Порада дня: допоможіть дитині відокремитися від вас

875

Якщо ваш слухняний дитина раптом перестав вас слухатися, постійно сперечається, висмикує свою долоньку з вашої і тікає — швидше за все, у нього почалася криза 3-х років. Психологи інакше його називають періодом сепарації.

Сепарація — це психологічний процес відділення дитини від батьків. Починається він приблизно в 3 року, тому часто його називають «кризою трьох років». Це час зазвичай непростий для всіх, — пояснює дитячий психолог Катерина Винокурова.

Читайте також:Порада дня: як впоратися з примхами трирічну дитину

Чому ж воно таке непросте не тільки для батьків, але й для самої дитини? Справа в тому, що він охоплений новими, багато в чому суперечливими почуттями:

Дитині з одного боку хочеться стати самостійним і незалежним. А з іншого боку його це лякає, як усякий новий етап у житті.

Батьки дивуються, чому їхня дитина бунтує на рівному місці, веде себе так, що доводиться червоніти і постійно щось винаходити. Ще недавно він їх так любив, а тепер відштовхує і злиться. Як його взагалі виховувати і не ображатися?

© Depositphotos

Дійсно, як же бути? Насамперед, запастися терпінням і сприйняти цей період як черговий етап дорослішання.

Позиція батька під час кризи, насамперед, повинна бути дорослою. Тобто позицією знає і розуміє людини.

  • Знає про те, що цей новий етап необхідний для розвитку дитини. Зараз він займається тим, що нам так важливо буде надалі — вчиться бути самостійним, приймати рішення, відповідати за себе, робити вибір.
  • Розуміє, що змінюватися не просто, незрозуміло, страшно, емоції зашкалюють, і в період змін людина особливо потребує підтримки і в якомусь «острівці стабільності». І батькам якраз важливо залишатися цим острівцем

Читайте також:Порада дня: будьте дитині не тільки другом, а й наставником

Дитячий психолог показала книжку, яка допоможе мамам і татам зрозуміти, що таке сепарація в сприйнятті дитини. І як донести до сина або дочки, як комфортно і безпечно пережити цей період дорослішання. Книга називається «Як зайченя тікав», автор — Маргарет Уайз Браун.

Сюжет простий — зайченя перераховує, як він буде тікати, а мама відповідає, як вона його наздожене або знайде. В кінці зайчик розуміє, що мама ні при яких умовах його не кине і не відпустить.

© Instagram @kinderpsychologin

Ваш малюк вже пройшов період сепарації?

Фото на анонс: Depositphotos