Ходьба для схуднення: переваги та недоліки

1746

Зміст:

  • Механізм дії
  • Види ходьби
  • Переваги ходьби
  • Недоліки
  • Основні рекомендації і поради
  • Ходьба для схуднення – доступний спосіб підтягнути тіло, поліпшити метаболізм, підвищити настрій і скинути кілька зайвих кілограмів. Існує безліч різних програм для прискорення жиросжигания. Найкращий ефект досягається спільно з правильним харчуванням і здоровим способом життя.

    Механізм дії

    Незважаючи на те, що ходьба не супроводжується рясним потовиділенням і болем у м’язах, регулярні тривалі прогулянки нічим не поступаються важким інтенсивних тренувань.

    Ходьба для схуднення допомагає позбутися зайвої ваги і підвищити настрій

    Ефект від систематичної ходьби досягається за рахунок наступних процесів:

  • Спрямована фізичне навантаження на стегна, литкові м’язи, сідниці — всього за 1-2 місяці регулярних піших прогулянок помітно підтягуються м’язи, йде жирова маса.
  • Під час прогулянок відбувається максимальне насичення клітин тканин кисню, посилюється метаболізм, що помітно покращує фігуру.
  • При інтенсивній ходьбі запускається процес ліполізу — активне жиросжигание, завдяки розщепленню жирових клітин.
  • Щоденна ходьба по 30-40 хвилин без перерви сприяє схудненню до 1,5-2 кг за тиждень. Схуднення при ходьбі досягається за рахунок високих енерговитрат. Існує наступна схема жіросжіганія, розрахована на 1 кг маси тіла:

    • середній темп, близько 4 км/год — 3 Ккал;
    • прискорений темп, близько 5 км/год — 4-6 Ккал;
    • дуже швидкий, майже біг, близько 9 км/год — 10-11 Ккал.

    Ходьба є відмінним доступним способом поліпшити контури фігури, особливо на тлі правильного харчування та здорового способу життя. Для тривалих тренувань важливо вибирати комфортний вид і темп ходьби.

    Види ходьби

    Підтягти фігуру і скинути зайві кілограми можна при будь-якому стилі ходьби. Розроблено безліч програм, у яких темп і тип ходьби постійно комбінуються. Існує кілька основних видів ходьби:

  • Класична. Звичайна ходьба, некваплива прогулянка, яка допомагає підтримувати тіло в тонусі. Техніка звичайної ходьби доступна всім людям поза залежністю від статі і віку, дозволяє схуднути до 3-4 кг за місяць на тлі звичного раціону. Під час ходіння рекомендується дихати глибоко носом, контролювати поставу, по можливості, напружувати м’язи живота.
  • Скандинавська або ходьба з палицями. Найпопулярніше і нове направлення у фізкультурі. По-перше, палиці знижують стомлюваність, є опорою, тому можна пройти значну відстань. По-друге, при правильній поставі і рухах виникає навантаження на руки, спину. Скандинавська ходьба відмінно підходить людям із захворюваннями серця, літнім і старим.
  • Сходова. Ходьба по сходах — важкий, але ефективний спосіб підтягнути сідничні м’язи, зміцнити внутрішню поверхню стегон, прибрати зайві відкладення з зовнішньої сторони стегон. Ходьба повинна нагадувати біг, майже стрибки. Перед заняттями проводять підготовчі вправи. Єдиний недолік — не завжди чисті і зручні сходові прольоти в під’їздах багатоквартирних будинків.
  • Ходьба на місці. Такий вид ходьби — ще більш доступний метод схуднення. Для зручності можна проводити тренування на балконі або вдатися до допомоги велотренажера. Основна перевага — розкута атмосфера, можливість включити музику, максимально розслабитися.
  • Спортивна ходьба. Інтенсивний полубеговой стиль, який сприяє швидкому схудненню і спалюванню жирів. Починати слід з незначних відстаней. Після правильно проведеної тренування виникають приємні хворобливі відчуття в м’язах.
  • Бігати можна з обважнювачами, за допомогою степерів, бігової доріжки. Під час тренування слід пити чисту воду тільки за бажанням, невеликими ковтками. При особливих ситуаціях фахівці рекомендують домашню ходьбу на колінах або сідницях.

