати кальцію. Протягом 12 годин після мимовільного спазму дитини дозволяється лише поїти, харчування на цей час повністю виключається. Після відновлення годування рекомендується вуглеводна дієта, пюреобразная їжа. Забороняється включати в раціон козяче, коров’яче молоко.

Обов’язкові щоденні тривалі прогулянки, зміцнення м’язів за допомогою масажу. При регулярному лікуванні і спостереженні лікаря патологія проходить по досягненні дитиною 2-3 років, після того, як налагодиться в організмі співвідношення фосфору та кальцію. Якщо пустити захворювання на самоплив, то можливий летальний результат.

Профілактичні заходи

Профілактика спазмофілії заснована на недопущення рахіту, що досягається за допомогою грудного вигодовування. Якщо така можливість відсутня, то не слід включати в їжу коров’яче, козяче молоко. Найкращим чином для цієї мети підійдуть адаптовані суміші. Давайте в профілактичних цілях вітамін Д, гуляйте на свіжому повітрі, проводите зміцнює м’язи масаж.

Спазмофілія у дітей – серйозне стан, який проявляється до 2-х річного віку. Якщо дотримуватись рекомендацій лікаря, то воно проходить без сліду.

Також рекомендуємо почитати: синдром аспергера у дітей

Пансіонати для літніх людей

12-4-2021

Пансіонати для літніх людей: державний vs приватний

Люди похилого віку з кожним днем потребують тепла, затишку і турботи. До того ж, старість супроводжується розвитком багатьох захворювань, які без належного догляду можуть значно нашкодити якості життя літньої людини. Приватні будинки для престарілих забезпечують для своїх підопічних найкращі умови проживання та якісне медичне обслуговування, при будь-яких патологіях і хворобах. У разі необхідності звертайтеся за посиланням пансионат для пожилых в Киеве.
Якщо ви занадто зайняті на роботі, часто їздите у відрядження або маєте велику сім’ю, то ви, як ніхто інший, розумієте, наскільки складно самостійно доглядати за літніми людьми. У даній ситуації будинок престарілих буде для вас виходом, адже ви зможете не переживати за здоров’я і настрій рідної людини, а вільно вести активний спосіб життя, і відвідувати її в санаторії.

Пансіонат забезпечить для літньої людини все необхідне для комфортної і здорової старості.

Створюючи мережу пансіонатів для літніх, керівництво компанії, робило акцент на затишку – людина похилого віку, потрапляючи в іншу обстановку, не повинна відчувати дискомфорт. Тому умови максимально наближені до домашньої обстановки.

Заклади розташовані в екологічно чистих районах , далеко від галасливих доріг, але зі зручною транспортною розв’язкою. Територія обгороджена і упорядкована, обладнані місця для відпочинку і прогулянок. Для малорухливих людей та інвалідів передбачені пандуси, перила, надаються коляски, ходунки, спеціалізовані ліжка.
Номери світлі, просторі, обставлені сучасними меблями і технікою. Для лежачих хворих передбачені медичні ліжка і ортопедичні матраци. Поселення від одного до декількох осіб. Санвузол в номері або на поверсі, в залежності від типу розміщення.

У холах пансіонатів для літніх розташовані м’які меблі, столи, стільці для настільних ігор і занять творчістю. Обладнані зали для перегляду ТБ і фільмів..
Якщо ваші рідні та близькі потребують цілодобового догляду, то Пансіонати для літніх людей з радістю приймуть їх. Керівництво компанії докладає всіх зусиль, щоб забезпечити пенсіонерам гідну старість. Ви можете залишити свого родича на тимчасове або постійне проживання
У приватні будинки престарілих співробітники підбираються ретельніше, ніж в державних установах. Персонал з увагою і турботою стежить за кожним постояльцем, допомагають в побутових питаннях, в харчуванні і здійсненні гігієнічних процедур.

Переваги приватних пансіонатів

Всі приватні пансіонати оснащені всім необхідним. Сучасний інтер’єр, хороше обладнання та меблі забезпечуються в них комфортні та безпечні умови для людей похилого віку. Персонал дбає не тільки про здоров’я і комфорт людей похилого віку, але також регулярно проводить всілякі заходи з організації дозвілля. Оформити літню людину в приватний пансіонат досить просто. Необхідно надати тільки копію його паспорта, паспорт того, хто буде оплачувати проживання в пансіонаті, кілька аналізів, виписку з медичного закладу про стан здоров’я, і підписати договір із закладом.

Проживання в пансіонаті

Приватний пансіонат вирішує всі проблеми по догляду за лежачими хворими. В основі роботи з пацієнтами лежить цілодобовий нагляд з медичним доглядом, який включає в себе наступні послуги

  • миття тіла хворого мильним розчином або застосування гігієнічних серветок і миючих засобів з протипролежневим і зволожуючим ефектом;
  • чистка вух і носа;
  • стрижка нігтів;
  • контроль за прийомом ліків;
  • огляд лікаря;
  • п’ятиразове харчування і годування;
  • гоління обличчя у чоловіків.

Крім проведення гігієнічних процедур доглядальниці щодня гуляють з пацієнтами за допомогою колясок. У програму реабілітації для тяжкохворих включений також масаж, для підтримки тонусу м’язів, і ЛФК. У спектр платних послуг можуть бути включені додаткові заходи за бажанням родичів або пацієнта.

Кожна кімната для лежачих хворих оснащена багатофункціональними ліжками з протипролежневими матрацами, що скорочує ймовірність розвитку пролежнів, а правильний догляд зводить їх розвиток до нуля.