Артрит у дитини — наскільки небезпечне захворювання і як його розпізнати вчасно

1469

Зміст:

  • Що таке артрит і як його розпізнати
  • Види і причини артриту
  • Симптоми і лікування
  • Чи можна попередити розвиток артриту
  • Обмеження рухливості суглобів і запальні захворювання опорно-рухової системи більше властиві пацієнтам літнього віку. Якщо ж виявляють артрит у дитини, це викликає великі переживання у батьків і знижує якість життя малюка. Чи можна попередити захворювання і що робити, якщо діагноз вже поставлений?

    Що таке артрит і як його розпізнати

    Артрит називають запальний процес у суглобі. Нерідко така патологія має хронічний характер. Запалення виникає в сполучної тканини, але його першопричина часто залишається невідомою. При затяжному і хронічному перебігу захворювання може призводити до інвалідності. У дітей такі наслідки і погіршення якості життя будуть виявлені значно раніше, ще до переходу в зрілий вік.

    Проблема артриту у дітей не дуже часта — патологія зустрічається приблизно у кожного тисячного дитини. Основним негативним моментом залишається висока ступінь інвалідизації пацієнтів, що знижує працездатність цілої вікової категорії.

    Погіршення якості життя може відбуватися до такої міри, що пацієнт втрачає здатність обслуговувати себе самостійно.

    Запідозрити проблеми у дітей раннього віку можна по зміні амплітуди та обсягу рухів у кінцівках та активності дитини в цілому. Вранці можуть бути явно помітні скутість і зміна звичної ходи. Запалення суглобів в ранньому віці стає причиною відмови від ходьби, дитина намагається перебувати в звичному для нього положенні. У більш старших дітей до симптомів додаються скарги на болі і дискомфорт, які проявляються переважно у великих суглобах (коліна, гомілки, передпліччя), а також в області пальців на руках.

    Гострий артрит, який виникає при інфекційних процесах або в результаті переохолодження, супроводжується додатковими симптомами:

    • підвищення температури;
    • збільшення печінки і селезінки;
    • висип.

    Якщо батьки запідозрили, що дитині незручно ходити або він відчуває дискомфорт під час рухів кінцівками, необхідно звернути увагу на регулярність появи симптому. Ознаки, які з’являються щодня, свідчать про хронічної патології і потребують обов’язкової консультації лікаря. Звертатися у цьому випадку слід спочатку до педіатра, який потім направить до більш вузького спеціаліста — дитячому ревматолога.

    Види і причини артриту

    Поняття «артрит» надто широке. У дитячому віці зустрічається кілька видів патології:

    • Ревматоїдний. Системне захворювання, точна етіологія якого ще не виявлена, проте з високою ймовірністю передбачається аутоімунний патогенез. Порушення імунної системи призводять до пошкодження суглобів і подальшої їх деструкції. Існує припущення про інфекційної причини, проте поки воно не підтверджено. Певну роль відводять генетичної предрасположенностии, а також дії пускових факторів (інтоксикацій, стреси, переохолодження, небезпечних ліків та інших). Відмінною особливістю є симетричне ураження суглобів. Залежно від тяжкості ураження, пацієнт може відчувати легку ранкову скутість або значну артралгию навіть у стані спокою. Такий артрит ще називають «ювенільний ідіопатичний». Він частіше діагностується у дітей до 16 років і супроводжується залученням в процес внутрішніх органів. При такому захворюванні можливий смертельний результат, який частіше відбувається від ускладнень на серці, легенях і інших органах.
    • Реактивний. Захворювання вражає переважно хлопчиків-підлітків. До запалення суглобів приводять наслідки позасуглобових інфекцій. Конкретно для дитячого віку основним збудником виступають хламідії, якими дитина заражається після контакту з носіями — людьми або тваринами. Не виключено шлях передачі через побутові предмети або з мікрочастинками слини по повітрю. Захворювання протікає без утворення гною. Воно небезпечно своїми ускладненнями, які передаються зазвичай на серцево-судинну систему. Для такого запалення характерно гострий початок, переважне ураження нижніх кінцівок і попереднє інфекційне захворювання.
    • Інфекційний. Виникає після системних інфекцій. Віруси, бактерії або паразити потрапляють в суглоб з током крові і сприяють розвитку запалення. У дітей таке виникає після краснухи, аденовірусу, грипу, тонзиліту та інших захворювань.

