Порада дня: використовуйте ритуали, які допоможуть дитині засинати самостійно

1039

«Поки покладу дитини, вже сама засинаю поруч», – і сміються над цією ситуацією, і скаржаться іноді матусі. А адже насправді це так. Часом діти довго не можуть заснути і просять мам (рідше пап) посидіти або полежати поруч. А батьки мріють про той час, коли дитина сама навчиться засипати.

Аналітичний психолог Ганна Скавитина рекомендує змінити процес засипання. Спеціаліст пояснює:

Мова піде не про дітей, а про дітей старше 5 років, у яких з різних причин не вийшло до цього віку навчитися регулярно самостійно засинати в своєму ліжку.

© Instagram @gabriela_kornelove

На думку експерта, самостійно засинати малюк зможе, коли звикне до щоденних розслаблюючим ритуалів. Вони нетривалі – 20-30 хвилин. Психолог Ганна Скавитина призводить варіанти ритуалів.

Що може зробити дитина

Підготувати одяг на завтра.

Підготувати рюкзак до школи. Важливо: шановні батьки, він сам це робить, а не ви! Можна заздалегідь скласти список, а потім перевірити правильність виконання, але не збирати портфель за дитину.

Прийняти теплу ванну (душ часто збуджує, а не заспокоює).

Надіти піжаму.

Почистити зуби.

Що можете зробити ви

Прочитати історію разом. До речі, я б цей пункт поставила в самий початок, щоб торгівля за те, скільки казок і пісень треба виконати до сну, не затьмарювала сам процес засипання. Але це ваш ритуал, важливо робити так, як вам здається зручніше.

Виділити час для бесіди. Поговоріть про щось приємне, що відбулося сьогодні, обговоріть плани на завтра, особливо позитивні.

Обійняти, поцілувати і побажати спокійної ночі.

© Instagram @aneteczek

Розвивайте ці ритуали і насолоджуйтеся ними разом з ним. Зверніть увагу на ваш тон голосу, ви повинні говорити в теплих, заспокійливих тонах, щоб створити розслаблене, позитивний настрій.

Важливо, щоб ваша дитина відчувала, що його ліжко — саме затишне та безпечне місце в світі. Допоможіть йому розвинути позитивні асоціації зі сном: поговоріть про те, наскільки хороша ліжко, наскільки теплими або прохолодними є ковдри, все в кімнаті знаходиться в потрібному місці, може бути, доведеться щось трохи поліпшити, щоб дитину це влаштовувало.

Якщо в сім’ї ще немає ритуалів перед сном, як їх «ввести в обіг»? Психолог радить обговорити правила засипання всім разом вдень – до прикладу, за обідом. Ганна Скавитина розповіла, як почати втілювати їх у життя.

Батьки вимикають світло, можуть трохи посидіти при нічнику поруч із ліжком або на ліжку дитини, але не лежати з ним. Після того, як батько побажав спокійної ночі, він виходить з кімнати і сидить поруч з кімнатою дитини деякий час протягом декілька днів. Варіант: перший час сидить на ліжку дитини. Сидить, але не лежить! Через кілька днів — знаходиться в кімнаті дитини, але не на ліжку. Далі — батько приблизно раз в 10 хвилин заглядає в кімнату дитини, щоб показати, що він нікуди не зник, але не веде жодних тривалих дискусій. Може говорити якусь одну фразу на кшталт: «добраніч!», «Ми поруч!» заспокійливим голосом. Зазвичай через кілька днів дитина переконується, що у нього виходить заснути одному, і подальший процес йде легше, – пояснює фахівець.

© Instagram @milklovesleep

Таке послідовне привчання до самостійного засипання не налякає дитину, не виведе його з зони комфорту. Він буде знати: батьки поруч і все добре. Тому добраніч і солодких снів!

А ваш малюк вміє засинати самостійно?

Фото на анонс: Instagram @tworzacnaszswiat