Близнюки або двійнята: в чому різниця

1764

Зміст:

  • Близнюки або двійнята, в чому різниця
  • Чому виникає багатоплідна вагітність
  • Особливості багатоплідної вагітності
  • Близнюки – діти, що розвинулися в результаті однієї вагітності, і які народилися в одних пологах майже одночасно. Близнюки досить неоднорідна група: є практично ідентичні діти, але частіше зустрічаються просто схожі, які можуть відрізнятися не тільки зовні, але і бути різної статі і навіть мати різний колір шкіри (якщо їх батьки люди різних рас).

    Близнята — це люди, які мають однаковий генотип

    Виникне багатоплідна вагітність і якими будуть близнюки залежить від того, як проходило запліднення, як розвивалася запліднена яйцеклітина. Всіх близнюків ділять на дві великі групи:

    • разнояйцевые або дизиготные;
    • однояйцеві або монозиготные.

    Близнюки або двійнята, в чому різниця

    Під час овуляції у жінок утворюється одна яйцеклітина, але під дією ряду причин яйцеклітин може бути дві. Якщо обидві яйцеклітини оплодотворят два різних сперматозоїда, з’являються гетерозиготні близнюки. Двійня – генетично різні діти. Вони зовні не схожі, у них різні групи крові, часто у них різний підлогу.

    Частіше народжуються разнояйцевые близнюки.

    Випадки народження однояйцевих близнюків рідкісні. Відбувається це тоді, коли одна яйцеклітина запліднюється одним сперматозоїдом, а в процесі розвитку зигота ділиться на дві частини, кожна з яких починає розвиватися самостійно. Від того, коли відбулося розділення заплідненої яйцеклітини на окремі частини, залежить розвиток різних форм монозиготной вагітності.

    Як формується багатоплідна вагітність:

  • Якщо поділ відбулося протягом перших трьох діб вагітності, то у кожного эмбрионабудет своя плацента і свій плодовий міхур. Вони будуть розвиватися в тих же умовах, що і гетерозиготні близнюки, але при цьому генний набір у них ідентичний. У цьому випадку говорять про дихорионической і диамниотической вагітності. Це поняття означає, що обидва плода будуть розвиватися в звичайних умовах.
  • Якщо поділ яйцеклітини відбулося на 5-8 день вагітності, то розвивається одна плацента і два плодових міхура. Це монохорионическая і диамниотическая вагітність. Такі умови розвитку плодів значно гірше і можуть стати причиною придушення одного плоду іншим. Випробували придушення діти народжуються ослабленими, вага у них менше.
  • Поділ бластомера через тиждень після запліднення буває рідко. У цьому випадку формується одна плацента і один плодовий міхур на двох. Цей стан вважається небезпечним. Положення плодів в безпосередній близькості може призвести до заплутування пуповин і асфіксії.
  • Якщо запліднене яйце розділився через два тижні після зачаття, то можливе народження сіамських близнюків.

    Однояйцеві близнюки або як кажуть в народі «близнята» – генетично ідентичні. У них однакова зовнішність, стать, група крові та резус фактор. Часто вони близькі психологічно: у них схожі звички, смаки, манера поведінки і спілкування. Вони добре розуміють і відчувають один одного в будь-якому віці.

    Фото

    Фото ультразвукового дослідження, що виявляє багатоплідну вагітність

    Чому виникає багатоплідна вагітність

    Причини, за якими виникає багатоплідна вагітність, досі не з’ясовані. Можна лише говорити про чинники, які призводять до розвитку багатоплідності.

    Появі різнояйцевих близнюків сприяють:

    • спадкова схильність;
    • процедура ЕКЗ;
    • тривалий прийом гормональних протизаплідних препаратів;
    • лікування бездітності шляхом стимуляції овуляції;
    • вік матері старше 35 років.

    Причини та фактори, що викликають появу однояйцевих близнят, що залишаються невідомими.

    Відзначено зв’язок між багатоплідної вагітністю та расовою приналежністю у жінок. У африканок багатоплідність зустрічається частіше, ніж у жінок інших рас.

    Особливості багатоплідної вагітності

    Жіночий організм запрограмований на виношування і вигодовування однієї дитини. Тому виношування двох плодів відразу для жінки значне навантаження. Багатоплідність діагностується легко, фото при ультразвуковому обстеженні дає можливість виявити цю особливість перебігу вагітності на ранніх термінах.

    Багатоплідна вагітність часто супроводжується патологією: важкі гестози, анемія і діабет вагітних часті супутники багатоплідності.

    У більшості випадків багатоплідність дозволяється шляхом кесаревого розтину, тому що перебіг пологів буває складно передбачити. Зазвичай тільки один плід розташовується правильно – головкою вниз, а інший зазвичай займає перпендикулярне положення, змінити який неможливо.

    Але якщо жінка правильно себе веде, виконує всі приписи лікарів, своєчасно здає аналізи і при необхідності проходить курс лікування, нагородою їй буде народження відразу двох здорових дітей.

    Дивіться далі: одноторочкова диамниотическая двійня