Причини ознобу без температури у жінок

1708

Зміст:

  • Переохолодження
  • Нервовий стрес
  • Гормональні зрушення
  • Застуда та ГРВІ
  • Системні хвороби
  • Ендокринні розлади
  • Вегетосудинна дистонія
  • Інші причини
  • Діагностика
  • Лікування
  • Ознобом називають відчуття холоду, викликаний спазмом поверхневих судин. Такий стан супроводжується помітним тремтінням м’язів і появою «гусячої шкіри». Напади тремтіння можуть спостерігатися у жувальних м’язах особи, плечовому поясі, верхніх і нижніх кінцівках. Не дивно, якщо озноб тіла виникає разом з підвищенням температури, лихоманкою або інфекційним захворюванням.Напад ознобу може з’явитися з різних причин, включаючи стреси і переохолодження

    Зовсім інша справа, коли людину морозить без видимої причини: є тремтіння в тілі, однак відсутні ознаки застуди і больовий синдром. Температура тіла при цьому залишається в межах норми. Такий симптом може бути цілком нешкідливим або супроводжувати серйозні захворювання. Причиною ознобу без температури у жінок бувають нервові стреси, переохолодження, ендокринні розлади, інфекційно-запальні і аутоімунні процеси в організмі.

    Переохолодження

    Після довгого перебування на морозі або в сирому холодному приміщенні осіб переохлаждается, температура тіла падає нижче нормального рівня 36.6°С, настає гіпотермія. Найчастіше переохолоджуються жінки з ослабленим імунітетом і недостатньою масою тіла.

    Навіть легка ступінь гіпотермії, при якій тіло людини охолоджується лише до 34°С, проявляється вираженим ознобом, порушенням координації рухів і мови. При подальшому впливі холоду нервові центри втрачають активність, що провокує ще більше падіння температури тіла і пригнічення механізмів регуляції роботи м’язів.

    Температура рідин, застосовуваних для зігрівання, повинна бути вище температури тіла не більше ніж на 10°С.

    Як тільки людина потрапляє в тепле приміщення і починає нагріватися, трясучка спочатку повертається, але потім поступово проходить. Прискорити процес відновлення допоможуть тепле пиття і ванна з теплою водою. Важливо знати, що при сильному ознобі, викликане переохолодженням, не можна вживати алкоголь, енергійно рухатися, приймати гарячу ванну.

    Нервовий стрес

    Однією з частих причин ознобу без температури у жінок є психоемоційний перенапруження – як тривалий, так і короткочасне. Сверхвозбужденное стан нервової системи майже неминуче призводить до різних збоїв і негативно відбивається на самопочутті.

    Робота ЦНС на межі можливостей потенціює вироблення адреналіну, що викликає спазм кровоносних судин і тремтіння м’язів.

    Якщо жінка відчуває страх чи переляк, напад тремтіння супроводжується підвищенням потовиділення.

    Неприємний симптом проходить сам собою після припинення психотравмуючої ситуації. В іншому випадку, якщо озноб турбує занадто часто, краще проконсультуватися з лікарем.

    Гормональні зрушення

    Жінки після 40 років нерідко стикаються з проявами клімактеричного синдрому і перименопаузы. Припливи жару змінюються відчуттям холоду і тремтіння, що пояснюється різкими стрибками жіночих статевих гормонів – естрогену і прогестерону. Дані симптоми можуть виникати як вдень, так і вночі.

    М’язова тремтіння знайома і молодим дівчатам, у яких нерідко з’являється озноб в передменструальний період і в перший день місячних. Причина та ж – коливання рівня гормону естрогену в крові.

    При вагітності гормональний фон змінюється вже на ранніх термінах, що також може проявитися у вигляді ознобу і тремтіння. Дискомфорт зазвичай триває недовго і згодом проходить. У 2-3 триместрі озноб спостерігається досить рідко.

    Застуда та ГРВІ

    Сильний озноб може викликати звичайна застуда. Людина ще не зрозумів, що захворів, оскільки температура тільки починає підніматися. Відчуття ознобу при відсутності температури більшою мірою властиво дорослим – у дітей температура підскакує, як правило, різко.

    ночьюОзноб тіла – це нормальна реакція на потрапляння в організм вірусу або інфекції

    Поступово до ознобу додається слабкість, нездужання і головний біль. Температура тіла може піднятися до 37-37.5°С або вище, але іноді залишається нормальною. Коли вона досягає максимуму, відчуття холоду змінюється жаром. Морозити може після прийому жарознижуючого засобу, якщо температура падає дуже швидко.

