Користь вівсяної дієти для схуднення

604

Зміст:

  • Корисні властивості вівсяної каші
  • Основні принципи вівсяної дієти для схуднення
  • Вівсяна дієта для схуднення: попередня підготовка
  • Як почати дієту
  • Чому не слід використовувати пластівці швидкого приготування
  • Вівсяна дієта для схуднення дозволяє позбавитися від зайвої ваги в короткий проміжок часу без виснажливого голодування. Вівсяна крупа – це основа раціону, позитивно впливає на стан шлунково-кишкового тракту. Такий метод схуднення підійде при підвищеній кислотності шлункового соку.

    Корисні властивості вівсяної каші

    Вівсянка багата нутрієнтами, макроелементами і вітамінами. У ній багато вітамінів групи В, магнію і калію. Тому вівсяна дієта допомагає знижувати апетит, так як не викликає різких стрибків інсуліну в крові. При цьому організм добре насичується енергією з-за достатнього вмісту вуглеводів у складі крупи.

    Вівсяна дієта для схуднення благотворно впливає на організм

    Крім цього, вівсяна дієта корисна тим, що:

  • Підтримує нормальний рівень гемоглобіну у крові, так як вівсянка містить залізо.
  • Тримає м’язи в тонусі і зміцнює кісткову тканину, завдяки кальцію і фосфору.
  • Підтримує імунітет, оскільки у складі крупи є вітамін А.
  • Регулярне вживання вівсяної каші попереджає розвиток атеросклерозу й пухлинних утворень. У вівсянці також містяться антиоксиданти і фосфоліпіди, сприятливо впливають на стан печінки. Її корисно їсти при гепатитах. Вівсяна каша попереджає виникнення гастриту з підвищеною кислотністю, так як обволікає слизову оболонку шлунка.

    Вівсяна каша допомагає знизити вагу, позитивно впливає на роботу травного тракту і нормалізує обмінні процеси. Крупа посилює перистальтику кишечника, тому регулярне вживання вівсянки корисно для очищення організму. Завдяки цьому ефекту поліпшується стан шкірного і волосяного покриву.

    Самопочуття нормалізується, стимулюється розумова діяльність, адже вівсянка благотворно впливає на нервову систему. Вважається, що ця крупа володіє легким діуретичним ефектом, що дозволяє виводити зайву рідину з організму.

    Основні принципи вівсяної дієти для схуднення

    Цей спосіб схуднення відноситься до монодієти. Принцип простий – раціон складається повністю з вівсянки, так як будь-які інші продукти в меню заборонені. Слід враховувати важливі нюанси:

    • Дробове харчування малими порціями по 6-7 разів на день дозволяє рідше відчувати почуття голоду.
    • У кашу можна додавати сіль, цукор або готувати її на молоці.
    • Крупа готується тільки на воді.
    • Кількість їжі підбирається індивідуально, залежно від бажаного результату.
    • Блюдо водою не запивається.
    • Рекомендована норма чистої води без газу – 1.5–2 л в день.
    • Дозволяється іноді випивати стакан знежиреного кефіру, як доповнення до дієти.
    • Не можна замінювати вівсянку пластівцями або сухими сніданками швидкого приготування.
    • Останній прийом їжі здійснюється за 3 години до сну.

    Не можна довго сидіти на монодієти з-за одноманітного раціону. У вівсянці немає повноцінного набору нутрієнтів і вітамінів, тому ця дієта підійде максимум на десять днів.

    Вівсяна дієта підходить для розвантаження організму, яку можна проводити раз на півроку. В середньому за короткий проміжок часу скидається від 3 до 5 кілограмів. Тривалість дієти варіюється в межах 3-10 днів, але оптимально розподілити раціон на тиждень.

    результатыРезультати залежать від строгості харчування

    Вівсяна дієта при наявності хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту, включаючи часті проноси, протипоказана. Дієта заборонено вагітним і годуючим матерям. Перш ніж скористатися монодієтою при наявності патології гепатобіліарної системи та серцево-судинних захворювань слід порадитися з фахівцем.

    Вівсяна дієта для схуднення: попередня підготовка

    Рекомендується заздалегідь підготуватися до дієти, щоб не виникло різке погіршення самопочуття. Результати схуднення від цього не зміняться, але організм легше перенесе одноманітний раціон.

    За кілька днів до початку дієти слід прибрати з раціону борошняні солодкі, жирні і смажені страви.

    Для підготовки на ніч замочити 4 ст. л. рису в 1 л води. З ранку рис зварити на слабкому вогні. Потім отриманий рисовий відвар випити. Протягом 5 годин не можна їсти, можна тільки пити воду. За 2-3 години до сну дозволяється перекусити овочевим салатом або випити склянку кефіру.

    Сутра можна приступати до дієти. Якщо це перший досвід з вівсяної дієтою, не рекомендується перевищувати її тривалість більше ніж на 7 днів.

    Як почати дієту

    При виникненні труднощів з різким входженням у новий режим харчування, слід поступово переходити на вівсянку. Протягом перших днів до страви підмішується жменю сухофруктів або горішків. Допускається вживання нежирного кефіру, але не більше склянки на день.

    У першій половині дня дозволено з’їдати один низькокалорійний фрукт або додавати чайну ложку меду. Як свідчать відгуки, плавне входження легше переноситься організмом, ніж різкий перехід на монодієту.

    Якщо тривалість вівсяної дієти перевищує 3 дні, в кашу потрібно додавати рослинні жири, по чайній ложці на порцію, 1-2 рази на добу. Повністю виключати жири з раціону неприпустимо, це шкодить здоров’ю і уповільнює обмін речовин.

    Якщо важко пити одну воду, періодично додається зелений чай без цукру, але не більше 4-х чашок в день. Зелений чай діє як легкий діуретик, а зловживання напоєм вимиває з організму життєво важливі мікроелементи.

    Важливо дотримуватися рівний інтервал між прийомами їжі. Рекомендується робити 3 основних прийому їжі і 2-3 перекусу з меншими порціями.

    Вихід з дієти повинен бути плавним. Звичні страви вводяться в раціон поступово. Спочатку додаються овочі, потім риба, птиця, інші крупи, фрукти і пісне м’ясо. Від шкідливої їжі краще відмовитися повністю, щоб не зіпсувати результат.

    Чому не слід використовувати пластівці швидкого приготування

    Цільнозернові крупа володіє масою переваг перед вівсянкою швидкого приготування. З-за мінімальної обробки крупа містить більшу кількість вітамінів та макроелементів, коли в пластівцях їх у кілька разів менше.

    менюМеню вівсяної дієти одноманітне, але корисне

    Також в цільнозерновий крупі міститься достатня кількість висівок і клітковини, які допомагають боротися із зайвою вагою, покращуючи травлення. В пластівцях для швидкого приготування кількість клітковини знижено. Висівки відсутні.

    Єдиний мінус цільнозерновий вівсяної крупи – тривалість приготування. Крупу доводиться варити 30-40 хвилин, коли вівсянка швидкого приготування настоюється за 2-3 хвилини.

    Вівсяна дієта – хороший спосіб позбавлення від зайвих кілограмів за короткий період. Каша містить велику кількість корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. Достатній вміст клітковини посилює перистальтику і поліпшує травлення, що позитивно позначається на стані організму.

    Також цікаво почитати: бурякова дієта