Для чого потрібні чайні ложки

6-16-2021

Сьогодні ми не замислюючись використовуємо в повсякденному побуті такі предмети, як ложки, виделки або склянки. І вже складно уявити, що наші предки якось обходилися без них. А історія створення багатьох столових приладів і зовсім неймовірна. Обрати неймовірні кольорові ложки Ви зможете за посиланням. Набір різнокольорових чайних ложок призначений як для урочистих подій так і для щоденного використання. Нова технологія PVD (металеве вакуумне напилення ) робить ці прилади стійкими до різних кислот лугів і більшості побутових чистячих засобів. Виняткова твердість поверхні забезпечить захист від подряпин і стане гарантією довгострокової експлуатацією приладів. А різні кольори будуть радувати око, та нагадувати веселку за вечерею або обідом.

Зовні ложка нагадує лопаточку з ручкою, якою зручно зачерпувати рідку або густу їжу. Деякі етимологи стверджують, що назва цього приладу походить від кореня «лог», що означає яр або поглиблення. Інші ж вважають, що слово «ложка» співзвучне дієслову «лизати». Як би там не було, назва цього столового приладу використовувалася в київській русі вже в x столітті.

Якщо порівняти » вік » ложки і виделки, то перша, безперечно, старше. Якась подоба сучасних ложок використовувалася вже в iii столітті нашої ери. Такі пристосування виготовлялися з глини, кістки, каменю, горіхової шкарлупи або дерева. За великим рахунком, все, що зовні мало форму черпачка і дозволяло підчепити їжу, використовувалося в якості ложки.

Цікавий факт: за часів петра , було прийнято ходити в гості зі своїми столовими приборами. Ложку кожен мав при собі. Ймовірно, саме тому з’явилося ще одне ноу-хау – складна ложка.

Використовувати дорогоцінні метали для виготовлення кухонного приладдя, в тому числі ложок, стали вже в середні століття. Найперша згадка про золоті і срібні ложки відноситься до ХІІІ століття. Такі столові прилади були долею аристократів. А ті, хто бідніші задовольнялися ложкам з олова або міді. Десертні ложки використовують щоб з’їсти мус, морозиво, суфле та інші види ласощів.

X століття внесло свої корективи в поняття цінностей. У цей час був відкритий новий метал, який сьогодні відомий, як алюміній. Як і все, що тільки що з’явилося, алюміній був дуже дорогим. Відомий факт: під час урочистих прийомів у палаці Наполеона, самим високопоставленим гостям подавалися столові прилади з алюмінію. Ну, а менш значущі для імператора персони задовольнялися виделками і ложками зі срібла або золота. Чи міг знати Наполеон, що з часом алюміневі прилади стануть долею громадського харчування?

Варто відзначити, що звичну для нас форму – форму еліпса – ложка отримала тільки в ХVIII столітті. І якщо раніше цей прилад був єдиним у своєму роді, то інтерес до китайської культури чаювання послужив поштовхом для створення чайної ложки, а потім і ще більш маленької кавової. А оскільки до чаю або кави частенько подавалося що-небудь солоденьке, довелося задуматися і про створення спеціального приладу для десерту.

Ймовірно, більшість з нас особливо не замислюється про критерії вибору такого елементарного приладу, як десертна ложка, а даремно. Є невеликі хитрощі, які не просто дозволять довго експлуатувати цей столовий прилад, але і робити це із задоволенням і безпечно.