Аденовірусний конюнктивіт у дітей

1537

Зміст:

  • Симптоми захворювання
  • Прояви в залежності від типу патології
  • Терапія та її особливості
  • Крім лікування
  • Техніка обробки очей
  • Наслідки аденовірусного кон’юнктивіту
  • Профілактика захворювання
  • Аденовірусний кон’юнктивіт – запалення слизової ока, викликане аденовірус. З’являється частіше разом з нежиттю і застудою. Хвороба неприємна, завдає виражений дискомфорт і вимагає тимчасового спокою. Аденовірусний кон’юнктивіт у дітей проявляється частіше, ніж у дорослих з-за зниженого імунітету.

    Симптоми захворювання

     

    В перші 7 днів зараження хвороба протікає приховано і ніяк не проявляється. Дитина заразний для оточуючих, але сам не має жодних симптомів. Хвороба починає активно розвиватися після переохолодження або зниження захисної функції імунної системи. Звичайно захворювання уражає 1 очей і лише через 2-3 дні симптоми розвиваються на другому оці. Прояви різні в залежності від типу патології, однак виділяють деякі особливості:

    • субфебрильна температура;
    • ущільнення лімфовузлів;
    • погане самопочуття;
    • небажання грати, бігати;
    • млявість;
    • набряклість повік;
    • сльозотеча;
    • запалення горла;
    • нежить.

    Спочатку набряк не надто виражений, проте вже через кілька днів він переходить на кон’юнктиву. Нижня складка очі запливає, приносячи дискомфорт.

    Зовнішнє прояв аденовірусного кон’юнктивіту у дітей

    Прояви в залежності від типу патології

     

    Аденовірусний кон’юнктивіт у дітей ділять на кілька різновидів. Залежно від типу хвороби виникають свої особливості:

  • При катаральній формі малюкові складно дивитися на яскраве освітлення, у нього постійно течуть сльози, з’являється відчуття печіння та свербежу. Око опухає і відкривається з працею.
  • Фолікулярна форма проявляється пухирцями, наповненими рідиною. Вони турбують і печуть набагато більше звичайного почервоніння. Нерідко виникають гнійні ураження.
  • Плівчаста форма діагностується за наявності плівок різних розмірів.
  • Лікування призначають на підставі виникли проявів.

    Терапія та її особливості

     

    Після діагностики і визначення форми аденовірусного кон’юнктивіту у маленьких дітей лікар призначає відповідну терапію.

    Призначають антигістамінні препарати, спрямовані на зняття набряків. Дітям призначають ліки на основі левоцетиризину або диметиндена — це ефективні препарати для усунення симптомів інфекції. В крайньому випадку можливе призначення препаратів на основі хлоропіраміну.

    Додатково призначають противірусні препарати та імуномодулюючі засоби, спрямовані на зміцнення імунної системи і боротьбу зі збудником хвороби.

    Очні краплі – основа для зняття симптомів. Дітям прописують препарати на основі сульфацетамида натрію. Крім нього використовують противірусні очні краплі на основі тобраміцину та інтерферону. У перші 1-2 дні хвороби препарат використовують за 5-8 разів. Частота використання зменшується в залежності від результатів. Тривалість терапії – до 10 діб, залежно від форми запалення.

    Противірусні мазі використовують тільки в тому випадку, якщо краплі і промивання виявилися недієвими. Їх закладають після проведення обробки слизової ватним тампоном, змоченим в настої на квітках ромашки. Мазь частіше закладають під нижню повіку або по краях, проте дитині подібну терапію призначають рідко через труднощі в проведенні процедури. У формі мазі найчастіше використовують:

    • флуоренонилглиоксаля бісульфіт;
    • тетрабромтетрагидроксидифенил;
    • бромнафтохинон.

    При сильному запаленні застосовують мазі на основі місцевого антибіотика: еритроміцину або тетрацикліну. Курс лікування може тривати до 3 тижнів, залежно від призначень лікаря.

