Аналіз сечі на пробу Сулковича у дітей

1613

Зміст:

  • Мета і принцип проби Сулковича у дітей
  • Показання до призначення аналізу
  • Як зібрати сечу правильно
  • Можливі результати аналізу
  • Розшифровка відхилень і дії лікаря
  • Лабораторне дослідження сечі може дати цінну інформацію про патологічних процесах в організмі. Зокрема, проба Сулковича у дітей визначає вміст у сечі кальцію, який необхідний для розвитку кістково-суглобової і нервової системи. Його недостатнє засвоєння призводить до розвитку рахіту.Профілактичне обстеження дітей в ранньому віці необхідно, щоб виявити й усунути порушення кальцієвого обміну якомога раніше, до появи симптомів захворювання. За результатами і під контролем проби визначається лікувальна тактика, проводиться медикаментозна і дієтична корекція.Проба Сулковича у дітей необхідна для попередження і лікування рахіту.

    Мета і принцип проби Сулковича у дітей

    Рахіт – важке инвалидизирующее захворювання, яке виникає із-за нестачі кальцію в організмі або порушення його засвоєння з-за нестачі вітаміну Д. Хворіють частіше діти в грудному віці, симптоми розвиваються поступово, можуть бути не виражені явно до того часу, поки малюк не почне посилено рости, сидіти, ходити.

    Із збільшенням навантаження на кістки розвивається їх деформація, порушується функція скелету. Виникають порушення нервової системи, атрофія м’язів, розлад органів травлення. Лікування розвилася хвороби досить важкий і тривалий, далеко не завжди ефективне.

    Саме тому аналіз сечі на вміст кальцію регулярно беруть у дітей, починаючи з періоду новонародженості, щоб виявити найменші відхилення і вжити заходів. Підвищений кальцій в сечі – результат того, що він не повністю засвоєний організмом, його вміст у крові підвищено. Відповідно, і в сечу його надходить більше.

    Показання до призначення аналізу

    Пробу призначають всім дітям, починаючи з грудного віку, як скринінгове дослідження для раннього виявлення дефіциту вітаміну Д і порушення засвоєння кальцію. Її регулярно проводять при рахіті у дітей для контролю за процесом лікування.

    Обов’язковому дослідженню підлягають діти, що входять в групу ризику, у яких є така патологія:

    • неврологічні проблеми у вигляді тремору, підвищеної пітливості, м’язових судом;
    • захворювання паращитовидних залоз з порушенням кальцієвого обміну;
    • хвороби системи травлення – панкреатит, гепатит, цироз печінки;
    • хвороба Вільсона – порушення обміну міді з ураженням нервової системи;
    • захворювання нирок;
    • захворювання кістково-суглобової системи.

    Також під особливою увагою знаходяться діти, які народилися недоношеними, або якщо у жінки в період виношування вагітності були які-небудь захворювання обмінного, ендокринного характеру.

    Як зібрати сечу правильно

    Підготовку до взяття сечі починають за дві доби. Вона полягає в обмеженнях раціону харчування, з якого виключають всі молочні продукти, кондитерські вироби, солодку випічку, шоколад, міцний чай і каву.

    Сечу беруть натще, поміщають в суху стерильну тару із щільно закритою кришкою. Найкраще взяти в аптеці спеціальний одноразовий пластиковий контейнер.

    Важливо виконувати наступний алгоритм дій:

    • ретельно вимити статеві органи дитини;
    • взяти середню порцію сечі, випустивши 15-20 мл з самої першої струменя – в точності, як береться проба Нечипоренко;
    • помістити її в стерильну ємність, щільно закрити кришкою.

    Доставити сечу в лабораторію необхідно свіжої – до закінчення 2 годин після збору аналізу.

    Щоб швидко взяти сечу у немовляти, відразу після гігієнічної обробки його треба погодувати. Дитина відразу помочитися, а на аналізі це ще не відіб’ється.

    Для грудних дітей зручні спеціальні стерильні одноразові контейнери, забезпечені м’яким і липким і обхоплюють кільцем. Шкіру промежини малюка необхідно помити, обсушити м’якою серветкою.

    как собратьПристосування для збору й аналізу сечі на пробу Сулковича у дітей

    В нормі вміст контейнера залишається прозорим, а якщо в сечі є солі кальцію, вони випадають в осад, сеча стає каламутною.

    Можливі результати аналізу

    Для оцінки кількості кальцію в сечу додають щавлеву кислоту, після чого утворюється нерозчинна сіль – оксалат кальцію у вигляді осаду. Його обсяг і є візуальним критерієм для розшифровки, позначуваних знаком (+) або (-). Прийняті такі варіанти показників:

    • (-) або 0 балів – помутніння, осаду немає;
    • (+) і (++) або 1-2 бали – помірне помутніння, норма вмісту кальцію;
    • (+++) або 3 бали – значне помутніння, кальцій надлишково виводиться з сечею;
    • (++++) або 4 бали – різке помутніння – виражені порушення обміну кальцію з його втратою організмом.

    Занепокоєння не викликає тільки результат 1-2 бали, решта потребують додаткового обстеження дитини для уточнення причини порушень.

    Розшифровка відхилень і дії лікаря

    Трактування виявлених порушень наступна. Негативний результат – однозначно нестача кальцію в організмі. Необхідно встановити причину, нею можуть бути як починається рахіт, нестача вітаміну Д, так і зниження функції паращитоподібних залоз, показано їх дослідження – УЗД, визначення гормонів.

    Результати в 3 і 4 бали – явна гіперкальціємія, її найбільш частими причинами є надлишок молочної їжі, вітаміну Д при передозуванні під час лікування рахіту. Призначають також повне обстеження.

    Проба по Сулковичу дуже цінна для виявлення ранніх порушень обміну кальцію при рахіті, для контролю дозування лікування його вітаміном Д.

    Проте вона виявляє лише факт патології, а для встановлення причини необхідно додаткове обстеження. З алгоритмом збору сечі у немовляти за допомогою одноразового стерильного мочеприемника можна ознайомитися на відео:

    Дивіться далі: цистографія у дітей як робиться