Причини появи рідини у дугласовому просторі у жінок

4826

Зміст:

  • Що це таке
  • Рідина в дугласовому просторі — причини
  • Пункція дугласова простору
  • Дугласово простір у жінок знаходиться в малому тазі і являє собою своєрідний кишеню. У ньому можуть накопичуватися біологічні рідини, що легко визначити під час ультразвукового дослідження або при пальпації через піхву. Про причини появи скупчень допомагає дізнатися пункція.

    Що це таке

    Прямокишково-міхурово поглиблення є у кожної людини. Органи малого тазу жінки і чоловіки покриті очеревиною. У представників сильної статі її розташування більш просте – між кишечником і сечовим міхуром.

    У жінок очеревина утворює дві кишені – один знаходиться між сечовим міхуром і порожниною матки, а інший за дітородним органом перед прямою кишкою. Останній кишеню має велике діагностичне значення. В нормі тут не має бути біологічна рідина. Якщо такий визначається, підозрюють патологічний процес.

    Дугласово простір у жінок розташовується за маткою

    Рідина в дугласовому просторі — причини

    Освіта рідини в області між маткою і кишечником відбувається під час овуляції. У здорової жінки щомісяця в яєчнику дозріває фолікул. При його розкритті в черевну порожнину виходить яйцеклітина. Одночасно відбувається відходження невеликої кількості рідини. Даний показник часто враховується спеціалістами при виконанні фолликулометрии і відстеження овуляції.

    Причиною того, що заднє простір малого тазу заповнене рідиною, можуть бути патологічні процеси. В даному випадку в дугласовому просторі з’являється гній, кров та інші біологічні маси.

    • Запалення гострого або хронічного характеру. При інфікуванні органів малого тазу відбувається виділення слизу. В результаті задній кишеню заповнюється в’язкої субстанцією. При відсутності своєчасної терапії це призводить до розвитку спайкового процесу.
    • Порушення цілісності репродуктивних органів. Апоплексия кісти або яєчника, позаматкова вагітність перервати, перфорація порожнини матки призводять до розвитку внутрішньої кровотечі. Дані стану є небезпечними для життя жінки і вимагають негайного лікарського втручання.
    • Ендометріоз черевної порожнини. Дане захворювання характеризується розростанням вогнищ ендометрію на яєчниках, маткових трубах і очеревині. При гормональних змінах вони кровоточать, що призводить до скупчення рідини.

    Визначити візуально причину скупчення рідини в малому тазі можливо не завжди. В деяких випадках навіть ультразвукове дослідження є неінформативним. Для уточнення причини наповнення дугласова простору використовуються інструментальні методи.

    Пункція дугласова простору

    Пункція є вимушеною мірою для лікаря-гінеколога. Процедура виконується при підозрі на небезпечні стани, які можуть загрожувати життю пацієнтки.

    Маніпуляція проводиться на гінекологічному кріслі. Пацієнтка розташовується на ньому так, як для звичайного огляду. Лікар використовує аспіратор з тонкою довгою голкою для пункції. Прокол виконується в області задньої піхвової стінки, після чого створюється негативний тиск, а скупчилася рідина засмоктується в шприц. Результат оцінюють наступним чином:

    • обсяг отриманої рідини не перевищує 10 мл – норма;
    • маса слизу в задньому склепінні малого тазу становить 50 мл або менше – є патологічний процес, який не є критичним;
    • обсяг слизу більше 50 мл – у пацієнтки серйозна патологія, що вимагає лікарського втручання.

    Якщо у дугласовому просторі знаходиться кров, то лікарі підозрюють порушення цілісності внутрішніх органів. Аналогічна клінічна картина присутній при ендометріозі. Скупчення гнійних мас говорить про запальний процес, який вимагає обов’язкового лікування.

    Пункція дугласова простору може бути неінформативні, якщо зробити її невірно. Маніпуляція виконується наосліп, тому іноді показує хибнопозитивний результат – наявність рідини, коли в дійсності її немає. Важливо враховувати індивідуальні анатомічні особливості пацієнтки. При загині матки пункція може бути взята з неї. Такий аналіз покаже, що в черевній порожнині у пацієнтки присутній скупчення крові. Більш точний спосіб дослідження – лапароскопія.

    Дивіться далі: запах з пупка у жінки