Дієтолог пояснив, як насправді потрібно вживати в їжу крупи, горіхи та бобові

864

Потрібно замочувати крупи і бобові перед тим, як готувати? Так роблять, наприклад, щоб прискорити процес їх варіння. А горіхи? Тривожні матусі впевнені, що, замачівая горішки, очищають їх від шкідливого «нальоту», який був на продукті.

Читайте також:Вівсянка на сніданок шкідлива для здоров’я?

Дієтолог-ендокринолог Альбіна Комісарова зазначає, що крупи, боби і горіхи часом замочують, щоб видалити з них фитиновую кислоту. І ось це вже помилка. Лікар пояснює:

Фитиновая кислота — з’єднання складного ефіру і шести залишків ортофосфорної кислоти. Вона міститься у насінні злакових, бобових і горіхах, хоча виявляється і в авокадо, картоплі, соєвих продуктах.

Що кажуть: фитиновая кислота має властивість зв’язуватись з деякими мінералами: фосфор, кальцій, магній, цинк і зменшує їх біодоступність. В результаті ми маємо недостатність цих мікроелементів, тому крупи/горіхи/бобові обов’язково потрібно замочувати, щоб ця фитиновая кислота зруйнувалася.

Насправді: теплова обробка руйнує фитиновую кислоту. І коли їжа потрапляє до вас на стіл, вона вже практично не містить фітатов. А та невелика кількість, що там залишиться абсолютно безпечно, адже його просто недостатньо, щоб нашкодити, плюс, ви навряд чи ви харчуєтеся цілодобово сирими горіхами і хрустите крупою.

Читайте також:Вчені: горіхи збільшують шанси стати батьками

Про користь фитиновой кислоти говорить і професор A. K. M Shamsuddin з університету Меріленда, Балтімор, який очолив дослідження про протиракову дію цієї сполуки в крупах, бобових і горіхах.

Експерименти продемонстрували вражаючі протиракові (профілактичні та терапевтичні ефекти. Гексафосфат інозитол (InsP6, відомий як фитиновая кислота або IP6) також є антиканцерогенною, хоча і в меншій мірі; він діє синергетично IP6 в інгібуванні раку. Збільшує диференціювання злоякісних клітин, часто приводячи до повернення до нормального фенотипу.

Оскільки IP6 є високим в раціоні з високим вмістом клітковини, це також може пояснити, принаймні, частково, епідеміологічне спостереження, що показує зв’язок між споживанням раціонів з високим вмістом клітковини і меншою частотою деяких видів раку.

Поряд з безпекою, відтворена ефективність IP6 та інозиту у профілактиці раку у лабораторних тварин вимагає їх включення в наші стратегії профілактики раку і, можливо, терапії у людей. Крім протиракової дії, IP6 і інозит також мають безліч інших переваг для здоров’я, — зазначає професор.

Дієтолог-ендокринолог Альбіна Комісарова підводить підсумок темі:

Замочувати крупи, горіхи та бобові з метою «прибрати фітати», не потрібно.

І підкреслює, коли ця попередня маніпуляція з продуктами може бути корисна — щоб уникнути здуття живота і прискорити час приготування.

А які продукти ви замачиваете перед приготуванням?

Всі фото: Depositphotos