    Для зникнення хвороби і запобігання рецидиву важливо паралельно проводити лікування органів дихання. Для полегшення дихання призначають судинозвужувальні компоненти — краплі на основі фенілефрину гідрохлориду. Після судинозвужувальних крапель промивають ніс.

     

    В якості крапель нерідко прописують краплі на основі фраміцетін сульфату. Препарати призначає лікар-лор, враховуючи вік малюка і його індивідуальні особливості.

    лечение

    Лікування аденовірусного кон’юнктивіту краплями і промиванням

    Крім лікування

     

    Крім встановленої лікарем схеми лікування, важливо надати хворому і його оточенню всі умови для одужання:

  • Хворий малюк повинен розташовуватися в окремій кімнаті, так як ризик зараження оточуючих дуже високий. Приміщення потрібно регулярно провітрювати. Якщо є хвороблива реакція на яскраве сонячне світло, варто затінити вікна шторами.
  • У дитини повинні бути свої предмети гігієни, а також постільна білизна, рушник, носова хустка.
  • Після обробки очей дорослому потрібно ретельно мити руки з милом під проточною водою. Це дасть можливість запобігти зараженню і поширенню інфекції.
  • Обробляючи очі, потрібно постійно міняти ватні тампони. Носові хустки після використання потрібно кип’ятити, а ще краще — користуватися одноразовими паперовими хусточками.
  • Аденовірусний кон’юнктивіт — хвороба, рідко призводить до серйозних наслідків. При ранній діагностиці і правильно призначеному лікуванні захворювання проходить через 4-7 днів. При неускладненій формі можна обійтися без застосування медикаментів, тільки щоденною правильної гігієною.

     

    Ускладнена форма лікується до 30 днів, але ускладнення і повторні рецидиви виникають рідко.

    Техніка обробки очей

    Після нічного і денного сну малюкові потрібно обробити оченята. Перед обробкою потрібно ретельно вимити руки. Вату застосовувати не варто, так як вона розшаровується і дратує збуджену шкіру. Для кожного ока слід використовувати новий ватний диск. Протирати потрібно в напрямку від вуха до носа. Утворилися поле сну кірки легко знімати, якщо змочити їх теплою водою. Обробку проводять 3-5 разів на добу, але якщо виникає необхідність, то можна і частіше.

    симптомы

    Обробка очей малюкові для зняття симптомів

    Наслідки аденовірусного кон’юнктивіту

     

    Часто у малюків до року виникає бактеріальне запалення очей, що проявляється почервонінням, набряком, почуттям печіння і гнійними виділеннями. Маленьких дітей беруть під нагляд в стаціонар. Для терапії нерідко використовують кортикостероїди, гормональні препарати, введення яких проходить внутрішньовенно. Найкраща допомога новонародженому – захистити його від можливих контактів з хворими. Бактеріальний кон’юнктивіт нерідко є ускладненням аденовірусного, проявляючись посиленими симптомами.

    Профілактика захворювання

     

    Для запобігання появи хвороби варто приділити увагу зміцненню імунної системи і регулярного прийому вітамінів і мінералів. В осінньо-весняний сезон застуди та грипу ефективно використовувати імуномодулюючі засоби. Приділяйте увагу навколишнього обстановці і частого миття рук, особливо після прогулянок і контакту з тваринами. Квартиру і будинок треба постійно провітрювати, а після прогулянки обов’язково мити руки з антибактеріальним милом.

    При правильному підході до терапії аденовірусного кон’юнктивіту, хвороба проходить через 7-10 днів, але вже на 3-4 добу малюк відчуває полегшення, виділення, якщо вони були присутні, змінюються білими корочками. Препарати проти вірусів і бактерій у вигляді крапель, мазей і розчинів для промивання призначає тільки педіатр. Самостійно використовувати ліки для дитини не варто з-за можливого розвитку побічних ефектів.

    Читайте в наступній статті: лікування вірусного кон’юнктивіту у дітей