Кільцеподібна еритема у дітей: що це таке, симптоми і лікування

2552

Зміст:

  • Кільцеподібна еритема у дітей – що це таке
  • Причини розвитку захворювання
  • Симптоми кільцеподібної еритеми
  • Способи лікування
  • Кільцеподібна відцентрова еритема Дарині – одне з рідкісних захворювань шкіри. Також може називатися фігурної, дугоподібної персистуючої еритемою і т. д. Патологія розвивається переважно у дитячому віці й постійно прогресує.Через рідкісну зустрічальності вона досить важка як в діагностиці, так і в лікуванні. Кільцеподібна еритема у дітей була вперше описана відомим дерматологом ще в 1916 році, але до цих пір залишається погано вивченою патологією.Кільцеподібна еритема у дітей – рідкісне захворювання і завжди вимагає діагностики та лікування у фахівця.

    Кільцеподібна еритема у дітей – що це таке

    Кільцеподібна еритема Дарині – дерматологічне захворювання інфекційно-алергічної природи. Вона характеризується появою поодиноких або численних кільцеподібних висипань. Вони швидко поширюються і довго залишаються на шкірі.

    Еритема – локальне почервоніння шкіри.

    Висип може бути розташована на будь-якій ділянці тіла. Згідно фото гістологічного дослідження, вона вражає середні і глибокі шари шкірних покривів. Відомо, що важливу роль у процесі утворення еритеми грають дрібні судини. При проведенні імунограми визначається порушення балансу серед різних видів лімфоцитів.

    Причини розвитку захворювання

    Це захворювання протікає тривало. Вперше воно може проявити себе в будь-якому віці, але частіше у молодих людей і осіб середнього віку. Як чоловіки, так і жінки хворіють з однаковою частотою. Зв’язок з спадковістю і генетикою не встановлена.

    Сьогодні вважається, що провідну роль у розвитку цієї хвороби відіграють інфекційні агенти. Проте ґрунтовні дослідження в цій області не проводилися. По всій видимості, провідну роль у розвитку кільцеподібної еритеми грають токсини стрептококів і стафілококів. Відносно цих речовин розвивається імунна відповідь, яка проявляється у вигляді симптомів захворювання.

    Ряд вчених припускає, що це захворювання суто алергічний феномен.

    Існують припущення і щодо аналогічного механізму щодо фармакологічних препаратів. Зокрема, по відношенню до саліцилатів, протималярійною засобів, амітріптіліну.

    Також передбачається, що кільцеподібна еритема може розвиватися на тлі онкологічних процесів. Більш часто еритема Дарині виявляється у людей з полихондритами, ендокринною патологією, деякими вірусними інфекціями.

    Симптоми кільцеподібної еритеми

    Симптоми і лікування цього порушення досить різноманітні. Діагностика кільцеподібної еритеми нерідко затягується через її рідкісної зустрічальності.

    Симптоми кільцеподібної еритеми:

    • Спочатку на шкірі з’являються поодинокі або множинні висипання. Вони з’являються раптово і проявляються червоним кольором.
    • Свербіж в місці висипань.
    • З часом вони збільшуються, набувають кольцевидный, округлий або овальний вигляд.
    • По краю висипань визначається щільне кільце. Воно дещо піднесено над рівнем шкіри. У центрі утворюється невелике поглиблення.
    • Висип може лущитися.
    • Висипання зникають також несподівано, як і з’являються. Це може відбутися через кілька тижнів або місяців.

    Висип може вражати будь-які ділянки тіла. Переважно з’являється в області обличчя, шиї, рук. Ця тенденція дозволила припустити роль ультрафіолетового опромінення в розвитку хвороби.

    Зберігаються висипання від 2 тижнів до 5 місяців. Виникають переважно у весняно-літній період. За одним лише зовнішніми ознаками відрізнити кольцевидную еритему від деяких інших хвороб шкіри дуже важко. Головний спосіб діагностики – біопсія шкіри. При дослідженні визначаються характерні зміни в середніх і глибоких шарах дерми.

    что это такоеКільцеподібна еритема: що це таке, як проявляється і лікується – розповість дерматолог.

    У ¾ пацієнтів з відцентрової еритемою виявляються інші хвороби. Майже половина випадків супутньої патології – грибкові інфекції. У 1/5 людей зустрічаються інші хвороби шкіри.

    Способи лікування

    Основа лікування кільцеподібної еритеми Дарині – виявлення провокуючих факторів та їх усунення. Вважається, що усунення даних факторів (ультрафіолет, прийом препаратів, інфекції тощо) зменшують частоту і вираженість висипань.

    Серед інших методів використовуються протиалергічні препарати. Вони кілька усувають симптоми хвороби, але їхня ефективність украй мала. Важливо проведення протигрибкової терапії, виявлення вогнищ хронічної інфекції. При гострих інфекційних захворюваннях проводиться масивна лікарська терапія.

    Кільцеподібні еритеми у дітей – рідкісне інфекційно-алергічне ураження шкіри. На сьогодні відсутні чіткі уявлення про причини та механізм її розвитку. Висипання при цій еритеми з’являються раптово, червонуваті, сверблячі, з вогнищами лущення. По їх периферії присутній щільний валик. Найпростіше діагностувати хворобу за допомогою біопсії шкіри. В основі лікування лежить виявлення і усунення провокують появу висипань факторів.

    Також рекомендуємо почитати: хламідіоз у дітей