Олія розторопші: як приймати, користь і шкоду для жінок

2205

Зміст:

  • Корисні властивості розторопші
  • Препарати на основі розторопші
  • Олія розторопші при хвороби ясен
  • Розторопша для догляду за обличчям
  • Протипоказання до прийому розторопші
  • Розторопша плямиста — поширена рослина, яке багато хто помилково приймають за бур’ян. Вона являє собою фіолетовий квітка, що нагадує по виду чортополох. З насіння цієї рослини отримують масло, яке активно використовується в медицині, а також при створенні біологічно активних добавок до їжі. Олія розторопші може принести як користь, так і шкоду, якщо приймати його неправильно.Склад масла повинен включати насіння розторопші тільки холодного віджиму

    Корисні властивості розторопші

    Прийом олії розторопші сприятливо впливає на здоров’я всього організму, особливо воно корисне для печінки. Розторопша здатна відновлювати зруйновані клітки внутрішніх органів і виводити токсини з організму. Розторопша знижує навантаження на органи і нормалізує їх роботу. У насінні квітки міститься силімарин — речовина, яке нейтралізує дію отруйних речовин. Воно омолоджує клітинні мембрани, знижуючи ризик появи онкології. Розторопшу корисно приймати під час похмілля. Силімарин, проникаючи в організм, мінімізує шкоду від випитого алкоголю.

    Рослина також знайшло своє застосування при хворобах серцево-судинної системи. До складу квітки входять кислоти Омега-6 і Омега-9. Зміст першої в рослині перевищує 60%. Завдяки цьому компоненту регулярний прийом олії розторопші знижує рівень холестерину в крові. Засіб зміцнює стінки судин, покращує роботу серця, знижує ризик інсульту та інфаркту.

    Расторопша, допомагає зняти біль при мігрені.

    Особливу користь приносять насіння розторопші для шлунково-кишкового тракту. Препарат слід приймати при запальних процесах шлунка. Лікування розторопшею проводиться при:

    • гастриті, коліті, холециститі;
    • утворенні виразки шлунка і предъязвенных станах;
    • запаленні товстої кишки;
    • геморої.

    Розторопша має протизапальну дію і виводить шлаки з організму. Завдяки нормалізації системи шлунково-кишкового тракту, при прийомі олії розторопші з організму йде зайва вода і активізується процес жиросжигания. З-за цього засіб можна приймати курсом для схуднення, поєднуючи з фізичними навантаженнями і правильним раціоном.

    При ГРВІ прийом розторопші допоможе відновити імунну систему організму.

    Захворювання шкіри можна вилікувати, завдаючи олія розторопші. Рослина може допомогти впоратися з псоріазом і зменшити кількість уражених ділянок шкіри. Масло втирають у шкіру голови, щоб поліпшити зростання волосся і запобігти облисіння.

    Розторопшу можна застосовувати і на відкритих ранах. Ліками змащують бинти при перев’язці. Це прискорить загоєння, а також запобіжить можливе нагноєння.

    Рослина застосовується і при гінекологічних проблемах. Знеболювальна дія препарату може полегшити стан при хворобливих місячних, а також зменшити рясність виділень. Лікарі призначають ліки при проблемах із зачаттям і під час лікування безпліддя. Розторопша входить в число препаратів, які лікують запальні процеси у піхві різного походження.

    масло расторопши польза и вред как приниматьОлія розторопші в капсулах використовується як добавка під час дієти

    Препарати на основі розторопші

    Розторопшу можна знайти в аптеках і на прилавках магазинів, які продають рослинні масла і Бади. Препарат випускається у вигляді масла, таблеток, а також в капсулах.

    Масло є універсальним засобом. Його можна приймати перорально і використовувати для зовнішнього застосування.

    Купувати масло краще в невеликому обсязі. У герметичній пляшечці воно зберігається протягом року, але лікарські властивості знижуються при контакті з повітрям. Відкрите масло можна використовувати не більше місяця.

    Пігулки з вмістом 500 мг розторопші можна приймати тільки за призначенням лікаря, якщо для цього є показання.

    Капсули зберігаються вдвічі довше, ніж масло. В одній зазвичай міститься 300 мг речовини. Завдяки тому, що препарат знаходиться в оболонці, однієї банки препарату може вистачити на довгий час. Ще один плюс капсул у порівнянні з олією — відсутність специфічного запаху рослини.

