Можна огірки при годуванні грудьми

1412

Зміст:

  • Як харчуватися мамі, що годує
  • Користь огірків для новонародженого
  • Коли огірки при грудному вигодовуванні шкідливі
  • Як вибрати дозволені для новонароджених овочі
  • Чи є шкода від солоних огірків
  • Вплив маринованих огірків на маму і дитину
  • Правила вживання солінь при гв
  • Всіма улюблені огірки при грудному вигодовуванні варто вводити в раціон поступово. Цей продукт володіє безліччю корисних властивостей, але підходить далеко не всім. Щоб зрозуміти, чи можна його вживати в їжу, потрібно зважити всі позитивні і негативні доводи, після чого прийняти рішення.

    Як харчуватися мамі, що годує

    Організму тільки що народженого немовляти потрібно посилене споживання вітамінів і мінералів, отримати які він може з молоком при годуванні. Тому мамі слід серйозно ставитися до свого харчування, включати в нього продукти, що містять необхідні елементи, але при цьому уважно стежити за реакцією дитини. Пробувати огірки вже в перший місяць після пологів не бажано. В цей час дієта повинна бути особливо суворої, не викликати алергії. Саме тому свіжі овочі з неї краще виключити.

    При грудному вигодовуванні огірки не рекомендуються в перші місяці життя дитини

    Коли дитина трохи зріс і зміцнів, можна спробувати додавати в раціон нові продукти, але тільки не все відразу. Спочатку в перевірене і безпечне меню увімкніть один огірок і зверніть увагу на реакцію. Якщо ніяких неприємностей не сталося, стілець нормальний, почервоніння не з’явилися, можна продовжувати вживання цього овоча.

    Не варто експериментувати, якщо малюк вередує і погано себе почуває. У цьому випадку ви не зрозумієте, погіршився стан після вживання огірка.

    Важливо звертати увагу на якість продуктів. Навряд чи для дитини будуть корисні нітрати та стимулятори росту. Взимку краще взяти солоні, ніж купувати вирощені в теплицях або завезені здалеку овочі.

    Користь огірків для новонародженого

    Цей овоч багатий вітамінами і мінералами. Він урізноманітнює харчування і благотворно вплине на роботу внутрішніх органів годуючої мами. Разом з грудним молоком вхідні в нього елементи потрапляють в організм немовляти, що надає таку користь:

  • Поліпшується робота серця і нирок. Завдяки високому вмісту калію регулюється водно-сольовий баланс, виводиться зайва рідина з організму, нормалізується артеріальний тиск у мами.
  • Сприяють нормальному розвитку дитини. Цинк і магній необхідні для активізації ферментів, що відповідають за регенерацію клітин шкіри, кістковій тканині, слизових оболонок, поліпшенню апетиту.
  • Йод незамінний для функціонування щитовидної залози і формування нервової системи.
  • Зміцнюють імунітет. Вітамін С відповідає за еластичність судин і сполучних тканин, вітамін D запобігає розвитку рахіту, фолієва кислота і кремній необхідні для формування і росту клітин волосся, нігтів, шкіри.
  • Очищають організм. Вони сприяють видаленню холестеринових бляшок у мами, виведенню токсинів і шлаків, припливу молока.
  • Покращують травлення. В цей овоч входить велика кількість води і клітковини. Низькокалорійний салат зі свіжих плодів дозволяє швидше знизити набрану під час вагітності вага і прискорити обмін речовин у немовляти.
  • Якщо ніяких протипоказань немає, огірки будуть корисні мамі і дитині. Вони володіють масою цілющих властивостей і приємним смаком, покращують настрій.

    Коли огірки при грудному вигодовуванні шкідливі

    Навіть самий потрібний для організму продукт у великих кількостях стає небезпечним. Якщо їсти їх увечері, безсонна ніч вам забезпечена із-за сильного сечогінного ефекту. Кілька солоних огірків покращують апетит, але постійне подразнення рецепторів підтримує бажання щось є, а переїдання призводить до появи додаткових кілограмів.

    Великий вміст води благотворно впливає на підвищення лактації. Але у разі, коли багато рідини не рекомендується, за порадою лікаря потрібно знизити застій молока в протоках або уповільнити його вироблення, краще від цього продукту при ГВ відмовитися.

    Для жінок, які мають проблеми з шлунком, що страждають виразковою хворобою, печією або гастритом, краще ставитися до огірків насторожено. При ніжному і освіжаючого смаку вони підвищують кислотність, викликають загострення захворювання, спазми або розлад кишечника у немовляти.

