Оформлення та отримання снілс для дитини

570

Зміст:

  • Навіщо отримувати СНІЛС для новонародженого
  • Де використовується СНІЛС
  • Отримання
  • Оформлення для дитини
  • Терміни видачі СНІЛС
  • Умови відновлення або заміни СНІЛС
  • Страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування входить в необхідний набір документів для кожної людини. Воно потрібно при зверненні в різні організації. Претендентів, не мають цього документа, не беруть на роботу в державні установи й багато комерційні компанії. Тому батькам краще відразу після народження зробити СНІЛС для дитини, щоб йому не треба було цього робити в майбутньому самому.Як отримати СНІЛС для дитини

    Навіщо отримувати СНІЛС для новонародженого

    Страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування — це правильна назва. На картці вказано номер вашого особового рахунку (СНІЛС). Цей номер не змінюється все життя.

    Якщо ви втрачаєте цю карту, міняєте прізвище після шлюбу, все одно СНІЛС не змінюється і вам видається дублікат документа з аналогічним номером.

    Спочатку СНІЛС використовувався для обліку пенсійних внесків. Зараз він служить для ідентифікації особи та надання різних послуг навіть немовлятам. Саме тому батьків все частіше цікавить питання, як отримати це важливе свідчення. Зробити це нескладно: існує кілька способів замовити зелену картку самостійно або через посередників.

    Де використовується СНІЛС

    Не тільки функцію контролю сплачених внесків несе в собі СНІЛС. Він також необхідний, якщо людина:

    • отримує медичні послуги або звертається до фонду обов’язкового медичного страхування;
    • надходить в дитячий садок, середню школу, які зобов’язані збирати особисті дані;
    • реєструється на порталі Держпослуг;
    • є одержувачем дотацій, соціальних пільг;
    • бажає замовити універсальну карту.

    Номер ЛЗ вказується у різних анкетах, наприклад, при оформленні допомог та пільг. Він потрібен при операціях з нерухомістю, включаючи вступ у спадщину, оформлення дарчої і т. д. Ймовірно, в майбутньому ця картка зможе замінити собою цілий ряд документів: ІПН, проїзний картки, медичного поліса, студентського квитка.

    Отримання

    Оформлення СНІЛС проходить досить просто, для цього необхідно прийти в ПФР за адресою прописки або фактичного проживання та написати заяву. Щоб не стояти в черзі, можна завчасно записатися на прийом на сайті Держпослуг. Між реєстрацією заяви та видачею картки може пройти від пари днів до декількох тижнів.

    Як оформити СНІЛС — також підкажуть співробітники багатофункціонального центру. Вони допоможуть підготувати документи та відправлять їх у ПФ. У цьому разі вручення свідоцтва має відбутися не пізніше, ніж через 3 тижні.

    Багато батьків хотіли б зареєструвати СНІЛС через інтернет, не виходячи з дому. Станом на квітень 2019 року такої можливості ще немає.

    Будьте пильні, не довіряйте свої особисті дані, сайтів, які обіцяють віддалений замовлення СНІЛС!

    Онлайн можна заповнити і роздрукувати заяву, дізнатися про режим роботи МФЦ або ПФР. Передача паперів здійснюється при особистому зверненні в організацію.

    оформлениеоформлення заяви онлайн

    Інші, менш популярні способи реєстрації СНІЛС:

    • через представників освітніх установ, якщо картки буде отримувати група дітей;
    • у першого роботодавця, якщо він бере на роботу підлітка старше 14 років;
    • при реєстрації свідоцтва про народження.

    З 2013 року при народженні дитини органи РАЦС зобов’язані передавати відомості про нього в ПФР. Вони ж можуть одночасно подати запит на видачу СНІЛС. Цю інформацію потрібно уточнити при реєстрації дитини.

    Оформлення для дитини

    Якщо особовий рахунок реєструється для сина чи доньки віком до 14 років, законні опікуни готують його свідоцтво про народження — оригінал та копію, заява за ф. АДВ-1 і ксерокопію російського паспорта або іншого документа, що посвідчує особу. При цьому присутність майбутнього власника для цього не потрібно.

    Підліток, який вже має паспорт, може звернутися за наданням СНІЛС самостійно, для цього йому буде достатньо принести власноруч підписану заяву.

    Терміни видачі СНІЛС

    Вирішивши придбати свідоцтво, важливо знати, як швидко можна буде його забрати. Термін буде збільшуватися залежно від кількості посередників і режиму роботи ПФР. Іноді при особистому зверненні заявника працівники можуть роздрукувати його картку в той же день. Офіційно вони мають право робити це протягом 2 тижнів.

    Важливо: присвоєння номера відбувається швидше, ніж виготовлення картки, тому при необхідності його можна дізнатися раніше.

    Працівники багатофункціональних центрів трохи затримують процес видачі з-за специфіки обміну паперами між організаціями, що він може зайняти від 3 тижнів до місяця.

    Якщо здійснюється групова заявка на реєстрацію СНІЛС або свідоцтво буде видавати роботодавець, очікування може затягнутися на 2-3 місяці: 2 тижні ведеться підготовка паперів, 3 тижні працює ПФР, протягом 3 тижнів посередник забирає картки і видає їх за 7 днів.

    Умови відновлення або заміни СНІЛС

    Присвоєння СНІЛС та виготовлення картки не обкладаються держмитом. У разі втрати або зіпсуття свідоцтва, а також при зміні особистих даних громадянина відновлення також відбувається безкоштовно. Для цього необхідно подати заяву про обмін або видачу дубліката.

    Оформити страхове свідоцтво потрібно як можна швидше, щоб дитина могла розраховувати на медичне обслуговування, отримувати соціальну підтримку держави. Зробити це можна одним із зручних способів, підготувавши документи самостійно або звернувшись за допомогою до фахівців.

    Також цікаво почитати: сертифікат на материнський капітал