    Системні хвороби

    Постійний нічний озноб є типовим симптомом багатьох аутоімунних та інфекційних патологій. Так може проявлятися туберкульоз: при ураженні цією інфекцією люди прокидаються серед ночі і накриваються другим ковдрою, так як дуже мерзнуть. Характерна також підвищена пітливість і блідість шкірних покривів.

    На регулярна поява тремтіння в тілі скаржаться пацієнти з системним васкулітом, ревматоїдний артрит, тиреоїдит Хашимото. Постійним ознобом нерідко супроводжуються хронічні хвороби нирок і печінки.

    Ендокринні розлади

    Порушення роботи щитовидної залози – це ще одна поширена причина ознобу. Внаслідок зниження вироблення гормону тироксину загальний метаболізм сповільнюється, що тягне за собою зниження температури тіла. Реакцією організму на дефіцит тироксину є генералізований тремор – тремтіння – більшості м’язових груп.

    Скорочувальний термогенез супроводжується зблідненням, похолоданням та підвищенням сухості шкіри. Різкий напад пітливості у поєднанні з ознобом може виникати при значному і різке зниження глюкози в крові нижче 3.5 ммоль/л і бути ознакою гіпоглікемії при цукровому діабеті.

    Вегетосудинна дистонія

    IRR є частою причиною появи ознобу у молодих жінок, особливо на тлі емоційних переживань і хвилювань. Тремтіння при вегетосудинної дистонії обумовлено звуженням просвіту периферичних судин і сповільненням підшкірного кровотоку. Це викликає відчутний холод і проявляється дрібної м’язової тремтінням, яка частіше відзначається в особових м’язах і верхньої частини тулуба.

    Інші причини

    Якщо озноб на тлі відсутності температури стає постійним супутником і виникає з завидною регулярністю, не можна виключати й інші, більш рідкісні причини такого симптому:

    • алергічні реакції – анафілаксію та набряк Квінке;
    • перепади артеріального тиску;
    • синдром Рейно (порушення кровообігу в кистях і/або стопах);
    • СХУ – синдром хронічної втоми;
    • психосоматичні розлади – депресії і панічні атаки;
    • БАС – бічний аміотрофічний склероз і епілепсію;
    • посттрансфузійні ускладнення після переливання крові або її компонентів.

    сильныйПостійний озноб, виникає переважно ночами, може вказувати на розвиток туберкульозної інфекції

    Діагностика

    Для з’ясування причин появи ознобу можна звернутися до дільничного терапевта, який направить на обстеження або до вузького спеціаліста. Щоб виключити найпоширеніші хвороби і стани, зазвичай призначаються лабораторні та інструментальні дослідження. Найбільш інформативними з них є:

    • загальний і біохімічний аналіз крові. За результатами загального аналізу буде видно, чи є в організмі запальний процес. Біохімія допомагає виявити ураження внутрішніх органів – печінки, надниркових залоз і нирок;
    • бакпосів береться при наявному кашлі або нежиті. Даний аналіз досить інформативний при довгостроково існуючому нічному лихоманці і дозволяє діагностувати туберкульоз. Для постановки точного діагнозу біоматеріал здається не менше 3 разів;
    • УЗД щитовидної залози або органів черевної порожнини проводиться для виявлення новоутворень та оцінки стану внутрішніх органів;
    • оглядовий рентген органів черевної порожнини, флюорографія легенів;
    • діагностичні тести на віруси та інфекції – ПЛР, ІФА, РІФ.

    Лікування

    Терапевтична тактика залежить від причини ознобу і наявних додаткових скарг пацієнта. Медикаментозне лікування може включати:

    • спазмолітики для розслаблення гладкої мускулатури і судинної стінки. Завдяки препаратам цієї групи розширюється судинний просвіт і нормалізується кровообіг. Спазмолітики ефективні на перших стадіях простуди та лихоманки;
    • нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ) блокують запальний процес, за показаннями можуть застосовуватися тривалими курсами;
    • кортикостероїди призначаються при клімактеричному синдромі у періменопаузальному періоді і при гіпотиреозі; іноді в гормонозаместительной терапії потребують і молоді жінки;
    • заспокійливі і транквілізатори стабілізують тонус судин, використовуються при нервових перевантаженнях, синдромі хронічної втоми.

    Таким чином, озноб без температури не завжди проходить самостійно. У деяких випадках його поява є сигналом про неблагополуччя в організмі і необхідності всебічного обстеження.

    Читайте також: після овуляції болить низ живота