Застосування редьки з медом від кашлю

743

Зміст:

  • Корисні властивості та види продукту
  • Показання до використання овочу
  • Протипоказання
  • Як приймати при кашлі
  • Ліки з редьки з медом для дорослих
  • Засіб для дітей
  • Рецепт настоянки
  • Редька з морквяним соком
  • Ліки з хріном
  • Печена редька
  • Компрес з редькою
  • Редька при вагітності та лактації
  • Редька з медом від кашлю є ефективним народним засобом. Вона має протизапальну, антибактеріальну, імуностимулюючу дію на організм. Овоч вживають всередину, використовують зовнішньо.

    Корисні властивості та види продукту

    Редька має багато мікроелементів і вітамінів. Вони дозволяють стимулювати імунітет, а також знімати запалення. Основними елементами редьки є:

    • вітамін А – підвищує імунітет;
    • фолієва кислота – підсилює кровотік в тканинах, підвищує імунний захист;
    • вітамін С – бере участь в імунних і метаболічних реакціях;
    • вітамін К підвищує згортаючу здатність крові, відновлює тканини легенів і серця, вивільняє енергію в ході анаболічних реакцій;
    • лізоцим – надає антибактеріальну дію;
    • ефірне масло – надає специфічний смак і запах продукту.

    Ефективне народний засіб від кашлю — редька з медом

    Крім цих речовин редька має багато мікроелементів. Залізо, що входить до складу продукту, забезпечує утворення гемоглобіну. Магній нормалізує роботу нервової системи. Натрій регулює водний обмін. Кальцій є основою кісткової тканини. Фосфор покращує засвоєння кальцію, надає кісткам міцності.

    Редьку застосовують як у кулінарії, так і в народній медицині. Виділяють кілька різновидів овочевої культури:

    • чорна;
    • біла;
    • зелена;
    • дайкон.

    Для терапії кашлю більше підійде зелена, біла та чорна редька.

    Показання до використання овочу

    Редьку приймають при наявності гострих респіраторних захворюваннях, що супроводжуються сухим і непродуктивним кашлем з в’язким мокротинням. Овоч використовують при бронхіті, трахеїті.

    Продукт знижує вираженість запалення, надає відхаркувальну дію, бореться з бактеріями. Овоч корисний для хворих, які страждають ринітом, гайморитом. Крім респіраторних патологій редьку використовують при зниженому імунітеті. За рахунок великої кількості антиоксидантів овоч стимулює імунні реакції.

    Протипоказання

    Редька, як і будь-яке народне засіб, має протипоказання. Засіб не рекомендують застосовувати при продуктивному кашлі, так як ще більше посилюється відходження мокротиння. Це може утруднити дихання.

    Не рекомендується застосовувати засіб при наступних станах:

    • виразковому ураженні травного тракту;
    • гастриті з гіперсекрецією;
    • подагрі;
    • каменях жовчного міхура;
    • запаленні підшлункової залози;
    • недостатній функції печінки;
    • хвороби серцево-судинної системи.

    противопоказаниеОдне з протипоказань до застосування редьки від кашлю — вік до 3 років

    Не рекомендується використовувати кошти на редьці дітям до 3-річного віку, вагітним на терміні до 12 тижнів, годуючим матерям. Перед тим, як застосовувати овоч у дітей, рекомендується звернутися до педіатра.

    Як приймати при кашлі

    Редьку можна вживати всередину або зовнішньо. Для перорального прийому готують рецепти з медом. Редьку застосовують у свіжому вигляді. Також з продукту роблять сік. Існують рецепти, в яких редьку запікають. Ефективним засобом є настій з меду і редьки. Для дорослих підійдуть настоянки з редьки на горілці. Для зовнішнього застосування роблять компреси.

    Ліки з редьки з медом для дорослих

    Для приготування кошти редьку миють, відрізають верхівку, видаляють внутрішню частину. Товщина стінки дорівнює 1,5–2 див. Всередину овоча наливають рідкий мед. Більше підійде травневий сорт. Ємність закривають відрізаною напередодні верхівкою. Наполягають ліки 2-3 години.

    Приймати медовий розчин потрібно по 2-5 ложок в день. Зберігати розчин у холодильнику не можна. Готують кожен день новий розчин.

