Можна їсти гриби при вагітності

746

Зміст:

  • Чим корисні гриби при вагітності
  • Які гриби краще
  • Чому не можна їсти гриби під час виношування дитини
  • Як правильно приготувати і є гриби
  • Гриби – доступна та корисна їжа, основа для перших і других страв. Це чудовий спосіб урізноманітнити меню вагітної жінки. Якщо сумніваєтеся, чи можна їсти гриби жінці в положенні, порадьтеся з лікарем. Але в будь-якому випадку необхідно дотримуватися запобіжних заходів.

    Чим корисні гриби при вагітності

    Гриби, як зібрані в лісі, так і вирощені в теплиці, можна використовувати для приготування перших і других страв. З них готують густі і ситні супи, грибні соуси, начинку для пирогів. При цьому обмеження тільки в кулінарних можливості господині.

    Гриби при вагітності корисні, є їх правильно

    Крім цього, гриби мають такі корисні властивості:

    • високий вміст білка необхідно на ранніх термінах гестації для правильного формування всіх внутрішніх органів та кісткової системи;
    • у грибах є всі вітаміни групи В, а також Д і А, сірка, фосфор, залізо, калій, цинк, магній;
    • невелика калорійність, що важливо для жінок зі схильністю до повноти;
    • зміст 18 амінокислот, у тому числі і незамінних, як триптофан;
    • присутність важливих полісахаридів, які забезпечують антиоксидантні та протизапальні властивості грибів.

    Окремої уваги заслуговує меланін, який бере участь у забезпеченні стійкості до стресових ситуацій.

    Бажання вагітної є гриби може свідчити про нестачу вище описаних елементів і потреби організму заповнити цей дефіцит.

    Які гриби краще

    Гриби при вагітності потрібно вибирати ретельно. Якщо майбутня мама добре розбирається в них, можна поєднати приємне з корисним: прогулятися в лісі і зібрати грибів. Якщо є сумніви в якості продукту, краще звернутися за допомогою до фахівця. Якщо такої можливості немає, то підозрілий гриб краще викинути.

    можно ли есть

    Якщо не знаєте, чи є той чи інший вид грибів, порадьтеся з лікарем

    Найбезпечніший спосіб – вибрати гриби в магазині. Печериці та гливи – прекрасна альтернатива лісових дарів. Сучасні магазини пропонують вирощувати гриби в невеликій коробці як кімнатна рослина – такий варіант теж безпечний, але дещо більш трудомісткий.

    Гриби вже приготовлені – мариновані, консервовані, у складі замороженої суміші, у вигляді соусів і салатів – можна купувати тільки там, де господиня впевнена в якості. Завжди слід віддавати перевагу заводській упаковці, так як в умовах великого виробництва вище ймовірність дотримання санітарно-гігієнічних норм. Якщо фабрична упаковка пошкоджена, від купівлі потрібно відмовитися.

    Чому не можна їсти гриби під час виношування дитини

    Деякі гриби під час вагітності краще відкласти в сторону, тому що шкоди від них може бути більше, ніж очікуваної користі. До таких відносяться:

    • умовно їстівні гриби;
    • будь-які види в сирому вигляді без будь-якої кулінарної обробки;
    • примірники зі слідами гниття, цвіллю, іншими забрудненнями;
    • заморожена суміш з вичерпаним терміном придатності, у пошкодженій упаковці, з порушеннями умов зберігання;
    • консервовані продукти зі слідами бомбажа — банку з роздутою кришкою і боками;
    • будь-які консерви і маринади, що продаються на ринку.

    Будь консервах і найчастіше грибних може міститися і накопичуватися ботулотоксин. Цей один з найсильніших біологічних отрут на землі. Його присутність ніяк не змінює смакові властивості продукту, тому ви можете навіть і не зрозуміти, що їсте заражену їжу. Захворювання протікає важко, нерідко зі смертельним результатом.

    Не варто збирати гриби, якщо вони ростуть на засмічені території, забрудненій грунті або біля шкідливих виробництв. Бажання заощадити і використовувати отруйний гриб в їжу призведе до непоправних наслідків. Умовно їстівні гриби – не найкраща їжа для вагітної.

    Як правильно приготувати і є гриби

    Гриби при вагітності потрібно правильно. Тільки в цьому випадку жінка отримає задоволення і користь, а не додаткові проблеми. Правила прості:

    • гриби ретельно миють і обов’язково проварюють кілька хвилин, після цього піддають інший кулінарній обробці;
    • будь грибне блюдо важко перетравлюється, тому не потрібно їсти багато за один прийом їжі;
    • не вживати гриби у другій половині дня (з тієї ж причини).

    На пізніх термінах вагітності грибні страви можуть спровокувати здуття живота, метеоризм і відрижку. Доцільно обмежити гриби в раціоні або взагалі від них відмовитися, якщо розвивається така клінічна симптоматика.

    У 2 триместрі вагітності необхідно дотримувати баланс кількості та якості, тобто не обмежуватися суворим вибором страв, але думати про кількість з’їденого.

    Вагітній гриби можна, але з обережністю і в обмеженій кількості. Не можна вживати куплені на рику, закочені в банки, зібрані в невідомому місці і невстановленим грибником. Можна їсти без побоювання магазинні печериці та гливи у вигляді грибного супу або соусу в розумній кількості на сніданок або обід.

    Читайте в наступній статті: знеболюючі при вагітності