Деформація нігтів на руках: причини, лікування

1770

Зміст:

  • Причини деформації нігтів на руках
  • Лікування
  • Деформація нігтів являє собою зміну не тільки поверхні, але і форми нігтьової пластини.Викликані подібні зміни впливом як зовнішніх, так і внутрішніх факторів.Щоб визначити причини патології, необхідно проконсультуватися з дерматологом.

    Причини деформації нігтів на руках

    Вроджена деформація нігтьової пластини викликано порушенням розвитку ектодерми. Саме з неї з кінця третього гестаційного місяця починається формування ложа нігтя, а потім і нігтьової пластинки.

    Частою причиною деформації нігтів на руках стає грибкова інфекція

    Велика частина випадків, при яких діагностується видозміна нігтьової пластини, припадає на грибкове ураження. Але причинами виступають і інші захворювання:

    • Шкірні патології. Зміни викликають екзема, псоріаз.
    • Механічне пошкодження. До цієї групи відносяться защемлення, удари, невірне виконане підрізання краю нігтя. У жінок погіршення зовнішнього вигляду нігтя виникають після невдало виконаного манікюру.
    • Психосоматичні розлади. У людей з такими захворюваннями часто виникає звичка гризти нігті, що також негативно впливає на їх зовнішній вигляд і загальний стан.
    • Вплив агресивних хімікатів. Увігнутість і інші різновиди деформування часто виникають при безпосередній взаємодії рук і агресивних хімічних засобів – таких, як ацетон, миюча/чистяча побутова хімія, розчинники, добрива.
    • Нестача вітамінів. Причиною патології стає дефіцит вітамінів Д, В, кальцію і заліза.
    • Строгі дієти. Спровокувати видозміна нігтя може дотримання суворої низкобелковой дієти.
    • Захворювання. Зміна форми нігтьової пластини може супроводжувати хронічні патології ШКТ, легень, серця і судин, розлади ендокринної системи, онкопатології, різні інфекції.

    Для людей похилого віку типово викривлення нігтя у вигляді пташиного кігтя. Зміна форми досить часто зустрічається у перукарів, жінок, які практикують регулярне нарощування. Видозміна нігті на великих пальцях виникає на тлі тривалого прийому антибіотиків, як ускладнення після сеансів хіміотерапії.

    Лікування

    Лікування патології спрямоване на усунення первинної причини. Так, при діагностуванні грибкової інфекції призначається курсовий прийом препаратів з антимикотическим дією, виконується медикаментозна обробка уражених нігтьових пластин. Якщо є необхідність, то проводиться видалення нігтя.

    Попередити деформацію нігтя допоможуть правильне виконання манікюру і педикюру, захист рук при роботі з агресивними хімічними речовинами, регулярний догляд. Обов’язковим пунктом є лікування наявних захворювань.

    Дивіться далі: гель лак для нігтів