Коклюш у дітей: симптоми, профілактика і лікування

653

Зміст:

  • Особливості
  • Симптоми
  • Особливості кашлю
  • Лікування
  • Профілактика
  • Коклюш у дітей являє собою захворювання інфекційного характеру, що протікає в дуже важкій формі. Збудник в першу чергу вражає органи системи дихання. Кілька століть тому це захворювання було частою причиною смерті дітей, але сьогодні лікарі успішно справляються з ним, важливо лише вчасно звернутися за допомогою.

    Особливості

    За багатьма клінічними ознаками це захворювання дуже схоже на паракашлюк, але протікає у важчій формі і може приводити до серйозних наслідків, так само, як і всім відома скарлатина. Хворої дитини необхідно негайно ізолювати від інших дітей та родичів, щоб запобігти поширення бактерії і можливість початку епідемії.

    Коклюш у дітей є небезпечним захворюванням і вимагає правильного лікування

    Збудником коклюшу у дітей є особлива бактерія Бордетелла, що відноситься до групи грамнегативних патогенних мікроорганізмів. В навколишньому середовищі ця бактерія дуже швидко гине, так як не має достатньої стійкості. Привести до її загибелі може низька температура, вплив ультрафіолету або засобів для проведення дезінфекції. Саме тому кімнату хворого дитини рекомендується часто провітрювати і обробляти дезінфікуючими розчинами.

    Захворювання, поряд з такими недугами, як краснуха і вітряна віспа, можна назвати досить поширеним. Якщо, наприклад, джерелом такого захворювання, як поліомієліт, є особливі осередки, що знаходяться в природі, завдяки чому в навколишніх природних умовах вірус має високу стійкість, то бактерія Бордетелла може передаватися тільки від хворої людини до здорової. Тому переносниками кашлюку у дітей завжди є хворі діти, при цьому найчастіше недуга виявляється у дошкільнят, які відвідують дитячий сад.

    симптомыСимптоми захворювання проявляються дуже яскраво

    Симптоми

    Захворювання відноситься до досить важким дитячим хворобам, а його збудник швидко проникає в організм дитини при звичайній розмові, чханні або кашлі. Це захворювання протікає в декілька основних стадій, кожна з яких має свої симптоми:

  • катаральний період. Основними ознаками цього етапу є сильний кашель з вираженими лающими звуками, підвищення температури тіла, пітливість, загальне нездужання, сильний озноб, всі прояви інтоксикації, виснажливі головні болі, сильний нежить. Багато фахівців стверджують, що цей період за загальними ознаками сильно схожий на кір або інше захворювання категорії ГРВІ.
  • Період спастичний або судомний. На цьому етапі кашель стає більш інтенсивним і набуває характер судомних спазмів. Напади кашлю доставляють хворій дитині чимало страждань, так як супроводжуються сильним болем у горлі, задухою, в результаті якого стан різко погіршується, адже тканини організму не отримують достатньо кисню. Кожен такий напад закінчується відходженням грудки дуже густого мокротиння, а нерідко призводить до початку блювоти. Після цього слід коротку перерву, і напад починається знову. Триватиме цей період захворювання може протягом кількох тижнів.
  • Одужання. Про початок цього періоду можна судити по зниженню інтенсивності приступів кашлю та зменшення їх частоти. Поступово такі симптоми стають слабше і припиняються порожниною. Тривалість цього періоду зазвичай залежить від правильності терапії, своєчасності її початку та стану імунної системи дитини.
  • Як і дифтерія, ця недуга дуже небезпечний для дітей. Бактерії при попаданні в організм швидко проникають у дихальні шляхи, прикріплюючись до слизових трахеї і бронхіального дерева, і практично відразу починають розмножуватися, виділяючи при цьому чималу кількість небезпечного токсину. Саме це токсична речовина викликає роздратування, провокує сильний кашель. Однак токсин здатний вражати і волокна нервів, руйнувати їх, приводячи до непередбачуваних наслідків. Нерідко з цієї ж причини в слизових оболонках трахеї можуть утворюватися крововиливи, що також становить небезпеку.

    профилактикаПрофілактика інфекційних захворювань дозволяє уникнути серйозних наслідків

    Особливості кашлю

    Коклюш у дітей завжди протікає у важкій формі і відрізняється вельми специфічним кашлем, тому при переході у другу стадію це захворювання вже неможливо переплутати ні з чим. Супроводжується напад кашлю сильним спазмом легенів, а також нездатністю дитини у цей період вдихати повітря, з-за чого його обличчя може стати червоним або навіть синім, але по закінченні нападу, коли здатність дихати відновлюється, ці ознаки проходять.

    Однак з-за частого повторення таких нападів задушливого кашлю обличчя дитини може стати набряклими, одутлим, опухлим. У хворих дітей нерідко з’являються темні кола під очима. При хворобі середнього ступеня тяжкості у добу у хворої дитини може відзначатися близько 20-25 нападів з подальшим виділенням густого мокротиння з уражених легень. Якщо захворювання набуло важку форму, кількість нападів може досягати 50 і більше.

