Порада дня: будьте послідовні, щоб зберегти батьківський авторитет

485

Кожен батько прагне до того, щоб виглядати авторитетно в очах своєї дитини. І це правильно! Адже дитині потрібна позитивна модель поведінки, той самий зразок, який треба наслідувати. Адже так приємно чути: «Якщо тато каже – значить, це так і є». А якщо мама щось забороняє – значить, неспроста: це або небезпечне, або шкідливе або зовсім марно. І дитина не сперечається, так як думка мами для нього авторитетно.

Читайте також:Порада дня: щоб виростити розумну дитину, не зупиняйте його розвиток заборонами

Батьки іноді бояться втратити свій авторитет в очах дитини. Багато звертаються з цього приводу до психолога. Ось такий батьківський страх… Психолог Марина Бабуріна пропонує подивитися на ситуацію інакше:

Чи можна втратити те, чого не маєш? І просто втратити авторитет!?

Тобто для початку чесно відповісти на питання: а чи бачить дитина в вас ту саму модель позитивну модель поведінки? Фахівець розповідає, як її сформувати.

Розберіться з собою. Батьківське поведінка дає орієнтири дитини, – пояснює психолог Марина Бабуріна. – Постарайтеся змінити себе до народження дитини. А якщо запізнилися — працюйте, і показуйте дитині своїм прикладом «як здорово розвиватися і самовдосконалюватися.

Ключовий компонент авторитету — це узгодженість у відносинах батьків, взаєморозуміння і довіру. Займіться своїми відносинами!

Ваше «ні» має означати тільки НЕМАЄ! Заборони повинні бути об’єктивними, продумані і незворотні. Якщо ви не впевнені у своїх заборонах — не забороняйте. Вони не повинні ставати «може бути».

Завжди враховуйте позицію і думку дитини. Навіть якщо дитина не згоден, проясніть все для нього. Дитина повинна знати, що ваші дії направлені на благо йому.

Сім’я, в якій дитина бачить у батьках авторитетні особистості, хороша тим, що мама і тато ставляться з повагою один до одного, люблять і поважають свою другу половинку. Вони уважно і шанобливо ставляться до свого малюка, приймаючи і розуміючи його побажання. У такій сім’ї зазвичай обговорюють виникають складності і, як правило, знаходять правильні рішення.

Читайте також:Порада дня: навчитися домовлятися з чоловіком про виховання дитини

У міру дорослішання дитина переймає батьківську модель спілкування і так само будує свої відносини. А це великий внесок у його майбутнє, адже він таким чином буде ставитися і до майбутнього супутника або супутниці життя.

Ось чому так важливо бути зберігати батьківський авторитет в очах дитини. Щоб він завжди знав: є мудрі, справедливі, сильні тато і мама. І вони зможуть мені допомогти словом і ділом. Підтримають або застережуть. І будуть орієнтиром, яким або якою треба бути!

А ваша дитина відчуває у вас батьківський авторитет?

Всі фото: Depositphotos