Порада дня: говорите слово «немає» з особливою інтонацією

389

Мами часто скаржаться татам або подругам, що діти їх ніби не чують. Наприклад: «Кажу що ні, не можна, а він не розуміє». Чому це відбувається? Може бути, справа в дитячому упертості? Психолог Софія Піменова поспішає допомогти батькам, діти яких не розуміють слово «ні». Виявляється, справа в тому, з якою інтонацією його вимовляють!

Слово «ні» працює, якщо в кінці стоїть крапка, а не який-небудь інший знак пунктуації. Слово «ні» повинно говоритися без емоцій, — переконана Софія Піменова і наводить приклад, як робити не треба.

Читайте також:Порада дня: не забороняйте дітям плакати, кричати і лаятися

«Ні» зі знаком оклику

Це про агресію. Від образи або втоми, не важливо, — пояснює психолог Софія Піменова. — У будь-якому випадку —це емоції. «Ні» зі знаком оклику допустимо тільки в одному випадку — якщо дитині загрожує небезпека. Наприклад, він тягнеться до каструлі з киплячою водою. Тоді знак оклику виправданий, у всіх інших випадках — ні. Якщо мама каже «Ні» зі злістю — дитина боїться, от і все. ⠀

«Ні» зі знаком оклику

Ну скільки тобі казати, ти взагалі розумієш російську мову?»… Це взагалі не заборона, це скарга. Мама скаржиться дитині, що він такий, — пояснює психолог. — На дитину навішується почуття провини, а мама розписується у власному безсиллі.

«Ні» з комою

Найчастіша помилка – немає з комою. Це коли ви нескінченно пояснюєте дитині свою позицію. «Ні, тобі не можна сьогодні грати в комп’ютер, і навіть можеш не питати, чому, ти сам пам’ятаєш, що ти в минулий раз обіцяв зробити уроки після комп’ютера, але нічого не зробив, тільки грався, і, звичайно, я б тобі дозволила, але тепер я не впевнена, що ти зробиш, ти дорослий хлопчик, тобі 12 років, хоча ти зовсім не думаєш про своє майбутнє, адже я дбаю про тебе бла-бла-бла».

Читайте також:Порада дня: перестаньте відповідати дитині «немає грошей» на його прохання щось купити

Психолог назвала варіант «ні», який є ефективним – «Ні» з крапкою.

«Ні, тобі не можна сьогодні грати в комп’ютер». Точка залежить від сили впевненості дорослого, і тоді дитина розуміє: «рішення остаточно».

Спеціаліст пояснює:

Дітям потрібно все пояснювати, але.. Якщо дитина нескінченно запитує чому, чому, чому, ну чому мені не можна мультик/нову іграшку/стояти на голові, то це не тому, що йому цікаві причини відмови. Це тому, що він маніпулює. Це різні речі: коли дитина справді не розуміє, а коли його мета – вивести вас із себе.

Більшість матусь в Мережі зізналися, що вони не вміють говорити правильно «немає»:

У мене всі варіанти, крім «ні» з точкою… Я або роздратована, чи відчуваю безсилля, або намагаюся порозумітися. Не відчуваю себе впевнено в тому, що кажу або роблю…

Моє «ні» часто з комою. Доньці 2 роки. Треба вчитися говорити з крапкою.

Однак були і ті, хто вже опанував це мистецтво:

Вмію говорити «ні з крапкою. І це нереально крутий навик.

А яке «ні» у спілкуванні з дитиною у вас?

Всі фото: Depositphotos