Катаральна ангіна у дітей: симптоми і лікування

925

Зміст:

  • Як проявляється катаральна ангіна
  • Як відбувається зараження тонзилітом
  • Причини захворювання
  • Класифікація катаральної ангіни
  • Симптоми катаральної ангіни
  • Лікування тонзиліту
  • Катаральна ангіна у дітей зустрічається досить часто. Це найбільш легка форма тонзиліту, яка проявляється тільки болем у горлі і почервонінням слизової оболонки піднебінних мигдаликів. Тим не менш нехтувати лікувальними заходами не можна, так як не виключено розвиток ускладнень.

    Як проявляється катаральна ангіна

    Ангіною, або тонзилітом, називають інфекційну патологію, пов’язану із запаленням слизової оболонки піднебінних мигдаликів. Захворювання може протікати як первинно, так і повторно – як наслідок інших хвороб верхніх дихальних шляхів.

    Катаральна ангіна у дітей викликає болю в горлі різного характеру

    Тонзиліт частіше діагностується в холодну пору року, особливо висока захворюваність в кінці осені, перші тижні зими, початок весни. Початок запалення зазвичай передує переохолодження, яке сприяє зниженню захисних сил організму дитини. В результаті патогенні мікроорганізми, які потрапляють на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів, можуть легко проникати в тканини.

    Діти хворіють ангіною в кілька разів частіше, ніж дорослі. Це пов’язано з недостатнім розвитком імунної системи, тривалим перебуванням у закритих колективах – дитячому садку, школі.

    Найбільша зустрічальність захворювання відзначається у віці 3-6 років, коли відбувається найбільш швидке зростання лімфоїдної тканини.

    Як відбувається зараження тонзилітом

    Дуже заразне захворювання, передача збудника відбувається повітряно-крапельним шляхом, наприклад, при чханні або розмові. До здоровій дитині патоген може потрапити через заражені іграшки, побутові предмети. З-за цього поодинокі випадки ангіни зустрічаються дуже рідко, набагато частіше відзначаються спалахи інфекцій, що супроводжуються запаленням мигдаликів.

    При катаральній формі тонзиліту прояви інтоксикації виражені незначно, але при неправильному лікуванні стан хворої дитини може істотно погіршитися.

    Хвороба починається з проникнення мікроорганізму в лімфоїдну тканину. У звичайних умовах імунна система повністю знищує патогени, не даючи їм подолати слизову оболонку. Однак при переохолодженні та дії інших факторів мікроби можуть потрапити в тканини, де починають розмножуватися, що провокує відповідну реакцію у вигляді запалення, з’являються характерні симптоми.

    Якщо на цьому етапі імунна система не може локалізувати інфекційний вогнище, збудники потрапляють в кровотік. Це сприяє появі системної запальної реакції, підвищується температура тіла дитини, з’являються ознаки загальної інтоксикації.

    Причини захворювання

    Найбільш часто катаральну ангіну викликають наступні різновиди бактерій.

    • Бета-гемолітичний стрептокок. У нормі ця бактерія може мешкати в ротовій порожнині людини, не викликаючи запалення. Незважаючи на це, інфекція, пов’язана з цим патогеном, небезпечна розвитком ревматичного ураження серця і суглобів.
    • Золотистий стафілокок. Також відноситься до умовно-патогенної мікрофлори. На відміну від попереднього збудника, він не провокує таких важких ускладнень.
    • Пневмокок. У більшості людей ця бактерія провокує розвиток пневмонії. Ангіна, викликана пневмококком, відноситься до внутрішньолікарняної інфекції, яка важко піддається лікуванню, з-за високої опірності патогена до дії більшості антибіотиків.

    Захворювання також можуть викликати віруси. Частіше це збудники грипу і парагрипу. Не виключена поява запалення на тлі ГРВІ, коли у пацієнта відзначався тільки фарингіт. До наявної вірусної інфекції може приєднатися бактеріальна, що істотно погіршить перебіг хвороби.