    При утрудненнях у виконанні вправ і протипоказання фахівці з лікувальної гімнастики можуть скласти індивідуальну програму занять. Якщо все організовано правильно, то під час ходіння ніяких гострих неприємних відчуттів і задишки бути не повинно.

    Переваги ходьби

    Піша ходьба значно покращує загальне самопочуття, насичує тіло киснем, підвищує м’язовий тонус і настрій. Цей метод підтримки фігури і тонусу підходить навіть вагітним жінкам на пізніх термінах.

    результатыРезультати безпосередньо залежать від способу життя, темпу фізичних навантажень і харчування

    Є й інші переваги:

    • профілактика серцево-судинних захворювань. Регулярні піші прогулянки на свіжому повітрі прирівнюють до повноцінної кардіотренуваня за годинниковою. Відмінно підходить особам у групі ризику з серцевим захворюванням, з артеріальною гіпертензією;
    • поліпшення та нормалізація метаболізму. Прогулянки підвищують інтенсивність обмінних процесів, що сприяє рівномірному жіросжіганію, нормалізації рівня холестерину;
    • різноманітні програми. Сучасна фізкультура дозволяє підібрати оптимальний темп і інтенсивність тренувань людей з особливостями фізичного розвитку, здоров’я, а також бажаючим схуднути і підтягти фігуру;
    • зниження рівня стресу. Здоровий спосіб життя, особливо в поєднанні з дієтичним харчуванням, спортом, поліпшенням зовнішнього вигляду сприяє позитивним емоціям, стабільності психоемоційного фону. Упевнені в собі люди менше схильні до стресу.

    Крім того, щоденна ходьба покращує пам’ять, оздоровлює дух, освіжає думки. Якщо метою піших прогулянок є схуднення, то вже через місяць можна побачити перші результати.

    Недоліки

    Незважаючи на популярність і доступність методу, існують і деякі мінуси:

    • складність дотримання регулярності через мінливість погоди;
    • повільне зниження ваги, якщо ходьба — основний спосіб позбавлення від зайвої ваги;
    • залученість у роботу тільки м’язів сідниць і нижніх кінцівок.

    Незважаючи на незначні мінуси, ходьба нехай навіть прогулянковим кроком, може стати перехідним етапом на шляху до спорту і активного способу життя.

    Основні рекомендації і поради

    Ходьба на місці в домашніх умовах або прогулянка на вулиці вимагає попередньої консультації лікаря в двох випадках: наявність протипоказань або ускладнена історія хвороби та ожиріння 3-4 стадії.

    видыВиди ходьби відрізняються технікою, механізмом впливу на м’язову масу і результатами тренувань

    Щоб досягти найкращих результатів від прогулянок, дотримуйтесь таких рекомендацій:

    • кращий час для інтенсивної ходьби — ранок. Увечері можна ходити для поліпшення сну. Такий режим можна підлаштувати під робочі дні;
    • ходити на голодний шлунок або через 1,5-2 години після прийому їжі;
    • воду пити за бажанням, можна відчувати сильну спрагу.

    Темп ходьби впливає на обмінні процеси, збільшує енерговитрати. Можна переходити зі слабкого темпу на швидкий або майже біг і навпаки за відчуттями. Ні в якому разі не можна себе катувати і ґвалтувати. Якщо з якоїсь причини тривала прогулянка дається важко, то можна обмежитися легкою розминкою в домашніх умовах.

    Ходьба для схуднення – ідеальний спосіб для початку активних тренувань, підходить молодим, людям похилого віку, ослабленим людям. Піший хід використовується навіть у відновний період після операцій, переломів. При наявності протипоказань потрібна консультація лікуючого спеціаліста. У багатьох випадках ходьбу не виключають із рекомендованого режиму і способу життя хворих.

    Читайте далі: хулахуп для схуднення