Порада дня: використовуйте 5 простих прийомів, щоб зупинити дитячу істерику

780

Дитяча істерика — те, з чим батькам доводиться особливо несолодко. Заспокоїти малюка, який кричить, плаче і тупотить ногами, під силу не кожній мамі. Нерідко вони самі зриваються на крик, заражаючись дитячими емоціями. А дитяча істерика все наростає…

Читайте також:Порада дня: не закріплюйте результат показових дитячих істерик

Розповіла про проблему і дитячий психолог Ксенія Хорошева, описавши ситуацію так, що в ній багато мам і тата напевно впізнають самих себе…

Починається це приблизно в півтора року і завжди трапляється раптово, створюється враження, що твою дитину немов підмінили. І тут починається катастрофа 🌪

Малюк не вгамовується; папа, який тільки що повернувся, втомлений з роботи запитує: 🤷♂️»чому дитина знову кричить?»; бабусі, якщо поруч, то тут же потурають «візьми, тільки не плач. Я по телевізору бачила, в Японії так виховують дітей». І як тут мамі не зійти з розуму?

Психолог назвала 4 причини, за яких дитина може перестати контролювати себе:

1. Не вміє поки по-іншому висловити свої почуття і бажання. ⠀2. У нього щось не виходить. Наприклад, ви даєте йому грати з іграшками, які не підходять йому за віком. ⠀3. Дитина втомився. ⠀4. Йому просто хочеться уваги батьків.

© Instagram @tele.mama

Іноді достатньо задовольнити бажання дитини, і тоді він заспокоїться. Але що робити, якщо він просить те, що зробити неможливо? Наприклад, дати йому продукт-алерген або купити 45-ту машинку в гараж? У мам є кілька шляхів вирішення цієї задачі, стверджує Ксенія Хорошева.

1. Послідовність

Всі дорослі приймають участь у вихованні дитини повинні домовитися — лінія поведінки вона одна, у всіх. Це той випадок, коли не має бути «слабкої ланки». Цим дуже часто, на жаль, грішать наші улюблені бабусі. Як мені нещодавно сказала моя мама: «мене так розчулює, коли Даня бавиться і шкодить». І я думаю, вона не одна така бабуся»

2. Відволікання

Якщо дитина вже в істериці, то цей спосіб працювати не буде. Але дітей у ранньому віці досить легко переключити. Дитина починає заводитися в магазині, тому що йому відмовляють в покупці іграшки. Мама може сказати дитині «Ох, а я як раз збиралася розповісти тобі один секрет. Але для цього нам треба зайти в інший відділ.» Дитина заспокоївся, ви придумуєте «секрет»- може це якийсь сюрприз для бабусі, дідуся чи тата, може печиво до чаю і т. д.

3. Компроміс

Ми пропонуємо дитині почекати або обговорюємо умови «угоди». «Ти хочеш морозиво? Давай пограємо. Ти з’їси всього лише 10 ложок супу, а я дам тобі морозиво».

© Instagram @mamam_ot_mamy

4. Ігнорування

Спосіб, що вимагає самі великі емоційні витрати у дорослих. Ігнорування — це значить «ніяк». Ніяких загроз, ніяких поступок, ніяких нервів. Знаєте, така гра в мафію або покер. Звичайно, дитина перший час буде намагатися використовувати звичні йому підходи. І все вийде далеко не з першого разу. Тут врятує тільки запас терпіння і мудрості у всіх дорослих. Але пам’ятайте, що такий метод іноді навіть більш жорстокий, ніж покарання, тому обов’язково потім обговоріть з дитиною, чому ви зробили саме так. Маленький людина має право знати, чому так сталося.

Читайте також:Коли приїжджає свекруха, у дитини трапляється істерика…

5. Покарання

Звичайно, в це поняття не входить силовий метод. Ми не б’ємо дитини. Крім того, що це жорстоко і нелюдяно, це може послужити нового витка істерики. Кожен сам для себе знаходить оптимальний варіант — відмова від мультиків, кут і т. д. До такого методу ми вдаємося рідко, краще все-таки спробувати зрозуміти свою дитину і спробувати домовитися. А іноді дитині буде достатньо вашого обійми.

Вибирайте той метод, який підходить до вашої ситуації. Чергуйте, щоб дитина не встиг звикнути до одного прийому — і той перестав діяти. І тоді дитячі істерики більше не будуть вашим кошмаром.

© Instagram @olga_siziakova

А як ви зупиняєте істерику у дитини?

Фото на анонс: Instagram @serafimafro