Конюшина як засіб від пирію

407

Конюшина прогнав пирій

Кілька років тому в кінці літа помітив, що на мою ділянку з сусіднього почав перебиратися пирій. З жахом зрозумів, що, якщо нічого не робити, через рік-півтора мої грядки перетворяться в зарості бур’яну.

По периметру ділянки на глибину багнета лопати вкопав старий шифер і листи жерсті. У жовтні, коли середньодобова температура повітря впала до + 15 град., засіяв город конюшиною. Навесні, коли конюшина досяг у висоту 15 см, скосив його. Використовував зелену масу для мульчування доріжок і міжрядь. Згодом помітив, що на доріжках, де товщина мульчі становила 5 см, не росли ніякі бур’яни.

Думаю, що в процесі гниття з конюшини виділяються токсичні речовини, які повністю знищують зайву рослинність. Тому надалі мульчувати конюшиною тільки кордон ділянки, смужку землі біля паркану і доріжки. А ось для мульчування грядок використовую сіно, скошену газонну траву або перегній. Головне, мені вдалося не пустити пирій в свій город, а вже з рештою бур’янів впоратися можна.

© автор: микола храмцов. Оршанський р-н

Слово фахівцеві

Автор ради вибрав непоганий спосіб боротьби з пирієм. Механічний захист у вигляді листів жерсті і шиферу не дозволив бур’яну пробитися на ділянку корінням, проте не міг перешкодити рослині розмножуватися насінням.

Відчутний внесок у захист городу внесло вирощування конюшини. Цей сидерат перешкоджає розростанню бур’янів і здатний пригнічувати деяких грунтових шкідників (наприклад, дротяники). Але висновок автора неправильний. При розкладанні конюшина не виділяє ніякі токсичні речовини, а навпаки,

В процесі росту збагачує землю доступними для інших рослин азотом і фосфором. А стебла конюшини в процесі розкладання забезпечують овочі ще й калієм, тому є цінним біодобривом, а значить, ними можна і потрібно мульчувати не тільки доріжки, але і міжряддя. Що стосується безпосередньо захисту від бур’янів, то тут значення має товщина шару мульчі.

Мабуть, шар на доріжках у автора ради був достатній, щоб через нього не пробивалося сонячне світло, тому бур’яни і не росли.

Як ще позбутися від пирію – відео

Як назавжди позбутися від трави пирій ✔️ поради городникам від хітсад тв

watch this video on youtube

© автор: микола хромов, канд. С-х наук

Нижче інші записи по темі» дача і сад — своїми руками »

Будемо друзями!