    Засіб для дітей

    Коренеплід миють, чистять. Невелика кількість подрібнюють за допомогою блендера або м’ясорубки. Отриману масу віджимають через марлю, щоб отримати сік.

    Для приготування разової дози ліків знадобиться пів чайної ложки соку, половина маленької ложки меду. Таку дозу дають дитині тричі на добу. Не рекомендується використовувати засіб для малюків віком до 3 років. Якщо на мед з’явилася алергія, його замінюють сиропом або цукровим розчином.

    Рецепт настоянки

    Для виготовлення ліків беруть 1 кг редьки, 0,5 л спирту або горілки. Овоч миють, натирають з шкіркою, укладають в ємність. До отриманої маси додають спирт або горілку. Наполягають розчин протягом 10-14 діб у холодильнику.

    Приймають горілчану настоянку по 5 мл, спиртову – по 10 крапель. Це разова доза. Частота прийому становить 3-4 рази на добу. П’ють ліки обов’язково після їжі, щоб не пошкодити слизову шлунка. Засіб на спирту не використовують у дітей, вагітних, годуючих жінок, пацієнтів, які страждають на алкоголізм.

    Редька з морквяним соком

    Для виготовлення кошти беруть 1 коренеплід редьки і 2 морквини. Овочі подрібнюють, віджимають сік через марлю. У розчин додають 1-2 великі ложки меду і соку лимона. Приймають ліки по півсклянки 2 рази на добу після прийому їжі. М’якоть овочів, яка залишилася, допускається використовувати для приготування салатів або постановки компресів.

    черная редькаЧорна редька часто використовується як народний засіб від кашлю

    Ліки з хріном

    Для приготування кошти беруть 1 корінь хрону, невелику редьку. Овочі миють, подрібнюють, перемішують. Натерті продукти заливають 0,5 л гарячої води, вистоюють протягом доби. Розчин пропускають через марлю, складену в кілька разів, а потім перемішують з ½ склянки рідкого меду. Ліки підігрівають на водяній бані, знімають з плити, остуджують. П’ють засіб по 30-45 мл тричі на день.

    Печена редька

    Коренеплід середнього розміру миють, чистять, нарізають шматочками, складають на деко, заливають медом кожен шматок. Редьку ставлять в духовку, нагріту до 100ᵒС. За такої температури вона не пригорить. Готують протягом 1 години. Далі деко витягують. Отриманий сік зливають, а редьку викидають. П’ють розчин по 30-45 мл тричі на добу.

    Компрес з редькою

    Для приготування спиртового розчину беруть 100 г м’якоті чорної редьки, 50 г меду, 30 мл горілки. Складові змішують. Натертий овоч укладають між 2 шарами марлі, яку додатково просочують лікарським розчином.

    Компрес ставлять на верхню частину грудей, вкривають поліетиленом, зверху накривають ватою, фіксують пластиром. Залишають засіб на півгодини. При появі неприємних відчуттів марлю прибирають.

    Після терапії шкіру протирають вологою ганчіркою, а потім висушують. Надягають светр або накриваються ковдрою для збереження тепла. Дітям до 6-річного віку компреси з редькою і медом не ставлять, так як можлива алергія і опік.

    Редька при вагітності та лактації

    Редьку не застосовують внутрішньо під час виношування плоду до 12 тижнів, так як вона провокує скорочення матки. Допускається використання тільки компресів, але обмежено.

    Всередину редьку застосовують тільки у 2 і 3 триместрі при відсутності протипоказань. Роблять соки з редьки, моркви. Концентрація морквяного соку в напої повинна бути більше. Дозволено робити компреси. Вагітним не можна використовувати кошти на спирту. Мед застосовують акуратно, так як можлива алергічна реакція.

    Під час годування груддю овоч не рекомендований, так як ефірні масла потрапляють в кров. Молоко змінює смак, з-за чого малюк відмовляється від їжі.

    Редька з медом від кашлю використовується як відхаркувальний, протизапальний і антибактеріального засобу. Самостійно приймати кошти на основі цього овоча не можна. Перед застосуванням необхідно звернутися до лікаря.

    Також цікаво почитати: молоко з цибулею як засіб від кашлю