Порада дня: використовуйте можливість зробити пологи легше і комфортніше

667

Плануючи спільні пологи з чоловіком, майбутні матусі іноді розповідають, що чоловік їм потрібен в пологовому залі для контролю за лікарями. «А раптом щось піде не так?» — заздалегідь хвилюються деякі майбутні матусі.

А от фахівець з підготовки до пологів Євгена Носаль бачить місію папи в пологовому будинку в іншому:

Підготовлена жінка розуміє, що функція чоловіка — не захищати, не контролювати, не вести пологи. Чоловік там для підтримки. Чоловік там для її спокою. Він рідна душа в чужих стінах. Він найбільш близький. Про це і варто йому розповісти. Що він не несе відповідальність за пологи, йому не потрібно розбиратися в процесі, він просто може там бути — цього достатньо.

© Instagram @mckailashilohphotography

Читайте також:Чоловік на пологах: 15 вражаючих фотографій

Експерт розповідає і про те, як правильно підготувати чоловіка до думки, що його присутність буде корисно в пологовому залі.

Разом з ним читати книги, дивитися лекції. Передавати йому якісь власні відкриття, тим самим допомагаючи йому опрацьовувати свої страхи, — перераховує Євгена Носаль. — Поговорити з ним. Запитати прямо, чого він боїться, як він бачить собі цей процес, як він бачить себе поруч з вами. Як він бачить там вас.

Якщо необхідно, дати йому адекватне підтримуюче оточення. Інших чоловіків, які були підготовлені до пологів, які не падали в непритомність і не билися з лікарями. Пологи, розказані словами чоловіка, можуть стати тією самою підтримкою.

Обговорити, як саме він може бути корисний. Передати чоловікові дію (масаж, побутова допомога, дати пити). Якщо непідготовлена чоловік буде просто сидіти, адреналін буде підвищуватися, його вирубає свідомість або він піде битися з лікарями і акушерками. Бо адреналіну потрібен вихід. Щоб цього не було-чоловікові потрібна адекватна підготовка і адекватне посильну дію (контролювати процес пологів — це НЕ адекватне!).

© Instagram @maminkurs

Читайте також:Тутта Ларсен пояснила важливість присутності чоловіка на пологах

Матусі з позитивним досвідом партнерських пологів розповіли про те, якими помічниками були їх чоловіки:

Було приємно дивитися … як він дивиться на дитину …. і ніяких страхів і непритомності … чи наслідків … Слава Богу не було …. але мені було набагато комфортніше з ним, ніж без нього … і без нього я теж народжувала ))

У нас були спільні пологи,перший дитина,нам по 25 років,ніякої підготовки,курсів,книжок 10 років тому її було,чи ми не знали про їх існування))) просто вирішили що разом будемо,в передпологовій,потім в родильній,чоловік у моєї голови стояв,гладив,що говорив,ніхто з нас не пам’ятає що)),але головне моральна підтримка була для мене дуже сильна, я дуже боялася народжувати,просто жах як!))син народився,майже відразу чоловікові на руки його віддали,а мене зашивати відвезли,40 хвилин він з ним був,на ручках лежав у нього.Другого через 5 років вирішили народжувати не разом,старшого не захотіли залишати з бабусею надовго,та й я вже другий раз не так боялася і відчувала що в стані та сама) Книги і курси-чудово,що зараз це все є,але головне,внутрішній настрій чоловіка,якщо він хоче і для себе вирішив чітко,що витримає і допоможе!а не просто постоїть поруч,тоді у путь!)

Чоловік зі мною був і я йому за це дуже вдячна. Це величезна підтримка і допомога — воду подати, за лікарем збігати, зробити масаж, хоч поговорити зрештою, зняти напругу. І потім він перший взяв дівчинку на руки, відразу включив тата. Чому це не чоловіча справа, не розумію? Наступного разу сказав, що теж піде зі мною, йому сподобалося все.

© Instagram @doulaheathertaylor

Цікаво, що про партнерських пологах і розповів чоловік:

Я дивився багато роликів пологів і ходив разом з дружиною на підготовку до пологів, багато читав. В результаті вийшли шикарні пологи.

Підводячи підсумок темі партнерських пологів, Євгенія Носаль зазначила, що важливо бажання майбутнього папи приймати участь у цьому процесі:

Чоловік має право не хотіти йти на пологи.Чоловік має право піти навіть в пологах.Чоловік має право на свої страхи і емоції.

Тому, якщо ви хотіли б бачити чоловіка в якості помічника, обговоріть з ним це питання без переконання, прохань і тиску.

А ваш чоловік брав участь у пологах?

Фото на анонс: Instagram @cassiebaileyphoto