Користь правильного режиму дня новонародженого

1304

Зміст:

  • Основні етапи догляду
  • Сон і неспання
  • Харчування
  • Прогулянки
  • Гігієнічні процедури і масаж
  • Правильний режим дня
  • Що робити при порушеннях?
  • Режим дня новонародженого – справжня загадка для молодих батьків. При відсутності батьківського контролю малюк починає жити своїм життям: відмовляється спати ночами, вередує при годуванні і порушує звичний розпорядок дня. Не піддавайтеся на провокації нового члена сім’ї, а плавно привчайте його до правильного режиму, що ґрунтується на базових потреб немовляти.Правильний режим дня дозволяє виховати більш слухняного і спокійного дитини

    Основні етапи догляду

    Головна користь режиму – формування дисципліни. Дитина звикає до основних ритуалів у сім’ї, підлаштовується під встановлений розпорядок і зростає слухняніші, ніж однолітки з вільним режимом.

    Перший час доведеться відштовхуватися від біоритмів новонародженого, так як потреба в годуванні і тривалість сну індивідуальні. При дотриманні щоденних ритуалів малюк менше тривожиться, міцніше спить і вчиться відрізняти день від ночі.

    Сон і неспання

    В один-півтора місяці доведеться підлаштовуватися під режим малюка. У цей період новонароджений спить до 20 годин на день, а його активність зміщена на вечірній і нічний час. Така поведінка пояснюється внутрішньоутробної активністю, яка залежить від дій вагітною жінкою. Дитина звикає до сну при ритмічних укачиваниях під час ходіння матері і неспання у години відпочинку.

    Звикання до нового режиму починається у віці двох місяців, коли неспання плавно переміщається на денні години. Нічна активність поступово скорочуються на користь денного неспання, стабілізуються засипання ночами. До року малюк спить до 15 годин, з яких 2-5 годин припадають на денний сон.

    При проблемах з нічним сном спробуйте:

    • використовувати нічник і уникати джерел яскравого світла;
    • включати неголосну класичну музику або розслаблюючу мелодію для медитації;
    • щоранку починати з умивання та інших пробуджують процедур;
    • виключити гучні звуки і гучні розмови у вечірній і нічний час.

    Пам’ятайте, що режим дня не повинен бути деспотичним. Якщо дитина захворіла або втомився – укладіть його спати раніше звичного часу. Аналогічні дії застосовуються і при капризах з нічним сном, коли немовля треба надати трохи більше вільного часу для вивільнення енергії.

    Зверніть увагу, що розібрані випадки поодинокі. Вільний режим не повинен входити в звичку, а повинен використовуватися при певних ситуаціях.

    Харчування

    Годування по строгому графіку пішло в минуле. Лікарі рекомендують годувати дитину на вимогу, але витримувати перерви у 1,5-2 години. До 1 місяця дитина просить їсти близько 6-8 разів на добу.

    При харчуванні штучними сумішами малюк швидше привчається до режиму. На грудному вигодовуванні новонароджений зазвичай переїдає, так як материнська груди сприймається не тільки як джерело продовольства, але і як надійний захист. Перегодовування загрожує проблемами з травленням, тому стежте, щоб малюк не випивав більше 90 мл молока.

    Перший прикорм вводять після 4-6 місяців, згідно рекомендацій педіатра. Намагайтеся подавати нову їжу в певний час: каші на сніданок, супи – на обід, овочі і м’ясо – на вечерю.

    Прогулянки

    Організовуючи дитячий розпорядок дня, не забувайте про користь свіжого повітря. З немовлятами до року рекомендується виходити на прогулянку поки вони сплять, а з дітьми старшого віку – строго під час неспання. Фізична активність і самостійну діяльність поза коляски благотворно позначається на формуванні опорно-рухового апарату.

