Педіатр попередив батьків про небезпечний рослині, що викликає опік шкіри

829

Природа створює не тільки корисні рослини, але й шкідливі. Останні набагато більш життєздатні, тому поширюються активними темпами. У їх числі і борщівник (лат. Heracléum). Це рослина здатна виростати до гігантських розмірів.

Про те, як і чому небезпечний борщівник, у своєму особистому блозі розповіла лікар-педіатр і пульмонолог Олена Орлова.

Багато знають про його негативному впливі на шкіру, тим не менше, щорічно до педіатрів звертається багато діток з опіками борщівником, – констатує факт доктор і пояснює, як відбувається поразка. – Після контакту з соком (найчастіше обрубане пеньки рослини), а потім перебування на сонці цієї ділянки шкіри, через кілька днів вона темніє у вигляді плям з чіткими кордонами. Ніяких неприємних відчуттів при цьому немає.

Потім на цьому місці утворюються бульбашки. Після розтину міхура або всмоктування рідини міхур стає дуже болючим. Розкривати міхури самостійно категорично не рекомендується!

Місцеве лікування залежить від стадії і стану міхура. Значно прискорити загоєння ми, на жаль, не можемо. Важливим компонентом є знеболювання за допомогою ібупрофену/парацетамолу і велику кількість рідини.

Профілактикапісля контакту шкіри з соком борщівника негайно вимийте ці ділянки шкіри великою кількістю проточної води з милом. Протягом двох тижнів після контакту ці зони не можна піддавати впливу сонця. Це запобіжить поява описаних вище сильних опіків або значно знизить їх тяжкість.

Борщевик опасен для детей и взрослых© Depositphotos, Instagram @granite_decor

Доктор Олена Орлова звернулася до батьків:

Переконайтеся, що і ви, і діти, і інші члени сім’ї знаєте, як виглядає борщівник. Не можна грати в тіні заростей борщівника, ходити босоніж по скошеній траві, якщо там є пеньки борщівника (товсті трубочки, заповнені соком), грати зі скошеними листям, рубати борщівник палицею або рвати його руками.

На ділянці поблизу самостійно знищите борщівник. Для безпеки робіть це в похмуру погоду і максимально захищайте всі ділянки тіла непромокаючої одягом.

На что похож борщевик? Чем он опасен© Instagram @umniydom_

Користувачі Мережі, які раніше постраждалі від впливу отруйної соку борщівника, розповіли про це:

У дитинстві з подругою нарвали оберемок і везли на велосипедах, прив’язавши «букети» до рами… Через кілька днів моя нога була схожа на м’ясо. Бабуся з дідусем не знали як мені допомогти, довелося їхати в лікарню. Довго плями були.

Гігант — монстр!!! Рубала на дачі по полях ходила, шкода, заростає все кругом.

Я в дитинстві настільки була вражена цією рослиною, що ходити не могла, всі ноги були в пухирях, в лікарні лежала, зараз знаю про нього, остерігаюся і все одно ні-ні, та стикаюся.

А ви зможете відрізнити борщівник від схожих на нього рослин?

Читайте також:

  • Доктор Комаровський розповів про першої допомоги при різних типах опіків
  • Людмила Петрановська розповіла, як правильно забороняти дитині небезпечні речі
  • Порада від Людмили Петрановской: ідіть поруч з дитиною під час прогулянки
Фото на анонс: © Depositphotos, Instagram @adm_kokoshkino, @stepakuznetsof