    При значному зниженні захисних сил організму існує ймовірність розвитку грибкової ангіни. Найчастіше таке захворювання виникає у дітей в ранньому віці або при тривалому прийомі антибіотиків.

    Класифікація катаральної ангіни

    У медицині використовується кілька класифікацій гострого тонзиліту. На їх основі лікар після проведення обстеження ставить діагноз.

    За перебігом патологічного процесу катаральна ангіна у дітей підрозділяється на наступні види.

    • Первинна. Така форма запалення розвивається як самостійна патологія. В такому випадку уражаються тільки мигдалини, поширення інфекційного процесу на навколишні тканини відбувається лише при розвитку ускладнень.
    • Вторинна. Ця форма ангіни діагностується найчастіше. Розвивається на тлі інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів – ГРВІ, дифтерії, скарлатини і т. д. Можливе виникнення запалення мигдаликів у пацієнтів з патологією крові – агранулоцитоз, алейкія, лейкозі.
    • Специфічна. Таке запалення виникає при впливі специфічної мікрофлори, наприклад, грибів.

    Визначення типу ангіни важливо для того, щоб правильно підібрати необхідне лікування.

    Симптоми катаральної ангіни

    Ознаки захворювання неспецифічні і нагадують прояви інших запальних патологій ротоглотки. Хвора дитина скаржиться на біль в горлі, яка стає сильнішою при ковтанні їжі і слини. З’являється загальне нездужання, головний біль. Температура тіла при цьому зазвичай підвищується до 37,5 градусів, однак в ранньому віці лихоманка може бути більш виражена.

    При зовнішньому огляді звертає на себе увагу почервоніння слизової оболонки мигдаликів, набряклість і збільшення їх в об’ємі. На відміну від фолікулярної чи лакунарної ангіни, в цьому випадку відсутні гнійні пробки. Лімфатичні вузли в області шиї і під нижньою щелепою, як правило, збільшені і болючі.

    Лікування тонзиліту

    Терапія захворювання, перш за все повинна бути спрямована на усунення його причини. Тому важливо встановити, на тлі чого розвинулася ангіна. Якщо захворювання має бактеріальну природу, показано використовувати антибіотики.

    лечение

    Під час лікування ангіни дитина повинен дотримуватися постільного режиму

    Лікування частіше проводиться препаратами наступних груп.

    • Пеніцилінів. Найбільш важливий представник – Аугментин. Це захищене засіб, який містить клавулановую кислоту. Завдяки цьому ліки не руйнується під впливом бета-лактамаз, які продукують деякі штами мікроорганізмів.
    • Цефалоспоринів і і II покоління. Як і попередня група, дані ліки ефективні проти бактерій, які виробляють бета-лактамазу.
    • Макролідів. Ці кошти належать до препаратів резерву, тобто їх застосовують при неефективності пеніцилінів і цефалоспоринів.
    • Фторхінолонів. Ці кошти можна використовувати тільки для лікування дітей старше 12 років.

    Який антибактеріальний препарат використовувати вибирає лікар на основі даних обстеження хворого. Самостійно проводити лікування такими препаратами заборонено, так як при неправильному використанні вони можуть спровокувати розвиток ускладнень.

    Крім загальної антибіотикотерапії, показано використання місцевих антисептичних засобів. Полоскання горла цими ліками допомагають знищити бактерії, віруси і грибки, які накопичилися на поверхні слизової.

    Для прискорення процесу одужання хворого слід дотримуватися лікувально-охоронний режим. До тих пір, поки не буде нормалізована температура тіла, рекомендується обмежити фізичну активність. Слід також дотримуватися дієти, яка полягає у відмові від пряної, холодної та гарячої їжі, яка може подразнювати слизову оболонку мигдалин.

    Катаральна ангіна – це захворювання, симптоми якого виражені незначно. При правильній терапії з використанням антибіотиків та антисептиків можна домогтися одужання через 5-7 днів. Однак якщо не дотримуватися рекомендацій лікаря, можливо погіршення стану хворого, розвиток ускладнень, переходу гострого патологічного процесу в хронічну форму.

    Також цікаво почитати: лакунарна ангіна у дітей