Любовна залежність: симптоми і як від неї позбутися

1829

Зміст:

  • Симптоми любовної залежності
  • Прості способи перестати бути заручником своїх почуттів
  • Будь-яка залежність згубно впливає на людську психіку. Не тільки алкогольна або наркотична адикція можуть зруйнувати життя: любовна залежність небезпечна нітрохи не менше. Згідно з дослідженнями, жінки більш схильні до даного почуття. Болюча зосередженість на об’єкті своєї прихильності, особливо у разі сухих почуттів, заважає насолоджуватися життям у всій її повноті. Знаючи, як позбутися від любовної залежності, можна розірвати порочні зв’язки і повернути особисту свободу.

    Симптоми любовної залежності

    Якщо інші види адикцій мають чіткі критерії визначення – приміром, похмілля при алкоголізмі або наркотичний абстинентний синдром, — то ознаки любовної залежності не так очевидні.

    Знаючи, як позбутися від любовної залежності, ви зможете повернути собі радість життя

    Жертви хворобливої прихильності рідко можуть зізнатися собі в цьому, виправдовуючи свою поведінку сильними почуттями. Але важливо пам’ятати: любов повинна робити людину щасливою і стимулювати до руху вперед, саморозвитку. Залежність, навпаки, деструктивно впливає на особистість:

    • Залежний починає менше піклуватися про себе і своє здоров’я. Під час багатогодинних очікувань дзвінка або повідомлення одержимі об’єктом своїх почуттів можуть забувати про їжу, сон і навіть особистої гігієни.
    • Обмежується коло інтересів. Сконцентрованість на одній людині змушує залежного відмовлятися від спілкування з друзями і близькими, занять улюбленими справами. Неможливість сфокусувати свою увагу на чому-небудь ще заважає не тільки хобі, але й основний діяльності: погіршуються результати навчання, виникають проблеми на роботі.
    • Залежний занурюється в депресію, його відвідують нав’язливі думки. Хвилювання від можливої зустрічі, ревнощі, занепокоєння переслідують залежного цілодобово, виникає почуття пригніченості, різкі перепади настрою. Часто одержимого любов’ю відвідують думки про те, що без коханої людини поруч життя не має сенсу.
    • Росте невпевненість у собі, залежність від думки партнера. Критичність мислення різко знижується, і будь-яке зауваження об’єкта пристрасті в свою адресу сприймається болісно. Виникає комплекс неповноцінності.

    Любовна залежність має виключно негативні наслідки: одержимий з часом втрачає не тільки волю, здатність критично мислити, але й саме бажання жити. Саме з цієї причини від любовної, як і від будь-якої іншої залежності, необхідно вчасно звільнитися.

    Прості способи перестати бути заручником своїх почуттів

    Усвідомлення проблеми – перший крок до її вирішення. Якщо ви усвідомили, що є заручницею болючих відносин або нерозділеного прихильності до чоловіка, значить, ви вже ступили на шлях звільнення. Зрозумівши, що ваші почуття руйнують вас, ви зможете самостійно чи за допомогою близьких повернутися до нормального повноцінного життя.

    к мужчинеПозбутися від нав’язливих почуттів до чоловіка допомагає прийняття себе

    Існує кілька способів позбавлення від любовної залежності:

    • Полюбіть себе. Усвідомте, що саме ви – головний чоловік у вашому житті. Почніть піклуватися про себе, своє фізичне та духовне здоров’я: займіться спортом, згадайте забуте хобі, запишіться на курси, щоб навчитися чомусь новому. Можливо, спочатку робити цього зовсім не захочеться і доведеться докладати певні зусилля для того, щоб вийти з зони комфорту. Розшириться не тільки ваш кругозір, але і коло спілкування: нові знайомства стануть необхідним позитивним досвідом. Ви, нарешті, зможете усвідомити свою цінність і значимість для інших людей.
    • Навчіться отримувати задоволення від життя. Згадайте, що ви любили робити до того, як потрапили в залежність від своїх почуттів, що приносить вам справжнє задоволення. Перечитайте улюблені книги, перегляньте старі фільми і знайдіть нові в різних жанрах, готуйте та смакуйте різноманітні страви, слухайте музику, співайте, малюйте, подорожуйте – нехай навіть у межах свого міста. Необхідно усвідомити, що радість і задоволення від життя не пов’язано тільки з одним конкретним людиною.
    • Сконцентруйтеся на недоліки об’єкта пристрасті. Навіть, якщо ці недоліки здаються вам незначними, зробіть на них акцент у своїй свідомості: прокручуйте в голові його неблаговидні вчинки, негарні слова, згадайте кожен раз, коли відчували себе скривдженою, непотрібною, недостатньо хорошою. Деякі психологи радять уявляти об’єкт своїх почуттів у свідомо неприємному вигляді або ситуації. Наприклад, якщо ви боїтеся комах чи змій, уявляйте його у ванній, наповненій ними.
    • Не відмовляйтеся від допомоги. Часто любовна залежність йде рука об руку з заниженою самооцінкою, численними комплексами, тривожністю і невпевненістю. Ці проблеми не завжди легко зрозуміти, так як їх коріння лежить в глибокому дитинстві, у відносинах з батьками. Опрацювати їх і позбутися від тяжкого вантажу провини, образ, комплексів найчастіше можна тільки за допомогою кваліфікованого психолога. Не бійтеся звертатися за допомогою: фахівець допоможе підвищити самооцінку і підкаже, як вийти з нездорових відносин.

    Хвороблива залежність може приймати різні форми: це і нерозділене кохання, і безперспективні почуття до одруженому чоловікові, і патологічна залежність від партнера-тирана. Її руйнівний вплив не можна недооцінювати. Залежний ризикує не тільки своїм ментальним і фізичним здоров’ям, але і самим життям.

    Позбавлятися від таких відносин необхідно. Тільки звільнившись, ви зможете усвідомити свою значимість і повернете собі радість життя.

    Читайте також: неврози у жінок