У дитини закладає вуха: причини, діагностичні та лікувальні заходи

1657

Зміст:

  • Причини закладеності
  • Симптоматика
  • Діагностичні заходи
  • Чим лікувати закладеність
  • Закладеність вух є дуже серйозним симптомом, який може приховувати за собою серйозні хронічні і гострі ЛОР-захворювання, наявність чужорідного тіла у вусі й інші патології. Ці хвороби вимагають лікування. Тому, якщо у дитини закладає вуха, необхідно відразу звернутися до лікаря.

    Причини закладеності

    Батькам необхідно знати причини закладеності вух. Це дозволить своєчасно звернути увагу на проблему і допомогти дитині.

    Якщо у дитини закладає вуха, потрібно знайти причину цього симптому

    Ось список причин, за яких у дитини закладає вухо:

    • Рясне утворення сірки у вухах, що призводить до закупорки слухового проходу.
    • Дисфункція слухової трубки. Вона часто викликана алергією, риніт, хронічні ЛОР-патології.
    • Нежить, особливо хронічний. Патологія може провокувати закладеність вушок, так як носова порожнина пов’язана з вухами.
    • Запалення середнього вуха. Воно виникає досить часто у дітей, коли не долечен нежить.
    • Зміщення носової перегородки.
    • Чужорідне тіло у вусі (найчастіше діти засовують у вуха намистинки, гудзики, крупи, дрібні іграшки, іноді у вушка можуть потрапити комахи)
    • Вода в слуховому проході.

    Крім цих станів закладеність вух може бути спровокована тривалим лікуванням ототоксическими лікарськими засобами. Також можливо закладання через перельоту на літаку, а також при зміні місця проживання.

    Симптоматика

    Отоларингологи та педіатри виявляють патологію вуха за специфічними симптомами, які допомагають поставити правильний діагноз.

    Ознаки закладеності:

    • Больовий синдром в області ураженого вуха, характер болю тупий. Також можлива поява больового синдрому під час ковтання слини або їжі. Сильно болить вухо при отиті.
    • Погіршення слухової функції.
    • Відчуття стороннього предмета в порожнині слухового ходу.
    • Є неприємне відчуття, але не болять вушка.
    • Обмани зору: зірочки, плями, потемніння та інші.
    • Біль у голові.
    • Закладеність носа.

    Крім цих проявів, можливий шум у вушках, вестибулярні порушення, погіршення сну і апетиту. При деяких станах з’являється стомлюваність. Якщо вухо запалилася і не лікувалося, можлива поява гнійного відокремлюваного з вуха.

    Діагностичні заходи

    При появі ознак закладеності вух у дитини, необхідно відразу звернутися до лікаря. В першу чергу краще прийти на прийом до педіатра. Він збере анамнестичні дані, проведе огляд, направить до отоларинголога, кардіолога, хірурга або іншому спеціалісту. Це залежить від причин, що викликали захворювання.

    но не болятЯкщо вуха закладає, але вони не болять, треба все одно показати дитину ЛОР-лікаря

    Найчастіше дитину направляють до отоларинголога. Він проводить наступні методи обстеження:

    • Пальпаторне дослідження вушної раковини і її прилеглих тканин. При отиті запалюються лімфовузли, які знаходяться біля раковини, тому їх теж пальпують.
    • Отоскопія. Зовнішній слуховий прохід оглядають отоскопом. Це дозволяє побачити сірчані пробки, пошкодження і запалення барабанної перетинки.
    • Дослідження функціональності слухової труби. Один кінець гумової трубки вставляють у зовнішній слуховий прохід дитини, інший – у вухо лікаря. Так вислуховуються патологічні звуки у вушках, які турбують пацієнта. При цьому дитина повинна здійснювати ковтальні руху.
    • Оцінка гостроти слуху. Її визначають здатність чути слова, які доктор вимовляє пошепки, або використовують прилад камертон.

    Ці перше, що повинен зробити отоларинголог. Якщо необхідно додають і інші дослідження.

    Якщо ЛОР-лікар не знаходить проблему, а у дитини з’являються обмани зору, біль в голові, порушення ходи, педіатр направляє пацієнта до невролога. По закінченні обстеження доктор скаже, що робити при закладеності вушок. Спеціаліст напише, які ліки необхідно придбати, щоб купірувати цей стан.

    Чим лікувати закладеність

    Терапія закладеності вуха залежить від захворювання, його викликав. Якщо у малюка є сірчані пробки, потрібно прийти на прийом до отоларинголога для промивання вушного ходу.

    Промивають вушка великим шприцом Жане. Під час процедури нагнітають велику кількість рідини, яка вимиває сірчану пробку. Перед промиванням закапувати спеціальні краплі, що розріджують сірку. Не слід закапувати у вухо перекис водню або інші агресивні розчини.

    Самостійно видалити сірчану пробку дитині ні в якому разі не можна. Ніколи не купуйте в аптечному пункті фитосвечи для видалення сірчаних пробок.

    При частих утворення сірчаних пробок лікарі рекомендують їсти їжу, яку необхідно довго жувати. Під час жувальних рухів і розмови сірка самостійно виводиться. Підліткам треба менше слухати музику через навушники, особливо ті, які вставляються всередину зовнішнього слухового ходу.

    Дисфункція слухової труби часто виникає при застуді. Євстахієва труба сполучає порожнину носа з порожниною внутрішнього вуха. Вона зрівнює тиск всередині вуха із зовнішнім тиском повітря.

    У дітей, особливо до 3-річного віку, труба має практично горизонтальне положення, що в 4 рази збільшує ризик виникнення отитів після перенесеного і не недоліковані ГРЗ.

    при простудеПри застуді і нежиті у дітей нерідко закладає вуха

    Євстахієва труба часто запалюється через нежиті або наявності аденоїдів у дитини. Щоб усунути дисфункцію труби, необхідно вилікувати нежить, видалити аденоїди. Якщо патологія викликана хронічним синуситом або гайморит, лікування призначають у вигляді антибіотиків, так як ці хвороби спровоковані бактеріальною інфекцією. Часто євстахіїт виникає через алергічного риніту. В цьому випадку призначають антигістамінні кошти місцевого та системного впливу.

    При нежиті лікування включає промивання носових ходів фізіологічним розчином, попередньо закапав судинорозширювальні краплі. Немовля з ринітом слиз необхідно регулярно відсмоктувати аспіратором, щоб прибрати закладеність носа. Якщо нежить супроводжується температурою, необхідно дати дитині ібупрофен або парацетамол.

    Отит є бактеріальною інфекцією, тому для терапії отиту застосовують антибактеріальні засоби. Часто призначають знеболюючі ліки, місцеві антисептики. У деяких випадках проводять оперативне лікування.

    Викривлення перегородки зазвичай виникає після ударів, падінь. Якщо зсув перегородки носа не погіршує носове дихання, то вона не вимагає оперативного лікування. Коли носове дихання порушене, відмічається закладеність вуха з тієї сторони, у яку зміщена перегородка, дитині показана операція.

    Якщо закладеність вух спровокована ототоксическими ліками, слід знизити дозу або відмінити лікування. При закладеності під час перельоту на повітряному судні, а також зміну місця проживання терапія не потрібна. Симптом проходить самостійно.

    Закладеність у дітей є досить частим проявом. За цим симптомом можуть ховатися різні хвороби, які вимагають своєчасної або термінової допомоги. При появі закладання у вухах слід одразу звернутися до лікаря для дообстеження та лікування.

    Читайте також: як навчити дитину говорити