Можна тримати піст під час вагітності

1985

Зміст:

  • Чи потрібно вагітним тримати піст
  • Пост під час вагітності: за і проти
  • Чи можна причащатися вагітним
  • Поради лікаря
  • Релігійні люди час від часу дотримуються посту, тобто, дотримуються різних обмежень у харчуванні. Однак при виношуванні дитини це може бути небезпечним, оскільки будь-які порушення звичного раціону можуть позначитися на його внутрішньоутробному розвитку, привести до виникнення аномалій або навіть до викидня.

    Чи потрібно вагітним тримати піст

    Практично завжди заходів під час посту для вагітних сильно послабляються. Ні в якому разі не можна виключати з раціону яйця і молочні продукти. У багатьох випадках вагітним можна їсти м’ясо, особливо якщо при виношуванні дитини мають місце які-небудь труднощі.

    Пост під час вагітності повинен бути грамотно організований

    Піст – це не «знущання» над організмом, а спосіб самоочищення. Жінка може радитися з духівником, щоб уникнути помилок, які можуть привести до значних зривів або до виникнення гордині.

    Пост під час вагітності: за і проти

    Обмеження в їжі під час посту при виношуванні дитини або годування грудьми повністю виключені. Молоко і молочні продукти, яйця і м’ясо повинні бути присутніми в раціоні в тих кількостях, які зазначив лікар. М’ясо в даному випадку сприймається не як їжа, а як ліки проти ускладнень, що цілком прийнятно під час посту.

    Вважається, що заміною обмежень в їжі для вагітних жінок є труднощі, захворювання і незручності, пов’язані з виношуванням дитини, а їх за 9 місяців виникає чимало. Також варто взяти до уваги, що здоров’я більшості сучасних жінок не можна вважати відмінним, а обмеження здатні підірвати його ще більше.

    У пості вагітних є і плюси, але вони стосуються не їжі, а обмежень «шкідливих» захоплень.

    Жінка може обмежити себе у перегляді телевізора, почати більше читати православну літературу і молитися. Всі ці заходи цілком здатні замінити виключення важливих продуктів з раціону.

    Чи можна причащатися вагітним

    Причащатися вагітним можна. Більше того, до причастя вони повинні готуватися, як і інші люди. Важливо повністю сповідатися і «очистити» совість, щиро покаятися у всіх гріхах.

    Що стосується обмежень в їжі, категорично заборонено забирати з раціону життєво важливу для повноцінного розвитку дитини їжу – молоко, яйця, м’ясо. Однак виключити солодощі та інші продукти, які не несуть жодної практичної користі, потрібно обов’язково.

    Поради лікаря

    Будь-який кваліфікований лікар скаже, що категорично заборонено під час вагітності прибирати з раціону продукти тваринного походження. На ранніх термінах можливий викидень, на більш пізніх – виникнення різних аномалій у плоду, іноді навіть несумісних з життям.

    Жінка повинна розуміти, що здоров’я дитини під час виношування має найбільше значення.

    Варто відзначити, що священики, які дійсно щирі у своїх благих божих намірах, ніколи не змушують вагітних жінок без медичних показань коригувати раціон харчування. Вони можуть порадити відмовитися від згубних захоплень і звичок.

    Пост під час вагітності можна дотримуватися, але він повинен полягати не в коригуванні меню жінки, а в інших факторах, наприклад, в обмеженні перегляду телевізора чи проведення часу за комп’ютером. В іншому випадку можливе виникнення ускладнень у розвитку дитини, а на ранніх термінах – викидень. Жоден справжній священик не дасть жінці рада, який може привести до переривання вагітності.

    З будь-яких питань, що виникають в період виношування дитини, в першу чергу жінці потрібно звертатися до лікаря. Не варто виконувати необдумані дії, які можуть нашкодити плоду.

    Дивіться далі: харчування під час вагітності