    Закінчується напад різким глибоким вдихом, що супроводжується характерним свистячим звуком. Саме захворювання може тривати від 2 до 4 тижнів, протягом яких напади поступово починають стихати, однак надалі залишковий кашель можна зберігатися ще протягом декількох тижнів.

    Якщо дитина була вчасно щеплена, то у випадку зараження захворювання у нього буде протікати в стертій або більш легкій формі.

    Найбільш небезпечним коклюш вважається для немовлят грудного віку, особливо при зараженні в перші місяці життя, так як в цей період хвороба нерідко закінчується летальним результатом. Організм малюка ще недостатньо зміцнів, його імунна система ще не досконала, тому не може повноцінно протистояти такого серйозного захворювання. Якщо дитина народилася недоношеною або має патології в розвитку нервової системи, серця і судин, органів дихання, то ризик летального результату буде значно вище.

    коклюш у детейКоклюш у дітей є дуже небезпечним захворюванням, захистити від якого може своєчасна вакцинація

    Лікування

    Як правило, терапія проводиться в домашніх умовах, але при постійному контролі дорослих або медичного персоналу. Госпіталізують тільки малюків у віці до 3-4 років і більш старших дітей при дуже тяжкій формі перебігу, так як їм може знадобитися підключення апарату штучного вентилювання легенів.

    Фахівці рекомендують починати лікування якомога раніше, краще всього відразу ж, як тільки з’явилася підозра на зараження цією бактерією. Проведення діагностики і підтвердження діагнозу вимагає певного часу, а його в даному випадку втрачати дуже не рекомендується. На першому етапі слід приймати антибіотики, здатні знизити інтенсивність розмноження патогенної бактерії або зовсім зупинити цей процес, що допомагає послабити всі прояви вже на першій стадії розвитку хвороби.

    Звичайно, хворий дитина повинен бути ізольований від здорових дітей, при цьому необхідно дотримувати певний режим, у який обов’язково входять часті прогулянки на свіжому повітрі, правильне і збалансоване харчування, достатня кількість відпочинку. У більшості випадків ізоляція хворого необхідна протягом 25 діб від початку хвороби, так як саме в цей період зберігається заразність.

    В цілому, лікування захворювання проводиться з урахуванням наявних проявів, їх інтенсивності, а також до уваги приймається і загальний стан дитини. Як правило, кожен окремий випадок недуги є унікальним і має свої особливості перебігу, тому терапія завжди призначається індивідуально і тільки кваліфікованим лікарем. Займатися самолікуванням у такій ситуації неприпустимо, так як це може коштувати дитині життя.

    скарлатинаСкарлатина, кір, коклюш та інші інфекційні захворювання вимагають ізоляції дитини від здорових дітей

    Профілактика

    Щоб захистити малюка від можливого зараження, необхідно оберігати його від спілкування з людьми, котрі кашляють родичами і особливо з чужими людьми, природа кашлю у яких невідома. Якщо ж малюк все ж поспілкувався з ким-то з хворих людей, то лікарі рекомендують ввести йому імуноглобулін звичайним внутрішньом’язовим способом. Така міра вважається виправданою для захисту від зараження дітей у віці до 3-4 років.

    Важливим моментом є і регулярне проведення загартовування і загального зміцнення організму. Необхідно щодня гуляти на свіжому повітрі, забезпечити дитині правильне, здорове і повністю збалансоване харчування, що виключає споживання різноманітних напівфабрикатів, фастфуду та продуктів, що містять різноманітні хімічні та штучні добавки, так як подібна їжа сприяє ослабленню імунітету та розвитку багатьох патологічних станів.

    Окремо слід сказати і про вакцинацію дітей проти цього захворювання. Багато батьків сьогодні відмовляються від проведення планових щеплень своїм дітям, вважаючи, що в сучасному світі цього вже немає ніякої необхідності. Але подібна думка невірно і може обернутися серйозними наслідками для малюка.

    Першу вакцину малюкам у плановому порядку вводять до 3 місяців життя, і в більшості випадків щеплення ставиться відразу від трьох смертельно небезпечних захворювань, охоплюючи не тільки коклюш, але і правець, а також дифтерію. Надалі, коли дитині виповнюється 1,5–2 роки, доктор призначає повторну вакцинацію для закріплення ефекту та підвищення рівня захисту.

    Лікарями доведено, що правильне і своєчасне проведення щеплень дозволяє попередити розвиток коклюшу. Однак буквально через 3-5 років після останньої вакцинації ефективність захисту знижується. Точний термін тут визначити не можна, так як він залежить від стану імунної системи дитини і його загального здоров’я. Але, тим не менше, навіть при зараженні в шкільному віці раніше щеплені діти переносять це захворювання значно легше, ніж ті, чиї батьки свого часу відмовилися від проведення планової вакцинації.

    Також цікаво почитати: ожиріння у дітей