Наслідки зараження цитомегаловірусом при вагітності

648

Зміст:

  • Що це за інфекція
  • Ураження органів плоду
  • Основні прояви
  • Що таке носійство
  • Діагностика
  • Тактика лікування
  • Прогноз
  • Заходи профілактики
  • Первинне зараження цитомегаловірусом при вагітності або загострення інфекції призводить до розвитку патологій у плоду. Вираженість їх залежить від терміну вагітності, на якому відбулося зараження. При виявленні інфекції вагітній жінці проводять противірусне лікування.

    Що це за інфекція

    Цитомегаловірус відноситься до групи герпетичних інфекцій. Відрізняється латентним перебігом зумовленої патології, тобто в більшості випадків вона не має клінічних проявів. Ознаки захворювання з’являються у людей з ослабленим імунітетом. В їх число входять і вагітні жінки.

    Вірус в організмі людини розташовується внутрішньоклітинно. Розмножується він дуже повільно, володіє незначною здатністью заражати. Але цитомегаловірусна інфекція широко поширена в усьому світі. За останні десятиліття відзначається зростання зараження серед вагітних жінок. Єдине джерело — людина. Шляхи зараження цитомегаловірусом:

    • статевий;
    • повітряно-краплинний;
    • побутовий;
    • трансплацентарний.

    Останній шлях реалізується, якщо у вагітної жінки відбулося загострення хронічної цитомегаловірусної інфекції або вона заразилася вперше під час вагітності. Вірус виходить у кров, через плаценту проникає в організм плода. Ризик зараження плода при первинній інфекції досягає 40%. При загостренні хронічної — не більше 2%.

    Цитомегаловірус при вагітності здатний проникнути через плаценту кров жінки

    Ураження органів плоду

    Щоб відбулося внутрішньоутробне зараження плоду, потрібна наявність вірусу в материнській крові. Дитина може заразитися в пологах, якщо цитомегаловірусом уражені слизові оболонки статевих шляхів. Після зараження у плода розвивається гостра або хронічна цитомегаловірусна інфекція. Страждають всі органи — серце, легені, органи травлення, нирки, нервова система, очі.

    Основні прояви

    Симптоми вродженої інфекції залежать від терміну інфікування. Якщо мати вперше захворіла на терміні до 20 тижнів, розвиваються важкі пороки, більшість з яких несумісні з життям. Дитина гине внутрішньоутробно або народжується глибоким інвалідом. На більш пізніх термінах прогноз відносно сприятливий.

    Виражена симптоматика спостерігається лише у 15% новонароджених. У решти інфекційний процес протікає приховано. У 2% дітей спостерігаються клінічні прояви у вигляді пневмонії. Вираженим процес буває рідко, але протікає важко. Діти народжуються передчасно, мають низьку масу тіла та ознаки кисневого голодування. Характерні наступні ознаки:

    • збільшення печінки і селезінки;
    • жовтушність шкіри;
    • плямиста висипка;
    • водянка головного мозку;
    • судоми;
    • глухота;
    • панкреатит;
    • пневмонія;
    • катаракта.

    Дитина відмовляється брати груди, у нього порушений ковтальний рефлекс. У дітей з вродженим імунодефіцитом розвивається генералізована форма захворювання. Уражаються всі органи, виникає полиорганный шок і порушення згортання крові. Летальний результат спостерігається у 12% дітей у віці до 6 тижнів.

    У дітей, що вижили розвиваються віддалені ускладнення — глухота, затримка розумового і фізичного розвитку, погіршення зору аж до сліпоти, судоми.

    Безсимптомна інфекція не має виражених клінічних проявів відразу після народження. Однак часто спостерігається формування пізніх ускладнень — втрата слуху, зниження зору, зниження інтелекту. Проявляються ці стани в 3-5 років, тому дитина до цього віку повинен знаходитися на диспансерному обліку у педіатра.

    У самої жінки захворювання в більшості випадків протікає безсимптомно. При клінічно вираженій формі ознаки нагадують ГРВІ. Спостерігається помірне підвищення температури, збільшення лімфовузлів і слинних залоз. Часто з’являються слизові виділення з носа.

    пути заражения

    Основний шлях зараження плоду — через кров, від матері

    Що таке носійство

    Деяким жінкам ставлять діагноз «носійство цитомегаловірусу». Це найбільш часте стан при даній інфекції. Формується носійство після первинного інфікування, яке жінка могла навіть не помітити. Збудник проникає всередину клітин і знаходиться в неактивному стані.

    Виявляється носійство за допомогою дослідження крові. Там виявляють высокоавидные IgG. ДНК збудника в біологічних рідинах не виявляється. Носійство не призводить до внутрішньоутробного інфікування, але жінці рекомендують здавати кров на ЦМВ кожен триместр, щоб виключити реактивацію інфекції.

    Діагностика

    Підтверджують діагноз ЦМВ-інфекції лабораторні аналізи. Досліджують в основному кров, рідше сечу і слину. Виявляються в крові специфічні антитіла не є достовірним підтвердженням захворювання. Частина з них новонароджений отримує від матері. Діагностичне значення має збільшення IgM при двократному дослідженні.

