Порада дня: використовуйте цей прийом, щоб зробити домочадців ближче один одному

449

Скільки часу ви проводите з сім’єю, не відволікаючись на побутові турботи, роботу та електронні гаджети? Якщо задумалися, швидше за все, є над чим працювати. Адже дні так і пролітають, а діти ростуть. Спочатку це милі агукающие карапузи, потім малюки, які грають у пісочниці, потім (ой, як швидко летить час!) вони йдуть в дитячий сад, і ось ви вже щоранку проводжаєте дітвору до школи.

Читайте також:40 фото, які розкажуть про реальне життя мам

Що важливого ви втрачаєте в цьому ланцюгу подій? Спілкування з дітьми… Психолог Надія Железняк пропонує прийом, який дозволить стати домочадцям ближче один одному і знаходити час для спілкування. І до того ж з користю для розвитку. Фахівець переконана: для цієї мети відмінно підійдуть сімейні літературні вечори!

Сховайте подалі мобільні. Правило поширюється на всіх, діти копіюють поведінку, і якщо ми чогось вимагаємо від них — важливо і самим дотримуватися правила.

Побалуйте себе ароматним чаєм.

Запаліть свічки і створити особливу обстановку, світло не вимикати.

Дістаньте заздалегідь приготовану книгу. Якщо такий вечір влаштовувати раз на тиждень, то до кожного читання, розповідь може вибирати то мама, то тато, то дитина.

Той хто вибрав твір буде його читати.

А тепер найцікавіше – обговорення! Нехай це буде не допит, а обмін думками. Заохочуйте дитини та інших членів сім’ї до діалогу. А для цього — щиро висловіть свою думку. Хтось має ж почати.

Правило: якщо хочеш висловити думку говори про себе і тільки за себе), тобто починай з «я думаю», «мені здається». Поділіться своїми історіями з дитинства. А якщо ця ситуація сталася б прямо зараз, як би ви відреагували. Герой сподобався? Як вам фінал?

Нехай ваша розмова буде живим: сперечайтеся, радійте і сумуйте! Сьогодні дітей і батьків деколи відокремлює глуха стіна. Не вистачає часу, та й воно мчить вперед, погляди змінюються. Такий вечір — прекрасна можливість дізнатися один одного.

Психолог радить, з читання яких книг починати літературні сімейні вечори:

Можна взяти класику — «Телеграма» К. Паустовського і обговорити відносини з батьками. А з підлітками — «Герой нашого часу» Лермонтова (коротка розповідь «Фаталіст»). З дітьми підуть короткі оповідання радянського педагога Василя Сухомлинського, наприклад, «Усі добрі люди – одна сім’я».

Психолог зізналася:

Написала і відчуття, що звучить старомодно і нуднуватим. Але, повірте, все залежить від вашого драйву, настрою і, звичайно, хорошої книги! Наприклад, вчора наш вечір раптово перейшла в сімейну гру в крокодила. А слона в моєму виконанні і дорослі, і діти, відчайдушно приймали за екскаватор.

Читайте також:5 книг, які навчать ставитися до життя простіше, і від цього лише вигравати

Матусі-користувачці Мережі розповіли, що у багатьох з них також є традиція сімейного читання. І вона дійсно відмінно поєднує домочадців!

Я теж виходжу старомодна. І книги читаємо, і фільми з дітьми дивимося, і у театр ходимо і, найголовніше, дуже любимо обговорювати побачене і почуте.

Читаємо дітям з народження, чоловік малюкам читав Паустовського, зараз діти читають самі один одного, обидва в початковій школі.

Хтось відкриває для себе традицію сімейного читання випадково:

Останні два тижні ввечері перед сном читаю книгу дітям, перший раз вийшло випадково. Звернула увагу, їм сподобалося.

Одна з матусь переконана:

Все треба робити вчасно! Поспішайте читати з дітьми, поки вони не підросли.

Читайте також:Порада дня: «вилікувати» відносини допоможуть стоп-слова і сімейні ритуали

Читайте дітям, читайте разом з дітьми! Обговорюйте прочитане. Це дозволить вам краще розуміти один одного і говорити практично на одній мові. Що це означає? Те, що таким чином домочадці будуть краще розуміти один одного. І, відповідно, мікроклімат у сім’ї буде комфортніше.

А у вас є традиція сімейних літературних вечорів?

Всі фото: Depositphotos