Причини підвищення тромбокрита у дитини в крові, способи лікування

3983

Зміст:

  • Нормальні значення тромбокрита
  • Причини підвищення показника
  • Нормалізація тромбокрита
  • Тромбокритом називають показник, який свідчить про процентному вмісті тромбоцитів у крові. Ці клітини виконують гемостатичну функцію, завдяки їм обмежується крововтрата і створюються сприятливі умови для регенерації тканин при їх пошкодженні. Якщо тромбокрит підвищений у дитини, слід пройти обстеження, щоб вчасно визначити можливі захворювання.

    Нормальні значення тромбокрита

    Зміна рівня тромбоцитів і їх процентний вміст у крові часто свідчить про різних патологічних процесах в організмі дитини. Ці клітини виконують кілька функцій:

    • сприяють плазмового згортання крові;
    • формують пробку, яка допомагає зупинити кровотечу при пошкодженні судин;
    • беруть участь у процесі загоєння пошкоджень тканин.

    Якщо тромбокрит підвищений у дитини, необхідно здати повторний аналіз крові.

    Визначити рівень тромбокрита можна за допомогою загального аналізу крові натще, забір матеріалу для якого у новонароджених проводиться з пальця або п’яти. У дітей до 3 місяців даний показник знаходиться в межах 0,15-0,35%. Нормальні значення тромбокрита не залежать від віку людини, тому у дитини до року і старше вони будуть такими ж, як у новонародженого.

    Можуть відзначатися коливання цього показника, пов’язані з тимчасовим зміною кількості тромбоцитів у крові дитини. Однак значне відхилення від норми свідчить про патологічному стані.

    Зміна тромбокрита може бути пов’язано з наступними фізіологічними причинами:

    • Заняття фізкультурою і спортом – фізичні навантаження можуть спровокувати підвищення цього показника в два рази.
    • В залежності від часу доби кількість тромбоцитів також може змінюватися. Відзначаються також фізіологічні коливання протягом року.

    Однак у таких випадках зміни показника можуть бути незначними і не супроводжуються іншими симптомами.

    Причини підвищення показника

    Патологічний стан, що потребує медичної допомоги, слід запідозрити, якщо у дитини відзначаються часті носові кровотечі, головні болі, набряки кінцівок, загальне нездужання. Також несприятливими ознаками є свербіж і посиніння шкіри, порушення зору, які швидко розвиваються.

    Якщо рівень тромбокрита підвищений у дитини внаслідок патології органів кровотворення, такий тромбоцитоз називається первинним. Такий стан також зазначається в післяопераційному періоді, при значному стресі.

    Вторинну форму тромбоцитозу провокують такі причини:

    • туберкульоз;
    • виразка шлунка і кишечника;
    • запальні захворювання суглобів;
    • патології печінки, що супроводжуються порушенням її функції;
    • анемія – зниження кількості заліза крові;
    • гіперфункція щитовидної залози;
    • онкологічні захворювання;
    • порушення обміну білка.

    Також даний показник може підвищуватися при переломах і хронічних кровотечах. Такий стан нерідко виникає при наявності запального процесу в організмі. Деякі препарати, наприклад, кортикостероїди, можуть бути причиною тромбоцитозу.

    Дане явище спостерігається у пацієнтів, у яких з тієї чи іншої причини була видалена селезінка. З-за цього порушується процес руйнування старих кров’яних тілець, при цьому нові не припиняють утворюватися. Селезінка також виробляє антитромбоцитарні антитіла, які знижують вироблення тромбоцитів. При відсутності даного органу такої гальмуючий фактор відсутній, що також сприяє значному підвищенню кількості кров’яних клітин.

    Якщо тромбокрит підвищений у дитини грудного віку, не слід поспішати з постановкою діагнозу. Насамперед рекомендується повторити аналіз крові, щоб уникнути можливого помилкового результату.

    Таким чином, визначити першопричину підвищення кількості тромбоцитів у крові дуже непросто через різноманіття захворювань, які його викликають. У такому випадку дитину повинен оглянути досвідчений лікар, який зможе визначити, що це означає. При необхідності показана консультація гематолога.

    Нормалізація тромбокрита

    Якщо зміна показника пов’язане з фізіологічними причинами і не супроводжується погіршенням загального стану дитини, то ніяке лікування не потрібно. У тих випадках, коли діагностовано патологічний стан, що супроводжується підвищенням рівня тромбокрита, насамперед слід привести лікування, спрямоване на усунення причини.

    в кровиПри зменшенні кількості еритроцитів в крові може відзначатися збільшення рівня тромбокрита.

    Додатково для нормалізації показника рекомендується дотримуватися дієти, яка включає в себе:

    • Велика кількість продуктів, багатих вітамінами групи В – гречку, печінку, червоне м’ясо, рибу, горіхи.
    • Достатня кількість рідини – це може бути звичайна вода або концентровані соки.

    Дитині слід обмежити вживання жирної і пряної їжі, страви рекомендується трохи недосаливать. Ці заходи необхідні для боротьби з можливою анемією, на тлі якої могла підвищитися вироблення тромбоцитів. Існують також препарати, які надають розріджує дію на кров, знижуючи кількості тромбоцитів. Проконсультуйтеся з педіатром, щоб він підібрав відповідний засіб.

    Якщо за допомогою перерахованих вище способів не вдалося домогтися нормалізації рівня тромбокрита в крові і є підозра на гематологічне онкозахворювання, показано використовувати спеціальні лікарські засоби. Однак прийом таких медикаментів повинен здійснюватися тільки за призначенням дитячого лікаря і під його контролем.

    Зміна рівня тромбокрита в крові дитини може бути наслідком як патологічних процесів, так і фізіологічних причин. У більшості випадків нормалізації показника можна досягти за допомогою немедикаментозних методів, немаловажну роль серед яких відіграє дієта. Однак, якщо лікар встановив, що підвищення концентрації тромбоцитів пов’язано з патологією, без лікарських засобів не можна обійтися.

    Дивіться далі: менінгоенцефаліт у дітей