Користь і шкода харчової соди для організму

981

Зміст:

  • Принцип дії соди
  • В яких випадках застосування обґрунтовано
  • Коли сода шкідлива для організму
  • Харчова сода застосовується в побуті і промисловості, а також в медичних цілях. Розчин натрію гідрокарбонату застосовується в реанімаційних відділеннях для відновлення рН внутрішнього середовища. Ця процедура строго контролюється лікарем. В інших випадках користь і шкода харчової соди для здоров’я спірні.

    Принцип дії соди

    За хімічними властивостями сода відноситься до лугів. В лужному середовищі змінюється здатність мікроорганізмів до розмноження, тому гидрокарбонату натрію приписують властивості слабкого антисептика. Лужна вода покращує виведення мокротиння, сприяє розрідженню за рахунок зміни роботи клітинних структур.

    Користь і шкода харчової соди для здоров’я під питанням

    Сода вступає в реакцію нейтралізації з кислотами, в результаті чого утворюється сіль і вуглекислий газ. Ця особливість широко застосовується для екстреної допомоги від печії. Також добре відомі абразивні властивості содового порошку. Його частинки дуже дрібні, погано розчиняються у воді і можуть адсорбувати на собі деякі органічні забруднювачі.

    В яких випадках застосування обґрунтовано

    Соду можна використовувати в якості зовнішнього кошти і всередину. Її властивості знадобляться при наступних станах та захворюваннях:

    • наліт від кави, чаю або цигарок на зубах;
    • при бронхітах;
    • ангіни, фарингіти;
    • стоматит;
    • свербіж у місцях укусів комах;
    • печія;
    • для масажу;
    • при проведенні педикюру.

    Абразивні властивості дозволяють використовувати порошок для чищення зубів. Для цього достатньо раз на тиждень замість зубної пасти вмочити щітку в соду, а після процедури пополоскати рот водою. Але стоматологи застерігають від частого використання цього методу, особливо у людей з тонкою емаллю.

    Для полегшення болю в горлі, пригнічення росту мікрофлори, можна проводити полоскання. Розчин харчової соди, допомагає зменшити зубний біль при карієсі або флюсі.

    Нешкідлива для організму сода при використанні примочок після укусу комарів або мошок. Вологим ватним тампоном з розчином соди можна протирати пухирі навіть у дітей.

    Вживання харчової соди з молоком допомагає полегшити кашель, покращує виведення мокротиння. Лікарі рекомендують додавати на склянку не більше щіпки гідрокарбонату натрію. А здатність пом’якшувати шкіру застосовується при проведенні теплих ванночок для стоп. Масаж стегон і сідниць з содовою кашкою ефективно використовується при схудненні і від целюліту.

    Коли сода шкідлива для організму

    Деякі фахівці раджу застосовувати розчини соди всередину для профілактики і лікування раку, защелачивания організму. Таким способом вплинути на кислотно-лужну рівновагу неможливо, в регуляції рН крові беруть участь безліч факторів. Вилікувати онкологічні захворювання прийомом содового розчину всередину також неможливо. Рак – це складне захворювання, у якому беруть участь імунна, ендокринна системи і безліч інших факторів.

    Часто застосовувати соду при печії також не рекомендується. Газ, який виділяється при реакції з соляною кислотою, дратує кардіальний відділ шлунка і з часом призводить до розвитку рефлюксної хвороби. Сучасні препарати від підвищеної кислотності діють більш безпечно. Тому залишається використовувати соду як зовнішній засіб, а при лікуванні важких хвороб довіритися лікарських рекомендацій.

    Також цікаво почитати: користь кураги для організму жінки