    Огірки вбирають шкідливі речовини, що містяться в добривах або підгодівлі. Ця хімія не потрібна ні мамі, ні малюкові, вона може викликати серйозні отруєння. При появі печії, метеоризму, дисбактеріозу, овоч краще відкласти, а дитину показати педіатра.

    Як вибрати дозволені для новонароджених овочі

    Краще всього вирощувати їх самостійно без використання підсилювачів росту, пестицидів та інсектицидів. В цьому випадку можна з упевненістю вживати їх не боячись, що одночасно з ними в організм потраплять нітрати. Найбільше вітамінів у молодих плодах. Коли вони переростають, стають менш смачними і частково втрачають корисні властивості.

    свежие огурцы при кормлении грудьюПри годуванні груддю краще їсти свіжі огірки, вирощені на власному городі

    Якщо немає власного городу, краще дізнатися, чи не продає овочі хтось із знайомих, в крайньому випадку, піти на ринок. При покупці вибирайте грунтові сорту. Вони повинні бути невеликими, цілими, без ознак псування, мати насичений зелений колір і матову шкірку. При грудному вигодовуванні не потрібно вживати ранні огірки, вирощені в теплиці, а тим більше імпортні. Вони не порадують смаком, доставлять сумнівне задоволення, зате можуть стати причиною неприємностей зі здоров’ям.

    Чи є шкода від солоних огірків

    Їх приготування обходиться без термообробки, тому велика частина корисних речовин зберігається. Як і свіжі, вони покращують апетит, нормалізують травлення. Але при цьому в розсіл додається велика кількість солі, яка вбирається в м’якоть огірка, при цьому солі натрію заміщають калій. Вживання такої закуски викликає затримку в організмі рідини, що призводить до появи набряків, підвищує артеріальний тиск.

    При засолюванні використовуються пряні трави, додають продукту оригінальний аромат і приємну пікантність, які змінюють смак молока. Це може не сподобатися дитині чи негативно вплинути на його самопочуття, викликати появу висипу, нервозність або шлункові коліки. У лікарів немає однозначної думки з приводу вживання огірків. Рішення приймає мама, враховуючи, що у дитини травна система ще не налагодилася, і будь-яка зміна у харчуванні викликає у нього дискомфорт.

    Вплив маринованих огірків на маму і дитину

    При нагріванні концентрація корисних елементів зменшується, тому для організму вони практично марні. Їх пікантний смак покращує апетит мами, але немовля може не сподобатися і спровокувати ряд неприємних відчуттів:

    • викликає спрагу;
    • посилює газоутворення;
    • призводить до розладу шлунка;
    • посилює алергію.

    В маринад входять оцет і прянощі, що неприпустимо для новонароджених. На діток трохи старші з’їдений мамою огірочок навряд чи подіє, частково втративши в процесі переробки шкідливі властивості. У кожному разі рішення буває різним, але категоричної заборони на такі закуски немає.

    Правила вживання солінь при гв

    Жінкам, які страждають захворюваннями нирок і сечостатевої системи, мають виразки або розлади шлунка краще не включати в раціон соління. Якщо таких проблем немає, теж потрібно дотримуватися обережності, і дотримуватися при вживанні деяких правил:

  • Заготовлюйте соління самостійно. У цьому випадку ви самі вибирали плоди, точно знаєте, які інгредієнти входять у маринад, в яких умовах зберігається консервація.
  • Не зловживайте такою закускою. Один-два огірка знімуть оскому, урізноманітнюють харчування і з великою ймовірністю не зашкодять дитині. Але стежити за його реакцією все одно необхідно, при будь-якому погіршенні прибрати їх зі свого меню.
  • Комбінуйте гострі закуски з іншими продуктами. Добре поєднується огірок з кашею або картоплею, які нейтралізують шкідливий вплив. Самі по собі хрусткі огірочки мариновані дратують шлунок, тим більше, з’їдені натщесерце.
  • Не запивайте консервовані овочі водою, а тим більше молоком. У першому випадку велика ймовірність утворення каменів у нирках, у другому практично гарантована діарея.
  • Якщо дотримуватися цих порад, ризик від вживання солінь буде мінімальним для мами і малюка. Обов’язково прислухайтеся до рекомендацій педіатра, дитина сам поскаржитися не може, але про своє дискомфорті повідомить зміною поведінки.

    При складанні свого меню мамі потрібно враховувати особливості свого організму і реакцію дитини. Лікарі не забороняють вживати огірки, але попереджають про можливі наслідки. Рішення доводиться приймати жінці, визначаючи для себе пріоритети.

    Читайте в наступній статті: перший прикорм при грудному вигодовуванні