    Олія розторопші при хвороби ясен

    Послабити біль і зменшити запалення при хворобах порожнини рота можна за допомогою вичавки з рослин. Лікування олією розторопші проводиться при стоматиті, пародонтозі та гінгівіті. Квітка має антибактеріальну дію, прискорює загоєння ран і знеболює уражену ділянку.

    Щоб зменшити запалення, достатньо розтерти п’ять крапель масла на поверхні ясен масажними рухами. Після процедури рот не можна обполіскувати. Змащувати ясна необхідно раз в день. Але не варто забувати про те, що це лише тимчасова міра перед візитом до стоматолога, який призначить адекватне лікування.

    Розторопша для догляду за обличчям

    Олія розторопші можна додавати в уходовые засоби для обличчя. Цей компонент чудово підходить для всіх типів шкіри. Він живить і зволожує, але при цьому не пересушує шкіру обличчя, сприяючи загоєнню невеликих ранок, допомагаючи впоратися з вуграми і гнійними запаленнями.

    Найголовніше перевага застосування масла для жінок — це омолоджуючий ефект. Завдяки ретинолу в складі розторопші розгладжуються дрібні мімічні зморшки. Також зменшується вірогідність фотостаріння, так як вітамін А захищає епідерміс від сонячних променів. Вітаміни D, E і З живлять і захищають клітини шкіри від зовнішнього впливу.

    За допомогою олії розторопші можна зробити омолоджуючий крем. Для цього досить додати інгредієнт у будь-який косметичний засіб. Головне, дотримуватися помірності. Краще всього вибрати крем з мінімальною кількістю активних речовин, так як розторопша сама багата ними. Наносити витяги з насіння в чистому вигляді небажано, так як масляниста структура створить плівку на обличчі, через що шкіра перестане дихати і з’явиться жирний блиск.

    Домашню маску для обличчя можна нанести на шию і зону декольте.

    У маску для обличчя можна також додати кілька крапель теплого масла. Використовувати засіб варто кілька разів на тиждень. За основу можна взяти глину, запарені вівсяні пластівці, суміш молока з дріжджами або желатином. Після цього можна додати інші компоненти. Розторопша поєднується з багатьма ефірами. Додаткові компоненти слід підбирати, виходячи з особливостей шкіри:

  • Суха. В якості додаткового інгредієнта можна використовувати мигдальне або оливкове масло. Така суміш краще всього підійде для сухої шкіри, якої необхідно інтенсивне харчування.
  • Тьмяний колір. Для додання сяйва, а також позбавлення від слідів втоми, можна додати масло авокадо. Воно має тонізуючу дію і робить шкіру пружною.
  • Проблемна. Для позбавлення від почервонінь підійде ефір чайного дерева.
  • Чутлива. Якщо на обличчі часто з’являються лущення, в літній період потрібна інтенсивна захист шкірного покриву. В якості ще одного активного інгредієнта для маски можна використовувати екстракт виноградних кісточок.
  • В маску можна додати концентрати вітамінів, але робити це слід обережно. Розторопша містить велику кількість вітамінів і мінералів, передозування яких здатна викликати алергічну реакцію.

    масло расторопши польза и вред как приниматьСклад маски для обличчя повинен містити лише кілька крапель олії розторопші

    Протипоказання до прийому розторопші

    До основних протипоказань до вживання розторопші відносяться:

    • вагітність;
    • період лактації;
    • сечокам’яна хвороба;
    • запалення жовчного міхура;
    • депресивні розлади;
    • епілепсія.

    Слід з особливою обережністю застосовувати ліки при лікуванні дітей, проконсультувавшись перед застосуванням препарату з лікуючим лікарем. Дітям до трьох років олія розторопші протипоказано.

    Перед використанням олії розторопші для шкіри слід капнути засіб на ліктьовий згин або зап’ясті. Так проводиться перевірка на наявність алергії. Варто скасувати застосування олії, якщо шкірний покрив почервонів, з’явився висип і свербіж. Алергія на розторопшу зустрічається дуже рідко, але завжди варто перевіряти кожне нове засіб на індивідуальну непереносимість, особливо, якщо у людини чутлива шкіра, схильна до алергічних реакцій.

    Розторопша — унікальна рослина, яка здатна відновити роботу всього організму, підвищити імунітет і уповільнити старіння клітин. Олія на основі розторопші можна вживати всередину або використовувати в косметичних цілях. Завдяки великій кількості корисних властивостей, розторопша допомагає впоратися з різними запальними процесами і зміцнити організм.

    Безконтрольне застосування олії розторопші може викликати негативні реакції.

    Читайте в наступній статті: як використовувати масло розторопші для волосся