Порада дня: використовуйте чарівний прийом, що допоможе дитині впоратися з переживаннями

513

Іноді маленькі діти все сприймають дуже близько до серця. Вони можуть засмутитися або навіть засмутитися з-за того, що в дитячому саду одному подарували зелену іграшку, а йому іншого, не дуже гарного кольору. Або поплакати з-за тривалого очікування своєї черги покататися на гойдалках.

Читайте також:За чи проти: батьки обговорюють необхідність відвідування дитсадка для соціалізації дитини

По мірі дорослішання такі вразливі діти часто починають акцентувати увагу на своїх переживаннях. Допоможіть дитині — навчіть його прати з голови те, що турбує. Цей ефективний прийом пропонує дитячий психолог Дарина Смирнова.

Запропонуйте дитині сісти, лягти (як зручно) і закрити очі. Нехай він представить перед собою чистий альбомний аркуш, олівці, гумка. Тепер запропонуйте дитині подумки намалювати на аркуші негативну ситуацію, яка з ним сталася, — розповідає спеціаліст і називає послідовність дій. — Далі попросіть, знову ж подумки, взяти ластик і почати послідовно прати ситуацію. Можна рукою водити в повітрі, ніби стираючи зображення. Прати потрібно до тих пір, поки з листа не зникне картинка.

Як зрозуміти, що вправа допомогло? Дарина Смирнова радить відкрити очі і зробити перевірку: знову закрити очі і уявити той же аркуш паперу.

Якщо картинка не зникла, потрібно знову подумки взяти ластик і прати картинку до повного зникнення, — зазначає психолог.

Батьки вразливих дітей поцікавилися: якого результату потрібно чекати? Психолог пояснила:

Звичайно, вправа не спрямоване на те, щоб забути ситуацію, але воно допоможе «відпустити» її, зняти емоційне напруження.

Читайте також:Порада дня: подыграйте підростаючій дитині, якщо він раптом почав вести як немовля

Тема зняття напруги у дітей виявилося актуальною. З’ясувалося, що багато хто з-за прагнення демонструвати високі результати у спорті та навчанні то і справа відчувають стрес. Мами поцікавилися: чи можна допомогти в цій ситуації? Психолог Дарина Смирнова рекомендувала, зокрема, розслаблюючі ванни з травами, легкий масаж перед сном. І медитації. Не в сенсі, що сидіти в позі лотоса і вимовляти звук «Ом», а включати шум моря, шум лісу і допомагати дитині візуалізувати:

Уяви, що ти лежиш на теплому пляжі, шумить море, ласкаве сонечко гріє і розслабляє твої ніжки, ручки, животик, спинку, голівку.

А у вас вразливий дитина? Як він справляється з переживаннями?

Всі фото: Depositphotos