Щоб мами не хвилювалися: акушер пояснив, як пологи впливають на форму голови новонародженого

1392

Перші фотографії малюка у мами з’являються практично з перших хвилин або годин його життя. Потім їх часто розглядають. Адже це так цікаво – спостерігати, як змінюється дитина. І особливо помітна різниця у формі голови.

Читайте також:Чому у немовляти пульсує джерельце

Однак це характерно лише для немовлят, які з’явилися на світ шляхом природних пологів.

Форма голови у дітей, які народилися голівкою вперед, більш витягнута до потилиці. А ось, якщо було кесарів розтин або дитина народжувався попкою, то голівка більш кругла, — пояснює акушер Марина Петрова. — Форма голови залежить від варіанту виставлення.

Кістки черепа дещо накладаються один на одного, щоб головка стала менше і пройшла через пологовий канал. Те місце, яким головка починає опускатися між тазовими кістками мами на вихід, стає більш витягнутим.

В тазових пологах шлях на вихід вже прокладає «не голова», тому голова і не витягується. А про кесарів розтин і говорити не доводиться-там ні голова, ні попа не проходять випробування родовим каналом.

© Instagram @itsbabynolan

Матусі-користувачці Мережі поділилися своїми спогадами про те, як виглядала голова їхнього малюка після пологів і як вона змінилася:

Я це помітила, коли прийшла до подруги. У неї було КС і голова у дитини була кругла, а в моїх — витягнута. До півріччя вже все вирівнялося і форми голови стали індивідуальними) У старшій — моя форма, а у молодшої-татова

Старший син, вперше побачивши новонародженого братика, сказав, що він інопланетянин. Запитала, чому? Виявилося, бо голова витягнута.

А щоб процес пологів не призвів до травм, був комфортним для мами та дитини, лікар акушер-гінеколог Юлія Вученович докладно розповіла, які заходи необхідно вжити:

  • вправи на поліпшення еластичності тканин. Наприклад, йога та пілатес;
  • масаж промежини за допомогою базових масел. Є спеціальні склади, але підійдуть і мигдальне, абрикосове, виноградних кісточок, персикове;
  • правильне дихання в пологах і виключення форсованих потуг;
  • розслаблення м’язів тазового дна при проходженні дитятком родового каналу;
  • використання олії для захисту промежини в пологах;
  • вживання масел (оливкове/ лляна) в їжу в кінці вагітності.
© Instagram @wearelemama

А яка форма голови була у вашого малюка після народження?

Фото на анонс: Instagram @trudeaufilmandphoto, @e.aaronphotography