Лактоморфотипы у великій кількості в мазку на мікрофлору

550

Зміст:

  • Лактоморфотипы – що це таке
  • Нормальні показники в мазку з уретри, шийки матки, піхви
  • Чому флора може порушитися
  • Що робити жінці з поганим аналізом
  • Лактоморфотипы у великій кількості – один з частих результатів аналізу. Таке формулювання здатна налякати жінку і це не дивно. Для початку варто розібратися, що таке лактоморфотипы і чи варто їх боятися в мазку.Лактоморфотипы у великій кількості – не патологія, а норма.

    Лактоморфотипы – що це таке

    Лактоморфотипы – мікрофлора піхви, яка виробляє молочну (лактатную) кислоту. У нормі вона присутня у жінок. Комплекс мікроорганізмів представлений паличками Додерляйна. Ці бактерії потрібні для створення кислого середовища у піхві, яка буде пригнічувати ріст патогенних мікроорганізмів.

    Наявність лактоморфотипов в мазку з піхви – не патологія.

    Якщо цих бактерій з якихось причин стає менше, то про себе дають знати бактеріальні вагинозы, молочниця.

    Нормальні показники в мазку з уретри, шийки матки, піхви

    Мазок на чистоту в гінекології – один із широко застосовуваних аналізів. Він служить критерієм для оцінки стану жіночого здоров’я. Мазок береться з трьох точок:

    • Піхви (позначається літерою «V»). В нормі містить велику кількість лактоморфотипов.
    • Каналу маткової шийки (позначається літерою «C»). У нормі стерильний. Якщо в цервікальному каналі визначаються будь-які мікроорганізми, це свідчить про поганий стан жіночого здоров’я.
    • Уретри (позначається літерою «U»). У нормі стерильний. Визначення в уретрі мікроорганізмів може вказувати на інфекції сечовидільної системи.

    Оцінка мазка проводиться на підставі результатів всіх трьох точок. Виділяється чотири ступені чистоти:

    • Перша характерна для здорових жінок. Такий аналіз містить велику кількість лактобактерій, невеликий обсяг або відсутність епітеліальних клітин і лейкоцитів, середовище кисле.
    • Друга ступінь чистоти – іноді також є варіантом норми. У цьому випадку визначається кисле середовище, незначний обсяг умовно-патогенних бактерій і лейкоцитів.
    • Третя і четверта мірою вказують на наявність проблем з репродуктивною системою. При них визначається лужне середовище, великий обсяг патогенів, лейкоцитів і клітин епітелію.
    • У разі четвертого ступеня можливе виділення конкретного збудника.

    Чому флора може порушитися

    Існує безліч причин, що викликають порушення мікрофлори піхви. Серед них порушення гормонального фону, імунодефіцит, наявність статевих інфекцій. Поганий аналіз на чистоту означає, що у пацієнтки є проблема і з нею треба боротися.

    Визначити безпосередню причину він може тільки при конкретних венеричні інфекції та захворювання, що передаються статевим шляхом. У всіх інших випадках необхідно дообстеження.

    что это такоеПри виявленні в мазку лактоморфотипов лікар обов’язково пояснить, що це таке.

    Виявлення бактерій в шийці матки може вказувати на інфікування порожнини матки та маткових труб. Визначення бактерій в уретрі найчастіше пов’язане з уретритами, циститами, пієлонефрит.

    Що робити жінці з поганим аналізом

    Перше, що потрібно зробити при отриманні другої, третьої або четвертої ступеня чистоти мазка, – звернутися до гінеколога. Друга ступінь може не вимагати подальших дій.

    Третя і четверта – обов’язкове показання для дообстеження. Після виявлення причини порушень буде проводитися лікування. Це може бути корекція порушень з боку внутрішніх органів, прийом антибіотиків.

    Лактоморфотипы у великій кількості в аналізі – хороший показник жіночого здоров’я. Якщо їх стає мало, то це вказує на зростання патогенних бактерій. Виявлення нормального обсягу лактобактерій не повинна викликати паніки і тим більше стимулювати до прийому препаратів.

    Читайте далі: диплококки в мазку у жінок