Порада дня: застосовуйте «правило бутерброда», щоб розкрити талант дитини

537

Багато батьків замислюються про те, чим буде займатися дитина, коли стане дорослим. І деколи з раннього шкільного віку вже готують до вибору затребуваної професії. У старших класах це може виглядати так: «Тільки в медичний. Співати ти і в караоке можеш».

Читайте також:Порада дня: не придумуйте за дитину заняття, коли він скаржиться на нудьгу

Кар’єрний консультант Катерина Новопашина впевнена: це відбувається через те, що батьки щиро бажають дітям щастя і радять вибирати затребувані професії. Але чим це може обернутися? Фахівець наводить приклад:

Типовий приклад — одна моя учениця. Вона з дитинства любила малювати, і вчителі відзначали у неї талант в образотворчому мистецтві. Але мама сказала, що художник — це не професія, на картинах на хліб не заробити. Зовсім інша справа — бухгалтер. Це престижно та прибутково. А що в підсумку?

А в підсумку до мене на курс приходить 40-річна жінка, яка так і не змогла реалізувати себе. Так, у неї є робота і хороша зарплата, але вона глибоко нещасна, пригнічена і не знає, для чого живе.

Щоб не виявитися тим самим батьком, рада якого зробив життя дитини повній сірих фарб, Катерина Новопашина рекомендує допомагати розвивати дитячий талант. Адже якщо малюк про нього знає, буде прагнути реалізувати.

Навчіть дитину бути вільним у прийнятті рішень. Найбільша проблема дорослих — виховання інфантильності. Ми приймаємо рішення за своїх дітей, несемо відповідальність за їх помилки. Дитина повинна сама вміти приймати рішення та бути відповідальним за них! Природно, рівень рішень повинен відповідати віку, — пояснює кар’єрний консультант Катерина Новопашина.

Користуйтеся правилом зеленого мітки: виділяти не помилки, а правильні відповіді. Акценти на тому, що виходить! Так само працює і правило бутерброда: хвалимо, потім критикуємо і потім знову хвалимо. Мозок дитини сприймає, що той молодець, в той же час дитина прислухається до критики без шкоди для самооцінки!

«Хочу» важливіше, ніж «можу». Що робити, якщо дитина хоче займатися малюванням, але у нього не виходить? Підтримати, тільки і всього! Бажання важливіше, ніж здібності!

Чітко відстежуйте, де ваші бажання, а де бажання дитини. Багато батьків хочуть на дитині реалізувати свої нездійснені мрії або використовувати позитивний досвід. Ні і ще раз ні! Треба прислухатися саме до бажань дитини, адже він окрема особистість.

Почніть з себе і показуйте любов до роботи на своєму прикладі. Якщо ви реалізовані на 100 % і відчуваєте кайф від улюбленої справи, ви подасте дитині яскравий і красномовний приклад!

Ця рада викликав бурхливе обговорення в Мережі. Приміром, мама 9-річної дитини висловила свою думку:

Я цього літа провела експеримент, синові було дозволено робити лише те, що він хоче. І знаєте, що він робив? Грав добу безперервно в планшет, хоча до цього було і карате і школа робототехніки, музична школа, плавання, у нього є всі види транспорту (велосипед, самокат, скейт, ролики і пропонувала купити гироскутер), купа дітей у дворі, але синові було все одно. І тільки, коли полопалися судини у нього в очах, я планшет вилучила, але 2 місяці літа пройшли даремно і зараз у школі він ходить тільки туди, куди я його записала. І нічого не хоче, крім планшета. Тому, подібні поради: «давати тільки те, що хоче» дуже небезпечні негативним результатом.

Читайте також:Порада дня: до 3-х років максимально захистіть дитину від гаджетів

Кар’єрний консультант пояснила помилку, яку допустила матуся:

Батьки можуть направити в потрібне русло. Якщо дозволяти дітям все, то само собою, у них недостатньо досвіду, щоб повно оцінити ситуацію. Тут піч йде про те, щоб не нав’язувати дитини свої нереалізовані бажання і не обмежувати його потенціал.

Подібну тактику підтримали й інші батьки:

Якщо дозволити дитині робити все, що захоче, прибравши всі телефони і планшети — діти відмінно грають і придумують собі заняття) перевірено на своїх.

Підводячи підсумок цієї непростої теми, відзначимо: вірте у своїх дітей!

Вам батьки допомагали з вибором професії? І ви теж так будете робити або вже передумали?

Всі фото: Depositphotos