Батьки-вертольоти, газонокосарки і не тільки: 9 стилів виховання дітей

1472

Всім нам здається, що ми унікальні, однак психологи стверджують – людську поведінку можна класифікувати. Наприклад, у питаннях виховання дітей часто ми підтримуємо якоїсь певної позиції. Існує кілька типів поведінки, про які докладно розповідають науковці та журналісти.

Читайте також:Порада дня: дотримуйтеся єдиної тактики виховання дитини в сім’ї

Батьки-газонокосарки

Pixabay

Це надмірно дбайливі батьки, які зносять на шляху дитини всі перешкоди. Вони вважають, що малюк не може самостійно впоратися з проблемою або прийняти рішення, тому роблять за нього все. В результаті непідготовлений до суворої реальності дитина виростає і не може самостійно існувати в соціумі.

Читайте також:Порада дня: не вирішуйте за дитину її проблеми з іншими дітьми, а допомагайте

Батьки-вертольоти

Pixabay

Ще одна категорія батьків з гіперопікою – це вертольоти. Вони з дитинства до вступу в університет ніби зависають над своїм чадом в повітрі, контролюючи кожен крок. Вони звертають пильну увагу на будь-які переживання дитини і можуть навіть втрутитися: наприклад, піти і розібратися з однокласником, який косо подивився на їхнє чадо.

Прив’язані батьки

Pixabay

Теорію прив’язаних батьків вперше висунула Березня Сірс. До цієї категорії відносяться люди, які роблять все можливе, щоб ні на секунду не розлучатися зі своєю дитиною. Як правило, діти у таких батьків сплять разом з ними в ліжку.

Читайте також:Монолог мами: «У мене почалися проблеми з чоловіком через спільного сну з донькою»

Батьки-підлеглі

Pixabay

Цей стиль виховання дуже схожий на прив’язаних батьків. Мама і тато завжди знаходяться поруч зі своїм малюком і бояться залишити його одного в кімнаті. Тільки на відміну від перших, в такій моделі поведінки дитина завжди вирішує. Він – бос, який диктує правила батькам. Вони не дотримуються режиму і не планують свій день, а годують, грають і проводять час з малюками на їх вимогу.

Природні вихователі

Pixabay

Батьки цієї категорії мають непереборне бажання жити. І батьківство у цих людей усвідомлене. Вони логічні, послідовні у своїх діях, а також дотримуються м’яких методів дисципліни.

Читайте також:Порада дня: спирайтеся на 5 китів позитивного виховання

Матері-тигриці

Вперше про цю моделі виховання заговорили після виходу книги Емі Чуа «Бойовий гімн матері-тигриці», де вона намагалася використовувати китайську модель виховання на своїй дитині. В основі цього методу лежить жорстка дисципліна, яка орієнтована на навчання дитини, щоб у майбутньому він став успішним.

Розважливі батьки

Pixabay

Вони не нав’язують дитині свої правила гри, а дозволяють досліджувати світ у своєму звичному темпі. Вони кажуть «так» ігор і розумного ризику, але не заохочують перегляд телевізора і поїдання солодощів.

Безтурботні батьки

Ці матері і батьки вважають природу дитини вище і важливіше його виховання. Вони не намагаються змінити характер дитини або його дії, а приймають його таким, яким він є. Дітям, народженим у таких батьків, можна розмальовувати шпалери в кімнаті, бруднити штори і хуліганити вдосталь.

Збирачі кращого

Pixabay

Такої моделі поведінки дотримуються більшість батьків. У деяких ситуаціях вони – вертольоти, а де-то неспішно дозволяють маляті досліджувати простір. Вони розвивають розумові здібності дитини, але не ставлять освіта головним пріоритетом, як це роблять тигриці.

Фото на анонс: Depositphotos