    режим дня новорожденногоЩоденні прогулянки підвищують імунітет і сприяють спокійному засинанню

    Відправляйтеся на першу прогулянку, коли дитині виповниться 10 днів. Намагайтеся гуляти щодня по 2 рази в день. Середня тривалість прогулянки становить не менше 1,5 годин і коригується залежно від пори року:

    • зима – 10 хвилин при температурі не нижче -10°C;
    • літо – 20 хвилин при температурі не вище 30°C.

    Гігієнічні процедури і масаж

    Щоденні ритуали, пов’язані з гігієною, виконуються в певний час доби. Дитина вчиться відрізняти ранок від ночі і поступово починає дотримуватися встановленого режиму.

    Вранці новонародженого умивають і змінюють йому підгузник, а перед сном – купають у ванні. З віком додаються нові ритуали: миття рук після прогулянки, одягання слюнявчика і витирання рота після годування.

    В цілях профілактики малюкові щодня роблять 5-10-хвилинний масаж. Оздоровча процедура націлена на позитивні емоції, тому проводите її в годинник неспання і ситості новонародженого.

    Правильний режим дня

    День новонародженого складається з кількох повторюваних блоків. Примірний режим дня виглядає наступним чином:

  • Пробудження. Не намагайтеся розбудити сплячого немовляти відразу ж після свого пробудження. Займіться своїми справами і дозвольте природним біоритмів зробити свою справу.
  • Годування. Під час годування груддю уважно стежте за поведінкою малюка. Тривалість прийому їжі коливається від 7 до 20 хвилин і індивідуальна для кожної дитини.
  • Масаж. Почекайте близько 20 хвилин після годування і займіться розслаблюючим масажем. Якщо новонароджений страждає від сильного зригування – обов’язково збільште зазначений інтервал.
  • Неспання. Сюди не входить час перебування на руках. Не бійтеся залишати малюка одного. Не всі ігри повинні придумувати батьки. Цей період займає 40-60 хвилин.
  • Укладання. Під час укладання намагайтеся уникати заколисування на руках. Діти швидко звикають до такого засипанню і не можуть заснути інакше навіть в 2 роки. При убаюкивании дитини знадобляться:
  • міцне сповивання;
  • колискова;
  • груди;
  • заколисування в ліжечку;
  • пустушка.
  • Сон. Тривалість повноцінного відпочинку становить 80 хвилин. Раннє пробудження часто пов’язане з випаданням з фази швидкого сну. В цьому випадку не турбуйте дитини і залиште його в ліжечку.
  • режим дня новорожденногоПравильний режим дня ґрунтується на чіткій послідовності, що виключає кілька дій в одному блоці

    Всі перераховані дії повторюються по колу з невеликими корективами. Режим дня в перші три місяці після народження має бути максимально простий. Не намагайтеся запхати гри, масаж і купання в один період неспання. Намагайтеся не перевантажувати малюка і вибирайте тільки щось одне.

    Що робити при порушеннях?

    Маленькі діти часто плутають день і ніч. Якщо дитина вередує і не спить ночами, то він напевно висипається в світлий час доби. Поспостерігайте за тривалістю денного сну. Якщо він затягується на 3 години – акуратно розбудіть його за допомогою:

    • легкого масажу і погладжувань;
    • спокійної розмови;
    • улюбленої іграшки;
    • тихої музики.

    Якщо дитина обурюється – нагодуйте або поносіть його по дому, покажіть яскраві предмети. Для скорочення денного сну використовуйте сонячне світло. Не зашторені вікна допоможуть малюкові швидше освоїтися зі зміною дня і ночі.

    Порушення режиму дня часто пов’язане з подорожами. При зміні часового поясу намагайтеся дотримуватися звичного розпорядку в перші дні. Незабаром організм новонародженого самостійно підлаштується за новий світловий день.

    При складанні режиму дня дотримуйтеся компромісного методу. Не чиніть тиск на дитину, намагаючись підім’яти його під себе, але і не йдіть у нього на поводу. Привчаючи малюка до сімейних традицій, не забувайте про його індивідуальність і вибирайте рішення, вигідне для обох сторін.

    Читайте також: як купати новонародженого в перший раз