Невролог пояснив, як каву під час грудного вигодовування впливає на сон дитини

658

Ви любите каву? Важко було відмовитися від нього під час грудного годування? Багато молоді матусі тимчасово перейшли на цикорій або трав’яні чаї. А в ті хвилини, коли вже дуже хотілося кави, лише вдихали його аромат. Про настирливому ефект цього напою розповідає лікар-невролог Наталія Домрес.

Кофеїн є найпоширенішим психостимулятором в світі. Чим довше ми пильнуємо – тим вище рівень аденозину, тим сильніше сонливість. Але тут на допомогу приходить кофеїн – він блокує рецептори А1 і А2а, і сонливість йде.

© Depositphotos

Читайте також:Мама втомилася: Вікторія Макарська поділилася ефективним рецептом повернення бадьорості

І що в результаті відбувається? Якщо кава для втомленої матері може стати тимчасовим рішенням, яке дозволить прийти в себе, то як же малюк? Адже він харчується материнським молоком…

Так пити каву чи не пити? За різними даними, годуючим можна 200-300 мг/добу, – розповідає лікар-невролог. – Для порівняння, в 3-х чашках кави близько 500 мг (кофеїн – це не тільки кава). Хоча в дослідженні при вживанні матерями 5 чашок кави на добу не було виявлено впливу на збудливість дітей старше 3-х тижнів, потрібно знати міру. Вживання більше 450 мг може знижувати концентрацію заліза в грудному молоці і, як результат, збільшувати ризик залізодефіцитної анемії. А ось вживання 20 чашок годуючої мамою підвищувало дратівливість немовлят.

Період напіввиведення кофеїну становить 5-8 годин. Це означає, що краще пити останню чашку кави хоча б за 7 годин до сну, а краще вранці. Кофеїн впливає не тільки на засинання, але і на якість сну. Тому для міцного сну уникайте кофеїну в другій половині дня.

© Instagram @baby_sleep_pro

Читайте також:Цінний запас: як зберігати грудне молоко

Так що висновок такий – помірне вживання кофеїну може допомогти мамі прокинутися вранці і не зашкодить дитині, – зазначає невролог Наталія Домрес. – Але якщо цього недостатньо, щоб прокинутися – потрібно вивчати свої звички сну, харчування, працювати над гнучким режимом малюка, звичками заспокоєння, і поступово починати висипатися краще.

А ви любите каву?

Фото на анонс: Depositphotos