    При виявленні специфічних імуноглобулінів визначають їх авідність. Цей показник говорить про давності їх утворення. Чим вище авідність, тим більше термін інфікування. Низька авідність говорить про недавньому зараженні. Авідність визначається у відсотках. Низькою вона вважається до 30%, високою — понад 60%. Проміжок 30-60% — прикордонне значення, рекомендується перездати кров ще раз.

    Більш точний метод діагностики — виявлення ДНК вірусу за допомогою полімеразної ланцюгової реакції. Діагностичне значення має виявлення вірусу в сечі і крові дитини. Якщо ДНК збудника виявляється в крові вагітної жінки — це фактор високого ризику зараження плоду.

    Труднощі діагностики обумовлена частими випадками прихованого перебігу інфекції, відсутністю ознак у жінки і різноманітністю розбито органів.

    Щоб виявити цитомегаловірус при вагітності, жінку обстежують за алгоритмом:

    • кров на ДНК цитомегаловірусу;
    • сеча;
    • кров на специфічні імуноглобуліни;
    • пуповинна кров на ДНК вірусу за показаннями.

    Обстеження проводять двічі за всю вагітність. Обстеження частіше рекомендують раніше виявлених носіїв ЦМВ-інфекції для виключення реактивації. Також додаткове дослідження проводять при наявності клінічних проявів інфекції.

    Можливо провести внутрішньоутробне обстеження плоду. Для цього беруть навколоплідні води або пуповинну кров. Про зараженні кажуть, якщо виявлені IgM або ДНК вірусу. Виявити вади, пов’язані з інфікуванням, допомагають ультразвукове дослідження, кардіотокографія, доплерометрія.

    анализы

    Для підтвердження діагнозу ЦМВІ беруть аналіз крові на антитіла і ДНК збудника

    Тактика лікування

    Якщо інфікування відбулося у вагітної жінки, їй дозволено тільки один препарат — людський імуноглобулін антицитомегаловірусний. Його призначають по 1 мл на кг маси тіла — жінки вагою 60 кг буде потрібно 60 мл препарату. Вводять цей обсяг внутрішньовенно краплинно, в три прийоми за добу. Через 1-2 тижні повторюють введення ліків.

    Найбільшою ефективністю володіють противірусні препарати ганцикловір або фоскарнет. Але вони відрізняються високою токсичністю, тому тривале їх застосування неможливо. Вони використовуються у немовлят з генералізованою формою захворювання. Це дозволяє знизити ризик летального результату, підвищити вірогідність лікування пневмонії, зменшити неврологічні прояви.

    Новонароджених дітей лікують імуноглобуліном або противірусними препаратами на основі людського інтерферону. Симптоматичну терапію проводять з урахуванням сформованих ускладнень. З метою дезінтоксикації проводять внутрішньовенне вливання розчину глюкози або реополіглюкіну. При приєднанні бактеріальної флори показані антибіотики широкого спектру дії.

    Важливо забезпечити дітям повноцінне харчування. Додатково призначають полівітаміни.

    При зараженні на ранньому терміні лікування малоефективне. За перебігом вагітності постійно спостерігають. Якщо виявляються ознаки вад розвитку у плода, жінці пропонують переривання вагітності. Рішення про це вона приймає самостійно.

    Тактика ведення вагітності та пологів визначається індивідуально. Вона залежить від клінічних проявів інфекції, вірусного навантаження, виявлених патологічних змін плоду. Якщо вірус виявляють у статевих шляхах, кращий шлях розродження, кесарів розтин.

    Одужання новонародженого визначають за умови відсутності специфічних імуноглобулінів і ДНК збудника в крові. Діти підлягають обліку в інфекціоніста з обстеженням через 1, 3, 6 і 12 місяців.

    Прогноз

    Прогнозувати перебіг ЦМВІ складно, так як захворювання часто не має зовнішніх проявів або вони виникають пізно. Найбільш сприятливий прогноз відзначається при інфікуванні плоду в кінці третього триместру або під час пологів. Якщо жінка захворіла до 12 тижня вагітності, в 95% випадків відбувається викидень. Зараження в кінці першого триместру або у другому загрожує розвитком тяжких вад у плода.

    Заходи профілактики

    Етіотропної профілактики ЦМВ немає, вакцина теж не розроблена. Вірус активізується тільки при зниженні імунітету, тому профілактика спрямована на його підтримку:

    • виключення контакту з інфекційними хворими;
    • раціональне харчування;
    • заняття спортом;
    • прогулянки на свіжому повітрі.

    Повторні вагітності жінкам з активної ЦМВІ можна тільки після повного курсу противірусної терапії. Слід домогтися стійкої ремісії, щоб ДНК збудника не визначалася в крові на протязі року.

    Жінки-носії ЦМВ повинні знаходитися під особливим контролем гінеколога у разі вагітності. Вони входять до групи ризику з внутрішньоутробного інфікування плода, що нерідко призводить до формування важких наслідків. Обстеження на ЦМВ-інфекцію є обов’язковим для всіх вагітних або планують вагітність.

    Читайте також: квас при вагітності