Небезпечний рожевий лишай при вагітності і чим його лікувати

2282

Зміст:

  • Можливі причини
  • Симптоми рожевого лишаю і його імітатори
  • Яке лікування необхідно
  • Гормональні зміни в період виношування дитини послаблюють імунітет. У вагітних легше виникають інфекційні захворювання, загострюються хронічні процеси. Іноді і звичайна застуда призводить до розвитку ускладнень. Рожевий лишай при вагітності відноситься до захворювань з невідомою етіологією, але доставляє багато занепокоєння.

    Можливі причини

    Рожевий лишай – це токсико-алергічна реакція шкіри на перенесену інфекцію. Точні причини його виникнення невідомі, але простежується зв’язок з простудні вірусні захворювання, імунодефіцитом.

    Рожевий лишай при вагітності виникає після застуди

    В осередках відсутні мікроорганізми, в крові немає ознак збільшення титру антитіл до цитомегаловірусу, простого герпесу або бактеріям. Іноді вдається виділити герпесвіруси 6 і 7 типу, але їх не вважають причиною рожевого лишаю, т. к. часто виявляють у абсолютно здорових людей.

    Спалахи хвороби спостерігаються восени і навесні, після збільшення захворюваності на ГРВІ. Шкірні висипання не заразні і не здатні привести до інфікування оточуючих. Але тривалість хвороби може бути різною, від 4 до 6 тижнів. Вірусні захворювання, які передують рожевому позбавляю, можуть вражати не тільки дихальні шляхи, іноді симптоми з’являються після шлунково-кишкового розладу.

    Симптоми рожевого лишаю і його імітатори

    При класичному перебігу хвороба починається з появи материнської бляшки – рожевого плями з чіткими краями. За кілька днів воно збільшується, в центрі з’являється дрібне лущення. Потім протягом 1-2 тижнів з’являються округло-овальні висипання, поздовжні осі яких ориентироаны по шкірних лініях. Плями зникають самостійно, але деякі вагітні відчувають додаткові симптоми:

    • легкий або помірний свербіж шкіри;
    • головний біль;
    • загальну слабкість;
    • зниження апетиту;
    • болі в суглобах.

    Підвищення температури не є характерною ознакою рожевого лишаю, але іноді допускається.

    Механізм поширення бляшок по тілу невідомий. Вони можуть розташовуватися V-образно у верхній частині тулуба, смугою на рівні попереку або по колу на рівні плечей і талії. Обличчя і кисті рук ніколи не уражаються. Помічено, що бляшки не з’являються на засмаглій шкірі або відкритих частинах тіла. Іноді хвороба протікає атипово і вимагає проведення диференціальної діагностики з іншого шкірною патологією (псоріаз, дерматомікозами).

    Імітувати висип при рожевому лишаї можуть такі групи лікарських засобів:

    • барбітурати;
    • аспірин;
    • метронідазол;
    • каптоприл;
    • клонідин;
    • кетотифен;
    • інтерферони.

    У вагітної жінки симптоми можуть нагадувати інші інфекційні захворювання, венеричні хвороби. Тому при появі плям на шкірі рекомендовано дослідження на сифіліс.

    Яке лікування необхідно

    Шкідливий вплив на плід рожевого лишаю не доведено. Тому, незважаючи на тривале збереження висипань, майбутня мама може не турбуватися. Але перед тим, як лікувати хворобу, необхідно звернутися до дерматолога, щоб він виключив інші патологічні стани.

    Заборонено мазати плями розчином зеленки, йоду, марганцю або іншими спиртовими розчинами. Вони не прискорять одужання, а призведуть до посилення неприємних симптомів. Зменшити свербіж допомагають водно-цинкові емульсії і креми з глюкокортикоїдами. Але використовувати останні можна тільки з дозволу лікаря при ретельній оцінці ймовірних користі і ризику.

    Якщо противозудного ефекту недостатньо, лікар може призначити безпечні антигістамінні засоби.

    Плями швидко зникають під впливом УФ-опромінення, але воно не рекомендовано для вагітних. У теплу пору року можна прискорити одужання, якщо приймати дозовано сонячні ванни в ранкові години. Рекомендують обмежити купання, носіння синтетичної і вовняного одягу, виключити з раціону дратівливі і аллергізуючим продукти.

    Дивіться далі: контагіозний молюск у жінок