Порада дня: не допускайте тихих сварок в сімї

779

Сварки бувають в кожній родині. І якщо дорослі переживають їх відносно легко і миряться, коли пристрасті вщухнуть, діти реагують на них інакше. Чи Знали ви, що сини і доньки часто звинувачують себе у сварках батьків, навіть якщо вони абсолютно не при чому?

Читайте також:Порада дня: після сварки з дитиною не допускайте розриву

Детальніше про це розповів психолог Антон Ско:

Проф. Гордон Харольд — провідний психолог і директор НДІ ім. Ендрю і Вірджинії Радд при Університеті Ессекса 2018 р. опублікував у «The Journal of Child Psychology and Psychiatry» комплексний аналіз ВПЛИВУ ПРОБЛЕМ У СТОСУНКАХ БАТЬКІВ НА ДІТЕЙ.

Дослідження показує, що навіть РОЗЛУЧЕННЯ не завдає такої травми дітям, як наносять СВАРКИ — до, під час і після розлучення і просто сварки, без розлучення. Тобто, якщо ви сваритеся з чоловіком — ви шкодите дітям сильніше, ніж при розвалі сім’ї.

Сила реакції дитини — від непокою до неврозу — на сварки батьків головним чином залежить від типу нервової системи і спадковості, а також від н6аличия/відсутності роботи з психологом.

Очевидно, що конфлікти батьків можуть як посилити истуацию схильності до психоемоційних розладів, так і «ушатать» навіть стійку психіку.

‼️ДУЖЕ ВАЖЛИВО ТЕ, що Харольд знову довів: у переважній більшості випадків у сварках батьків ДИТИНА ЗВИНУВАЧУЄ СЕБЕ.

І що в результаті? Психолог застерігає:

Ефекти — розлади сну, нетримання сечі, дивиантное поведжение, невротичні реакції (тики, гризе нігті, тощо), захворювання росту, порушення розумового розвитку.

Читайте також:Порада дня: обговорюйте з дитиною про його страхи правильно

Деякі воліють не кричати один на одного, виплескуючи негативні емоції, а… замовкнути. Оголосити дружину холодну війну. Такі дорослі серйозно вважають, що ця методика сварок дбайливіше для дитячої психіки. Однак це зовсім не так!

Тихі скандали — коли ви ходите з кам’яними обличчями, мовчки, зло і холодно, або сварки у відсутності дитини вдома — так само руйнівно, як і крики, лайка, бійки, образи в присутності дітей, — звертає увагу психолог.

Антон Ско розповів, як правильно сваритися, поділившись трьома працюючими техніками:

  • Інформувати дитину заздалегідь, що у вас є незгода по темі Х і ви зараз будете домовлятися, але можете перехвилюватися і почати кричати.
  • Під час обговорення складних тем ставити будильник на кожні 5 хвилин, за дзвінком — розходитися на 3-5 хвилин, видихати, обдумувати методи компромісу.
  • Чітко визначатися з МЕТОЮ ЦІЄЇ РОЗМОВИ і з тим, що быдет вважатися досягнутим результатом — проміжним, якщо тема важка.
  • А що у вашій родині буває частіше — голосні або тихі скандали?

    Всі фото: Depositphotos