Порада дня: замініть слово «ні» альтернативою з «так»

813

«Немає і крапка», «Я сказала «ні»!», «Ні, так не можна» – як же часто маленька дитина чує у відповідь на свої прохання і питання категорична відмова. І це його ображає. Дитина щиро не розуміє, чому йому кажуть «ні» у бажанні щось зробити самостійно або, приміром, погладити собаку на дитячому майданчику. Немає – і все!

Але ж так не можна! Дитина хоче знати, чому те, що йому цікаво, під забороною. Згадуєте про заборонений плід, який солодкий? І деякі малюки намагаються знайти момент і обов’язково зробити те, що їм забороняють без пояснення. Можуть бути вельми неприємні наслідки… Щоб цього не сталося, треба вчитися говорити слово «ні» таким чином, щоб дитина його сприймав правильно.

Читайте також:Порада дня: не забороняйте дитині те, що корисно для його розвитку

Психолог Ірина Федорова присвятила категоричному «ні» великий пост в особистому блозі. Спеціаліст оголила проблеми, які воно несе в собі.

Як сильно може поранити це «ні»? Як гірко плачуть на прийомі вже дорослі люди, згадуючи свою безпорадність і холодні батьківські відмови, – розповідає фахівець.

Відмова часто сприймається дітьми як заперечення себе — все цілком. Це відбувається тоді, коли цих «ні» так багато і вони настільки безкомпромісні, що отриманий досвід яскраво відбивається на характері особистості.

Батьки справедливо зауважують, що якщо дитина не знає відмови, не знає слова «ні», він не знає кордонів, і «життя не розуміє», так і не знаючи відмов просто стає розпещеними і одночасно з тим безпорадним. І це правда.

Однак наші «ні» у більшості випадків вилітають на автоматі. І, найчастіше, коли ставиш батькам питання: «а чому ні?», вони губляться, кажуть «ну а як же ще»… І ніякої логіки, і там більше ніякої педагогіки в 99 відсотків наших «немає» немає.

Нам хочеться, щоб все було просто — «ні» і все. Але як же тоді дітям навчитися аналізувати, як же навчитися розуміти і розрізняти ситуації?

Ірина Федорова пропонує переглянути ставлення до слова «ні»:

Якщо говорите «ні», нехай це буде тверде, спокійне «ні», впевнено сказане один раз.

Пояснюйте, чому немає. «Тому що я так сказала» або «бо всі так роблять» — не підходить.

Читайте також:Порада дня: чому дитині не треба говорити слово «не можна»

Психолог звертає увагу на гідну заміну відмови:

«Ні» потрібно не завжди. Досить знайти йому альтернативу. Наприклад:

— Можна цукерку?- Так, після обіду.

Можна і мені праску?-Так, але тільки разом з мамою.

Ірина Федорова також акцентує увагу на важливому аспекті:

Якщо розумієте, що прохання дитини нездійсненна, важливо відразу про це сказати. Не потрібно «подивимося», і вже тим більше «подивимося на твою поведінку».

Багато матусі зізналися: тема, як правильно відмовляти дитині, дуже непроста. Деякі з них розповіли про свій досвід:

Ми повторюємо помилки батьків у нашому вихованні. Моя мама повела хрестовий похід проти донькіної розбещеності, вважає, що дитина не знає слова немає, тому треба привчити її, що світ не такий рожевий, як їй би хотілося. А я відчувала, що істина десь посередині. І огульно так сходу не можна говорити все немає, і погоджуватися на все не можна. Треба просто в кожному конкретному випадку не лінуватися, а обґрунтувати дитині і замінити це «ні» іншим формулюванням.

Дуже добре допомагає спосіб — якщо кажу ні, то потім кажу і так-«з цим не граємо, а от з тим можна і от з тим можна, і з цим давай пограємо».

А як часто ви говорите дитині слово «ні»?

Всі фото: Depositphotos