Можна їсти помідори при грудному вигодовуванні

1137

Зміст:

  • Можна їсти помідори при ГВ
  • Правила вживання помідорів при годуванні немовляти грудьми
  • Як вибрати помідори?
  • Чим небезпечне вживання помідорів при ГВ?
  • Помідори при грудному вигодовуванні потрібно вживати з обережністю. Якщо мама буде вживати томати, у малюка може розвинутися алергія. У такому разі від їх подальшого вживання до кінця ГВ потрібно буде відмовитися.

    Можна їсти помідори при ГВ

    Включення в раціон помідорів при грудному вигодовуванні не рекомендовано. Вони можуть викликати алергію у матері або дитини. В соку і м’якоті овочів містяться червоні пігменти, які й провокують алергічні реакції.

    Помідори при грудному вигодовуванні можна включати в чистому вигляді або додавати в страви

    Однак помідори мають багато корисних властивостей, що обумовлюється їх складом:

    • вітаміни B, E, K, PP нормалізують обмін речовин;
    • вітамін с зміцнює імунну систему;
    • тирамін сприяє виробленню серотоніну – природного антидепресанту;
    • пурини надають сечогінний ефект;
    • холін нормалізує гемоглобиновый рівень в крові;
    • лікопін уповільнює старіння, бере участь в процесі кровотворення.

    Тому повністю відмовлятися від помідорів не потрібно. Адже вони допомагають зменшити вагу після пологів, легко перетравлюються і засвоюються, зміцнюють імунітет дитини і матері. Але для запобігання ускладнень вживати їх треба з обережністю.

    Правила вживання помідорів при годуванні немовляти грудьми

    Годуючій мамі можна включати помідори раціон, але при цьому потрібно враховувати такі правила:

    • Не слід вживати томати до досягнення малюком 2-3 місячного віку. В перший місяць життя його імунна система ще дуже слабка, тому матері потрібно особливо уважно стежити за своїм раціоном. А до 2-3 місяців імунітет дитини зміцніє і нормалізується робота його ШКТ.
    • Включати в раціон помідори потрібно поступово і невеликими порціями. У перший раз можна з’їсти не більше одного помідора з ранку. Потім стежити за самопочуттям дитини після годування. Якщо не буде ознак алергії або здуття живота, порцію з’їдаються томатів можна поступово збільшувати. В іншому випадку не рекомендується вживати помідори до припинення годування груддю.
    • У день можна з’їдати не більше 2-3 помідорів. І є їх краще не в чистому вигляді, а додавати в страви.
    • У період годування груддю краще вибирати свіжі томати. Після термічної обробки втрачаються їх корисні властивості. Мариновані томати під забороною, так як в них міститься оцет. Малосольні і солоні квашені помідори можна, але в невеликій кількості – не більше однієї штуки в день.

    Якщо дотримуватися такі правила, ускладнень бути не повинно. В іншому випадку у малюка можуть початися алергія або шлункові коліки.

    Як вибрати помідори?

    Найкраще вживати томати зі своїх грядок, адже в процесі вирощування помідорів фермери використовують добрива та інші хімікати. Від цього в овочах присутні нітрати, на які у новонароджених може початися алергія.

    Рекомендується купувати помідори на гілочках. Вони повинні бути яскраво-червоними, досить стиглими, добре пахнути. Краще вибирати жовті помідори – вони вважаються менш шкідливими, так як не містять червоного пігменту.

    Вживати помідори можна тільки влітку. Чому не можна їх купувати взимку? Їх вирощують в теплицях, а в процесі цього використовується багато хімікатів. Тому такі овочі не принесуть користі для організму.

    Можна заздалегідь заморозити помідори влітку. Для цього їх потрібно вимити, висушити, покласти в герметичні пакети і помістити в морозилку. Зберігати їх можна до 4-5 місяців. Не можна розморожувати їх і піддавати повторному заморожуванню – так вони втрачають корисні властивості.

    Чим небезпечне вживання помідорів при ГВ?

    Під час грудного вигодовування вживати помідори потрібно дуже обережно. Вони можуть призвести до таких негативних наслідків:

    • Викликати алергію у матері або дитини. У цьому плані більш небезпечні червоні помідори, які містять важко засвоюваний лікопін. Жовті томати рідше викликають алергічні реакції. Але їх також необхідно включати в раціон поступово.
    • Підвищити кислотність шлунка. Тому такі овочі заборонені жінкам, у яких спостерігаються хронічні захворювання ШКТ.
    • При вживанні з хлібом помідори можуть призвести до газоутворення у матері і стимулювати коліки у малюка. Від цього дитина може стати капризною і плакати.

    Помідори можна включати в раціон при ГВ, але з обережністю. Необхідно стежити за реакцією дитини, і, якщо у нього з’явиться алергія, жінці рекомендується відмовитися від томатів до кінця годування груддю.

    Також рекомендуємо почитати: полин для жінок