Олеогранулема молочної залози в області післяопераційного рубця

1596

Зміст:

  • Що таке олеогранулема, як утворюється
  • Клінічні ознаки
  • Методи діагностики
  • Як лікують олеогранулему
  • Що буде, якщо не видалити гранульому
  • Олеогранулема молочної залози – рідкісне ускладнення оперативних втручань у вигляді локального ущільнення тканин в зоні рубця. Часто йому не надають належного значення, вважаючи нормою і минущим явищем після операції на грудях.У результаті втрачається час, протягом якого хвороба прогресує, розвиваються ускладнення, виникає потреба повторного втручання з видаленням патологічного вогнища.Олеогранулема молочної залози утворюється в зоні післяопераційного рубця.

    Що таке олеогранулема, як утворюється

    Молочна залоза містить жирову тканину, розташовану між залозистими часточками, велика її кількість розташовується на периферії, ближче до шкіри. Саме вона найбільшою мірою травмується під час різних операцій на грудях, пошкоджуються йдуть у неї судини, потрапляє інфекція.

    Все це призводить до включення захисного механізму – відповідної реакції жирових клітин, розвивається реактивне запалення, посилюється приплив крові і тканинної рідини. Пошкоджені клітини гинуть, а на їх місці розвивається рубцева тканина щільна з міждолькових перегородок.

    У результаті поступово утворюється щільний вузол в області післяопераційного рубця, який приймають за пухлину, але вона такою не є, а являє собою інфільтрат з грануляцій і фіброзної тканини, що утворюється з метою захисту та відшкодування дефекту після пошкодження.

    Олеогранулема по-іншому називається липогранулема або стеатогранулема. Це все одне і те ж.

    Гранульома може бути наслідком будь-якого хірургічного втручання з приводу фіброаденоми, кісти, ракової пухлини, після підтяжки і збільшення грудей, утворитися в зоні здавлюють тканини імплантів. Вона не містить пухлинних клітин, не переходить у рак, але, якщо не зупинити її прогресування, може доставити багато проблем через розвиток ускладнень.

    Клінічні ознаки

    З моменту появи деякий час ущільнення буває невеликих розмірів, не доставляє скарг. По мірі розвитку воно збільшується, стає більш твердим, з’являються такі симптоми:

    • біль в ділянці вузла;
    • відчуття дискомфорту, тяжкості в грудях;
    • деформація залози – втягнення шкіри за типом » лимонної кірки, зміщення соска;
    • збільшення пахвових, надключичних, шийних лімфовузлів;
    • симптоми загального характеру – підвищення температури тіла, загальна слабкість.

    При запущеному процесі всередині інфільтрату утворюються ділянки некрозу, гнійні порожнини, формується абсцес. На шкірі грудей можуть з’явитися виразки і свищі з відходженням гною, якщо є абсцес.

    Методи діагностики

    Гранулематозний інфільтрат дуже нагадує прояви раку молочної залози – і щільність, і деформація грудей, і «лимонна кірка» на шкірі, збільшення лімфатичних вузлів. Тому тільки зовнішні ознаки не дають підстави для встановлення діагнозу. В першу чергу жінку направляють на УЗД молочних залоз, призначають ряд додаткових досліджень:

    • мамографію, яка визначає точне розташування і розміри вогнища;
    • пункційну біопсію – взяття ділянки тканини інфільтрату на гістологічне дослідження;
    • аналіз крові на наявність онкологічних маркерів раку грудей;
    • клінічний аналіз крові, у якому відображається запальний процес при гранульомі.

    Гістологічному дослідженню також підлягають збільшені лімфовузли, в них можуть бути метастатичні ракові клітини або явища запального розростання тканини.

    лечениеПункційна біопсія молочної залози важлива для вибору методу лікування.

    В складних діагностичних випадках застосовують більш точні діагностичні методи – МРТ (магнітно-резонансну томографію), ПЕТ (позитронно-емісійну томографію), КДК (кольорове дуплексне картування, що поєднує ультразвук з дослідженням судин). Для вибору методів лікування отримані результати досліджень відіграють вирішальну роль.

    Як лікують олеогранулему

    При виявленні стеатогранулемы від її характеру та клінічних проявів залежить лікарська тактика. Застосовують два основні методи лікування:

    • консервативний;
    • хірургічний.

    Консервативні заходи призначають тільки в самому початку розвитку інфільтрату, коли є можливість зняти запалення, підвищити імунітет, поліпшити обмінні процеси, кровообіг і розраховувати на вогнища розсмоктування ущільнення. Призначають антибіотики, імуномодулятори, полівітаміни, кортикостероїдні гормони.

    У разі неефективності медикаментозної терапії, наявності гнійного запалення, свищів показано розтин, видалення освіти. Зазвичай виконують найменш травматичну операцію – секторальну резекцію залози.

    Застосовуються і альтернативні методи – кріотерапію (руйнування холодом), радіочастотну коагуляцію, лазеротерапію. Вони добре доповнюють медикаментозне лікування при відсутності гнійного запалення.

    Що буде, якщо не видалити гранульому

    Якщо не лікувати і не видаляти гранульоматозне ущільнення в грудях, із-за загибелі жирових клітин утворюються порожнини – кісти, які поступово збільшуються і можуть досягати великих розмірів, здавлюючи здорову тканину. Кісти схильні до нагноєння, утворення абсцесу, можливо розвиток гнійно-септичних ускладнень. В цілому ж прогноз для здоров’я і життя цілком сприятливий, якщо ситуація перебуває під лікарським контролем.

    Будь-яке ущільнення в грудях після хірургічного втручання може вказувати на розвиток в молочній залозі олеогранулемы. Необхідно якомога раніше звернутися до спеціаліста – мамолога або хірурга, пройти діагностичне обстеження і лікування, коли воно максимально ефективно.

    Читайте далі: папіломи в піхву