    При спадковому артриті клінічна картина може бути помітна з раннього віку.

    симптомы и лечение артрита у детей

    Симптоми і лікування

    Захворювання спочатку вражає один суглоб або відразу два симетричних. В проблемній області з’являються припухлість і болючість, може підвищитися локальна температура, погіршується загальний стан дитини, він стає примхливим. Трохи пізніше малюк відмовляється здійснювати активні рухи хворий частиною тіла. Батькам при цьому важливо не займатися самолікуванням, а показати дитину лікарю і строго виконувати його рекомендації. Наприклад, популярні зігрівальні процедури, які вам порадять знайомі, можуть лише погіршити стан.

    Необхідно бути уважними з маленькими дітьми, так як проблема може з’являтися незабаром після народження. При своєчасному початку і правильної терапії лікарям вдається надовго зупинити прогресування патології і перевести її в тривалу ремісію. Результатом стає усунення запального процесу і поліпшення самопочуття дитини.

    Лікування артриту комплексне і включає наступні групи ліків:

    • НПЗЗ;
    • цитостатики;
    • імунобіологічні препарати;
    • антибіотики.

    Системну гормональну терапію дітям до 5 років і підліткам не рекомендують, так як вона супроводжується побічним ефектом у вигляді затримки росту. Але для внутрішньосуглобового введення кортикостероїди використовуються — вони дозволяють швидко придушити запальний процес та імунопатологічні реакції. При важкому процесі з ураженням внутрішніх органів проводять внутрішньовенну пульс-терапію.

    Схожою клінічною картиною відрізняється артроз — дегенеративне захворювання суглобів з деформацією хрящів. Симптоматика схожа на захворювання з групи артриту, проте етіологія проблеми при цьому інша. Диференціювати остеоартроз від артриту може тільки кваліфікований фахівець. Тактика лікування цих двох станів відрізняється, тому без допомоги лікаря не обійтися. Руйнування суглобів з їх деформацією зустрічається у дітей дуже рідко, основною групою пацієнтів вважаються зрілі і літні люди.

    Причиною реактивного запалення частіше виступає кишкова або сечостатева інфекція. Через пару тижнів після основного захворювання у дитини спостерігаються набряклість і біль в області суглобів. Супутніми симптомами можуть бути ураження очей, зміни на шкірі або слизовій рота. Лікування передбачає повне позбавлення від причини, купірування запалення і симптоматичну терапію. Для цього призначають антибіотики, імуномодулятори, НПЗЗ.

    причины артрита у детей

    Чи можна попередити розвиток артриту

    Профілактика артриту не завжди дає стовідсоткову гарантію, проте деякі рекомендації виявляються досить ефективними:

    • Лікування будь-яких захворювань повинно проводитися згідно з лікарськими призначеннями і повним курсом. Недолеченность — основна причина інфекційних артритів.
    • Здоровий спосіб життя і правильне харчування допоможуть підтримувати активність імунної системи і підвищити опірність інфекціям.
    • Правильне планування та ведення вагітності з складанням необхідних аналізів дозволить уникнути інфікування малюка в пологах і подальших наслідків.
    • При появі скарг у дитини не слід затягувати з візитом до лікаря, а також займатися самолікуванням.
    • Не можна перевищувати дозування лікарських препаратів і призначати їх дитині на свій розсуд.
    • Необхідно мити руки після відвідування вулиці та контакту з тваринами.

    Завдання батьків — уважно спостерігати за поведінкою дитини і вчасно звертатися до лікаря. Пам’ятайте, що інфекція може потрапити в суглоб навіть після незначної травми. Якщо стан малюка не поліпшується через кілька днів після появи скарг, підвищується ймовірність хронізації процесу або появи ускладнень. Спадкові артрити складно піддаються лікуванню, проте сучасні лікарські препарати допомагають зупинити патологічний процес і значно поліпшити якість життя дитини.

     

    Дивіться далі: аденовірусна інфекція у дітей